Hirdetés
Hirdetés

Nem leszünk szomjasak, de éhesek sem: Paloznaki Jazzpiknik

SZERZŐ: DiningGuide
2017. július 11.
Szabadság, szerelem, e kettő kellett egykor Petőfinek. Mi pedig bor, jazz és Balaton nélkül nem élhetünk, legalább egyszer az évben. A tökéletes trió azonban némi harapnivalót is megkíván ­– lássuk tehát a Paloznaki Jazzpiknik étel- és italfelhozatalát! Idén is augusztus első hétvégéjén lesz hangos a kis Balaton-menti település a jazztől, swingtől és funkytól. A Kool […]
Hirdetés

Szabadság, szerelem, e kettő kellett egykor Petőfinek. Mi pedig bor, jazz és Balaton nélkül nem élhetünk, legalább egyszer az évben. A tökéletes trió azonban némi harapnivalót is megkíván ­– lássuk tehát a Paloznaki Jazzpiknik étel- és italfelhozatalát!
Idén is augusztus első hétvégéjén lesz hangos a kis Balaton-menti település a jazztől, swingtől és funkytól. A Kool and the Gangen, Mario Biondin, Matt Biancon vagy a Random Tripen kívül is érdemes elmélyedni a fellépők sorában, mi pedig maradunk a kaptafánál, és étal-ital fronton vesszük sorra a kínálatot.

Kép: Paloznaki Jazzpiknik


A pincészetek közül elsőként a Homolát ildomos említenünk, hiszen ők az esemény vendéglátói. A Paloznak melletti Hajnóczy dűlő ad otthont a Homola Pincészetnek, ahol Homonna Attila vezetésével zajlik mind a tradicionális, mind a kísérletező borkészítés.
Ott lesz a pikniken a Szent Donát Pincészet is, amely 2001 óta van jelen Csopakon, a család azonban majd' kétszáz éves múltra tekint vissza a Balatonon. A Szent Donát borai mindig hűen tükrözik a termőhely karakterét, és nagy becsben tartják a borvidék legnemesebb hagyományait.

Paloznaki Jazzpiknik


Szintén Csopakról érkezik a Söptei Pince is, amely 1997 óta gazdagítja a környéket szőlészetével, borászatával és gasztronómiájával. (A pincészethez tartozó étteremben nemrég teszten jártunk, tapasztalatainkat a Falu végén furcsa kocsma – Balatoni kalandozásaink 2. cikkünkben olvashatja.)
Még mindig nem hagyjuk el Csopakot, hiszen a Petrányi Pincészet is Paloznakra költözik. A Petrányi elsősorban kézműves borairól ismert, valamint arról, hogy tételeit nem fél nemzetközi versenyeken is megmérettetni, Csopaki Rizlingje az I. Nemzetközi Olasz Rizling versenyen első helyzést ért el.

Paloznaki Jazzpiknik


Végül, de nem utolsósorban pedig együtt piknikelhetünk a Jásdi Pincészettel is. Maga a pince a 18. század végén épült, tulajdonképpen itt alapozták meg a csopaki borok hírnevét. A kétszáz éves épületegyüttes ideális helyszíne napjaink borászatának is – a Jásdi 2017-ben a Borászok Borásza díjat kapta.
Ennyi bor után, előtt és persze közben ajánlott falatozni is ezt-azt. Egészségügyi és gasztronómiai szempontok alapján egyaránt. A három nap alatt derekasan végigkóstolgathatjuk az összes kiállító frissen készített finomságait.

A mártott, az orosz, a franciás, a balkáni és a kolbász

Lássuk, mely streetfoodosok gurulnak le a jazzpiknikre az évről évre egyre erősődő hazai mezőnyből. Ott lesz dögös fekete furgonjával a Meat&Sauce a csúcsra járatott mártott húsos szendvicseivel, amelyeket egyenesen vétek a saját készítésű szószokkal kísért, házi sült krumplijuk nélkül kérni.

Meat & Sauce Facebook


Aki pelmenyire, szirnyikire vagy éppen blinire fenné a fogát, keresse a matrjoska babát! A Babuska food truckjánál csak arra ügyeljünk, hogy a sok jó bor és jazz hatására ne járjunk kalinkát. És egy tuti tipp az esetleges macskajajra ugyanitt: a szoljanka leves.

Babuska Facebook


Paloznakra látogat a Fellini-fílinget idéző, legcsíkosabb hazai food truck, a Piknik Utczabár is, akik csak megjelenésükben, és semmiképpen sem szolgáltatásukban vásáriak. Igazi gourmet ételeket alkotnak, streetfoodra hangolva: a surf&turf, a chili-mangó szószós, illetve a blue cheese-es Angus-marha burgereik akár egy pincéres-terített asztalos étteremben is megállnák a helyüket.
A bosnyák-szerb-magyar gasztrobarátság nevében kitelepül a nagy fesztiválkedvenc, a PolaPola is, amely tavaly a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme gálán az év streetfood helye díjat kapta. Illatozik majd a faszénen sülő csevap, pljeskavica és gomolyasajt, akár becsukott szemmel is megtaláljuk őket, hagyatkozzunk csak az orrunkra.

Lakatos Műhely Facebook


Egy igazán coolnak számító eseménytől a Lakatos Műhely sem maradhat távol. Lakatos Márkéknak ha van egy kis szívük, a nemrég debütáló (a képen is látható) sausage dogot is kínálni fogják. A narancsos kolbásszal, Unicum Szilvás hagymalekvárral, salátával és mustárral készülő alkotás után igencsak elgondolkodik az ember, hogy egyen-e valaha még amolyan mezei hotdogot.
Olvasson a JazzPiknik streetfood kiállítóiról a Dining Guide-on!
Fülledt bosnyák hangulat a belvárosbanPola Pola
Guruló FelliniPiknik Utczabár
A gasztronómia stylistjaLakatos Műhely

Kool and the Gang ide vagy oda, az ételek és jó borok miatt is érdemes lesz ellátogatni Paloznakra.
További információk a jazzpiknik oldalánItt lehet csatlakozni az eseményhez!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram