A történet valójában nem másról, mint a menőzésről szól, mert legyen bármilyen egészséges és vitaminokban-nyomelemekben gazdag ez az élelmiszer, az avokádós pirítós nem étel, hanem életforma. A jómódú, egészségtudatos és szabad élet jelképe. Meg egy csipet dekadenciáé.
Nincs vallás az iszlámon kívül, mely a maga egyszerűségében ilyen rövid idő alatt terjedt el, mint az avokádó-hit. A salátán és pirítóson kívül viszontláthatjuk tapétán, pólón, fülbevaló formájában, tetoválásként sőt, Gwyneth Paltrow-tól Meryl Streepig kampányolnak érte hollywoodi sztárok.
Nem volt ez mindig így. Az eredetileg Közép-Amerikában termesztett növény sokáig egy volt csak a zöldségesnél a polcon. Az 1990-es években kezdtek másképp tekinteni rá, miután Bill Granger séf Ausztráliában, majd Nigel Slater Angliában ódákat kezdett zengeni róla.
A guacomole régi nóta, de az avokádós pirítós anyakönyvi kivonatában a 2006-os év és a New York-i Café Gitanes szerepel. Nagyot löktek a népszerűségén a gasztroblogok: 2008-ban a The Kitchn, majd Deb Perelman a Smitten Kitchennel. Könyves vallássá Gwyneth Paltrow 2013-as szakácskönyvével vált, és a hájpnak nincs vége: azt gondoljuk, még bőven van benne tartalék.
Az avokádó divatra az utóbbi években Kína is ráfordult, a termelők világszerte 30 százalékkal növelték a kapacitást, és az eddig meglévő közép- és dél-amerikai, karib-térségi, ausztrál és izraeli ültetvények mellett új területeken telepítik a növényt.
A 19. században még aligátorkörte volt a hivatalos megnevezése, ami enyhén szólva nem annyira vásárlásra ösztönző. A mexikóiak aguacate kifejezéséből egyszerűsödött az amerikai angolban avokádóra a név. Sok alfaja ismert: Pinkerton, Fuerte, Zutano, Hass és a többiek. Mielőtt botanikai fejtegetésbe kezdenénk, egyszerűsítsük le: létezik a zöld és a sötét héjú változat. Utóbbit egy Hass nevű, kertészkedni szerető postás majdhogynem véletlenül fedezte fel. Az alapvető különbség köztük az, hogy míg a sötét színű Hass avokádó ízben és zsírokban kimondottan értékesebb, addig zöld bőrű rokona kevesebb kalóriát tartalmaz, nem annyira krémes, és jobban szeletelhető.
Az Instán így ez utóbbi, a zöld héjú mutat szebben, de ha nem feltétlenül a 895 551. #avocadotoast, hanem a magunk kedvéért vásárolunk avokádót, érdemes a kevésbé csinos Hass-típusút is kipróbálni.
Ebben a cikkünkben éppen egy trendi avokádóétterem fogásait mutattuk be. Nézze meg az amszterdami The Avocado Show 22 fogását!