Olvasta már korábbi hírünket a témában? New Yorkban be akarják tiltani a színes Tide kapszulákat
Persze korántsem ez az egyetlen „gasztrotrend”, amellyel jobb, ha óvatosak vagyunk, mert eredetileg nem emberi fogyasztásra szánt összetevőkkel tesznek izgalmassá ételeket. Az eszement kihívások mellett az internet ugyanis legalább annyira vonzódik a csillogó ételekhez, italokhoz, mint például a csillámporral megszórt lattékhoz, bagelekhez és egyéb trendi nyalánkságokhoz.
Jó tudni, hogy az Instagram korában nem feltétlenül ehető alapanyagokból készülnek az interneten keringő fotókon szereplő ételek. Éppen ezért nem árt, ha valamelyest szkeptikusak vagyunk, amennyiben a közösségi médiában posztolt ételfotókból inspirálódunk. Egy brit botanikus nemrégiben például arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi médiában egyre több ételfotót díszítenek mutatós, ám mérgező növények.
Olvasta már cikkünket a témában? Mérgező virágok menő ételfotókon
Az élelmiszerbiztonsági hatóságok szerint kizárólag az ehetőként forgalmazott csillámpor fogyasztása tekinthető 100%-ig biztonságosnak. A hobbiboltokban kapható, dekorációs célokra árusított csillámporokkal pedig egyszerű a dolgunk:
ezeknek ugyanis semmi keresnivalójuk nincs élelmiszerek közelében.
A „nem mérgező” megnevezéssel ellátott csillámporok esetében azonban egyfajta szürkezónában találjuk magunkat. A nem mérgező elnevezés különösen félrevezető lehet. Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy ez a fajta csillámpor alkalmas lenne arra, hogy rendszeresen fogyasszuk, csupán annyit, hogy az apró műanyagdarabkák önmagukban nem mérgezőek. Bár semmiképpen nem ajánlott a fogyasztásuk, kis mennyiségben mégsem jelentenek veszélyt az egészségünkre. Mindezt tudván pedig mindenki döntsön maga!
Forrás.