Hirdetés
Hirdetés

„Nekem 52 évem van ebben" – Mihályi Lászlót, az Év Cukrászdája-díjasát kérdeztük

2021. július 27.
A kortárs magyar cukrászat igazi karaktere és szenvedélyes maximalistája. Ismeretlen kritikusait szívesen hívja meg egy kávéra és személyes beszélgetésre, akár megmutatva nekik cukrászata alapanyagait is... Persze akik messziről kritizálják, még soha nem éltek ezzel a felajánlásával, amit ő maga viszont személyesen tesz meg. Mihályi László az idei Audi-Dining Guide Gálán immár negyedik alkalommal vehette át az Év Cukrászdája-díjat.
Hirdetés

Az alábbi fotó igen beszédes, de hadd kérdezzem meg, mit jelentenek számodra a díjak, elismerések?

Mihályi László: Mi ezekért a percekért is dolgozunk. Hétfő este ünnepeltünk, színpadra állhattunk, óriási pillanatok ezek, de nem ülünk bele. Másnap, kedden pontosan ugyanúgy folytatjuk tovább a munkát, mintha tegnap mi sem történt volna.

Óriási megtiszteltetés, hogy az idén negyedik alkalommal átadott Év Cukrászdája-díjat mind a négy alkalommal a Mihályi Patisserie érdemelte ki. Mit mondanál annak, aki mást szeretne látni az első helyen?

Azt, hogy nekem 52 évem van ebben. Egy olyan elismerés, mint az Év Cukrászdája Díj évtizedek beletett munkáját értékeli. Az életem egyik mottója is lehetne a makulátlan felkészültség. Sokszor hangzik el a szamból. Márpedig makulátlan szakmai felkészültséget nem lehet elérni öt hét alatt egy tanfolyam után, de egy öthónapos szakmai gyakorlat után sem. Én pontosan olyan fiatalokat is keresek magam mellé, akikben azt az elkötelezettséget, határozottságot, céltudatosságot látom, amivel valódi eredményeket lehet elérni. Nagyon nagy hiány van ebből a fiatalabb generációban.

Vajon nem volt minden fiatal generáció ilyen a maga idejében, csak mára más a fénytörésben látszik a múlt?

Ha csak a magam nevében beszélek, már egész fiatal koromban versenyszerűen sportoltam, NB 1-ben és NB2-ben fociztam. Amikor az
alapozóedzéseken futni kellett, emlékszem, a

két 200 méteres sprint között ott, a fűben olvastam a tankönyvet, hogy le tudjak vizsgázni.

Biztosan sokan anekdotázásnak veszik ezeket a történeteket, de az olyan emberekre van szükség, akik nem csak jobbra-balra lengedeznek, hanem van bennük ambíció. Én igyekszem így nevelni a fiaimat. A 13 éves gyerekem már sokat van bent segíteni, úgy aprít brunoise-ra, hogy öröm nézni.

A mai fiataloknak ráadásul már nyitva a világ. Én 24 éves voltam, amikor életemben először láttam macaront.
Nagy-Mihályi, Kis-Mihályi és a piskótatekercs a karanténidőszak alatt

Hogy látszik most, viszi majd tovább a két fiú a cukrászdát?

Mindkettőjüktől elhangzott már ilyen kijelentés, de meglátjuk, ha eljön az ideje. Amikor a 13 éves nagyfiam újra meglátta rajtam a Dining Guide-os séfkabátot, azt kérdezte, hogy "ez már negyedik? Ezt nehéz lesz überelni!" Van bennük ambíció.

"A magyar cukrászat jelenlegi helyzetét úgy tudnám jellemezni, hogy bezártuk magunkat egy homályos sufniba, és ha a kulcslyukon kinézünk, akkor láthatjuk, hogy a többiek már kinn, a kertben dolgoznak. Mindjárt megkapom a következő kérdést, hogy lehetne ezen a helyzeten javítani? Mindannyian tudjuk erre a választ. Nagyon messze vagyunk az üdvösségtől, de dolgozni kell!" – "Kutyakötelességemnek érzem, hogy ezt a hozzáállást képviseljem" –

Évek óta szó van róla, hogy Vácott vagy Budapesten nyitsz egy nagyobb cukrászdát. Hogyan alakította a pandémia ezeket a terveket?

Nem titok, hogy éppen most, frissen állapodtunk meg egy nagyobb méretű műhely ingatlanjáról. Most ez az első, nem egy újabb cukrászda. Hosszú évek óta szeretnénk termelőműhelyet is, és végre sikerül megcsinálni. A várható negyedik hullám előtt ez most fontosabb és időszerűbb is. Budapesten most az elmúlt időszak eseményei után elkezdtek a valósághoz közelíteni az ingatlanbérleti díjak, de a fókusz most a műhelyen van.

Mihályi-féle Dobos-desszert a gálán

"...azt látjuk, hogy miközben Nyugat-Európában 8-15 euróba kerül egy desszert, addig mi az 1500-1700 forintos árkategóriában mozgunk. Holott ugyanazokkal az alapanyagokkal dolgozunk, mint a milánói barátaink. Az árakkal viszont csak minimálisan tudunk felfelé menni a hazai ingerküszöb miatt, és nagyon kemény százalékokat nyelünk be, ez is hozzátartozik az igazsághoz. A feleségem azt szokta mondani erre, hogy amit megeszel, az nem látszik, azzal nem lehet virítani az utcán. Olyan vendégek is jönnek hozzánk, akik több millió forintnyi ruhát, ékszert, kiegészítőket viselnek, és előfordul, hogy ők is szóvá teszik az árakat. Sőt, úgy hidd el, ahogy mondom, általában nem az egyszerű és szerényebb emberek drágállják a süteményeinket." – "Nem csak egyhelyben toporgás, hanem visszarendeződés van” –

Bonbon, praliné az irány?

Igen, és gondolkodunk rajta, hogy milyen távolságban lehet szállíthatóvá tenni a süteményeket is. Tavaly decemberben volt, hogy két kölcsönautót kellett hadrendbe állítanunk, és összesen három autóval szolgáltuk ki az ünnepi megrendeléseket. Kiszámíthatatlan, milyen időszak következik, de igazából nem félünk tőle. Amikor 2020 tavaszán elérte Magyarországot a karantén, mi nem lehúzott rolók mögött gondolkodtunk, hogy mit csináljunk. Azonnal telefonálni kezdtek a vendégeink, hogyan érhetnének el minket. Ezek a mindennapok díjai számunkra.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram