Hirdetés
Hirdetés

„Nagyobb pénzkidobás nincs, mint rossz édességeket enni” – Interjú a nagymarosi Sakura cukrász-tulajdnosával, Balogh Nórával

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. június 23.
Balogh Nóra tortakölteményeit látva igazi megmosolyogtató kis információmorzsa a gyerekkori emlék felidézése: a sütéssel már egész kicsiként kacsintgató cukrász egyik első kreációja egy ketchuppal töltött piskótatekercs volt. Balogh Nóra keze alatt ma már tonkababból, yuzuból, matchábal vagy épp XO cognac-ból születnek olyan cukrászremekek, amelyek miatt messziről is felkeresik a vendégek a Sakurát. De ki is a cukrász a hangulatos desszertműhely mögött?
Hirdetés

A 2022-es Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban az ország 20 legjobb cukrászdáját ajánljuk olvasóinknak. A szűk lista egyik szereplőjét az egyre felkapottabb Dunakanyarban, Nagymaroson kereshetjük fel egy kirándulás elő- vagy utóhangolásaként, ugyanis a Sakura villásreggelire épp úgy vár, mint süteményezésre vagy fagyizásra. A hely megálmodóját, motorját és főcukrászát, Balogh Nórát mutatjuk be ezúttal.

Fotó: Sakura

A Sakura a japán cseresznyevirágzásra utal, mégsem japán édességeket árultok – a magyar közönség nagy örömére. Mennyibben kapcsolódik a cukrászda ehhez a fogalomhoz?

Balogh Nóra: Valóban volt némi tudatosság a névválasztásunkban. A hangzatos vagy vicces magyar nevek közül már sok foglalt volt, és mi valami egyedit szerettünk volna. Nagymaros sváb település, és bár a német szavak számomra kellemes hangzásúak, ezt sokak máshogy gondolják. Az angol és a francia ötletekkel az volt a probléma, hogy könnyű a kiejtésüket elrontani, ezért olyasmit kerestünk, ami kevesebb bizonytalanságot kelt. Emellett pedig az nyújtotta az inspirációt, hogy az utcában vannak japán cseresznyefák: ezek mindig a megújulás szimbólumai. A magyar cukrászat számomra egy híres és különleges szférát jelentett a gasztronómiában, aztán jött az a több tíz éves termelőkorszak, ami tönkretette. Ez az időszak nem csak magát a hazai cukrászatot, de az emberek ízlésvilágát is csorbította. Ezt szerettem volna megváltoztatni, és új lehetőséget adni a klasszikus magyar édességeknek.

Fotó: Sakura

Érdeklődtél esetleg a japán cukrászat iránt is, vagy előfordul, hogy a vendégeket megtéveszti a név?

Gondoltunk rá, hogy esetleg majd japán édességekre számítanak a pultokban a vevők, de eddig erre nem igazán volt példa. Foglalkoztam japán cukrászattal, de még nem találtam meg azt a tradicionális terméket, amire azt mondtam volna, hogy mindenképpen szeretném, hogy megjelenjen a kínálatunkban. A japán desszertkultúrához nagyon más ízlésvilág kapcsolódik, mint amit az emberek általánosságban itthon elvárnak, vagy megszoktak. A hazai vevők számára egy kicsit furcsák is lennének a hagyományos japán édességek épp emiatt. Egy mochit például könnyen találhat az ember sületlennek vagy keményítőízűnek. A süteményekben azonban töltelékként sokszor használunk yuzut – ami lényegében a japán citrom – vagy matchateát.

Fotó: Sakura

Mivel ragadott magával a cukrász szakma?

Nagyon szerettem a süteményeket már gyerekként is. Édesanyámnak azonban nem volt ideje sütni a munkája mellett, ezért gyerekfejjel elkezdtem kotyvasztani mindenféléket. Így született például a ketchuppal töltött piskótatekercs és más rémségek. Ahogy idősebb lettem, továbbra is érdekelt a sütés. Akkoriban kezdődött itthon a „gasztroforradalom”, és engem is magával ragadott a muffinkészítési láz, utána pedig mint attribútum rajtam ragadt, hogy sütök. Ez akkoriban még egyáltalán nem munka, csak hobbi volt. Alapvetően pénzügyi területen dolgoztam, de a második gyerekünk megszületése után, amikor visszaköltöztünk a fővárosból vidékre, tudatosodott bennem, hogy nem szeretném többet egy irodában tölteni a napjaimat. Ekkor döntöttem el, hogy ezt a hobbit megéri professzionális szintre fejlesztenem. Elvégeztem a cukrász képzést, hazai és külföldi továbbképzéseken vettem részt, szépen-lassan felépült bennem az üzletnyitás iránti vágy is.

Esküvőre / Fotó: Sakura

A Sakura négy éve működik Nagymaroson. Milyen vásárlói igényekkel számolhattál az üzlet indításakor?

Miközben tanultam, folyamatosan készítettem a képeket az aktuális süteményeimről. A képek kikerültek a közösségi oldalakra, és az ott kapott reakciók alapján úgy tűnt, hogy maximálisan lenne arra igény, amit képviselni szerettünk volna. Mihályi Lászlón kívül senki más nem foglalkozott a környéken a cukrászat francia vonalával, a többi helyen az igazi tradicionális hazai kínálattal találkozhattunk kizárólag. Abban reménykedtem, hogy az emberek keresni fogják a minőséget. Süteményt nem azért eszünk, mert tápanyagra van szüksége a szervezetünknek, hanem azért, hogy jól érezzük magunkat. Egy süteménynek finomnak kell lennie, hiszen annál nagyobb pénzkidobás nincs, mintha rossz édességet kóstolunk.

Fotó: Sakura

A francia tükörmázas desszertek mellett az emberek vágynak a jól elkészített magyar édességekre is, ezért nálunk a dobostorta, a zserbó és a puncstorta épp úgy szerepel a kínálatban. Az egyik pultban inkább a francia desszertkínálattal, míg a másikban a hagyományossal találkozhatnak a vevők. Az a lényeg, hogy minden esetben minőségi alapanyagokkal dolgozzunk.

Én személyesen készíteni a francia desszerteket, míg enni a tradicionálisakat szeretem jobban.

Van még az üzlet vezetése mellett időd arra, hogy magad készítsd el a süteményeket?

Minden új recept esetében én dolgozom ki a süteményt, mert szeretem magam összeállítani őket először. Illetve az esküvői tortákat továbbra is én készítem és én helyettesítek, amennyiben szükség van rá. Most az új üzletünk nyitásával azonban újra egyensúlyt kell majd találni abban, hogy mikor melyik tevékenységkör élvezzen prioritást. Ezt Szokolyán fogjuk nyitni, egy pici cukrászda lesz, amely ugyanolyan kínálattal fog üzemelni, mint az eredeti Sakura. Érdekes, hogy egy időben kaptam két megkeresést, a másik egy bevásárlóközpontban lévő üzlethelyiséget jelentett volna, de számomra egyértelmű volt, hogy az aranyos kis vidéki helyet fogom választani. Az pedig nem lehet véletlen, hogy az új üzlet előtti utcában is japán cseresznyefák vannak.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram