Hirdetés
Hirdetés

Narancs. Melyik volt előbb? Egy gyümölcs és egy szín neve

SZERZŐ: DiningGuide
2019. augusztus 2.
Ha a jelenségre gondolunk, akkor a szín. Ha az elnevezésre, akkor a gyümölcs. A színek megjelöléséhez a környezetünk az irányadó. Orgona- és levendulalila, céklavörös, korall, búzavirágkék. A sárga és a piros közt álló, energikus színre korábban a sáfrányszín elnevezést használták. Később aztán jött a narancs – a gyümölccsel együtt.
Hirdetés

Mintha a gyümölcs és a szín összetéveszthetetlen volna. Ám a gyümölcsnek eredetileg két fajtája, elnevezése és színe is volt. Illetve van.

A narancsok többségének a héja zöld, és a belseje narancssárga. Nem azért, mert éretlenül kell leszedni, majd konténerbe rakni, hogy időben a vásárlóhoz kerüljön. Egyszerűen ilyen fajta. A melegebb helyeken elterjedtebb, ugyanis a narancs héjában lévő klorofill a jó időben zölden tartja a gyümölcsöt. Ha hideg éri, narancssárgára vált. Ezért a kairói piacon, ahol egész évben jó az idő, a nagy kupacba rakott, zöld héjú narancsok általában mézédesek és tökéletesen érettek.

A 16. század közepéig olyan, hogy narancsszín, nem létezett. Narancsból sem volt sok akkoriban Európában. A fák is Indiában nőttek eredetileg, majd vándorlások, felfedezések és hadjáratok eredményeképp terjedtek el Perzsiában, aztán kontinensünk déli területein. A portugál, spanyol, holland és arab hajósok kedvelték a növényt és termését. Korán felfedezték, hogy a hosszú hajóutak halálos mellékhatása, a C-vitamin hiánya okozta skorbut egyik ellenszere a narancs. Feltétlenül jobb ízű is volt, mint a fenyőtűből főzött tea, amire néha rákényszerültek, hogy elkerüljék a hiánybetegség okozta biztos halált. 

Dél-Amerikában és a trópusi országokban gyakran találkozni zöld héjú naranccsal, bátran nyúljunk hozzájuk, nem fogjuk megbánni.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram