"A 2020-as év nagyon megterhelő volt, egy valódi tragédia a vendéglátóiparnak (is). Viszont küzdünk és legalább annyit elmondhatok, hogy a vendégeink velünk maradtak.
A közösségi oldalakon látni, hogy egyre több a követőnk, és ezt a rendelésekről is elmondhatjuk. Örülök, hogy van igény a minőségi pizzára Budapesten, még ilyen időkben is. Próbáljuk ezt az oldalát nézni, mert, ha a veszteségeinkre koncentrálnánk, akkor nem tudnánk dinamikusan működni, még így, házhoz szállítással sem.
Ez az elviteles és kiszállítós időszak egyáltalán nem megoldás. Ugyanúgy fizetni kell a bérletet, a rezsit, most a házhoz szállító cégek díját is. Természetesen napi kapcsolatban vagyok az olasz barátaimmal és kollegáimmal. Náluk a banki megtakarítások és az olasz kormány támogatása nyújt pillanatnyi vígaszt, de ez sem tart örökké… illetve azért látni, hogy mennyien vannak azok az éttermek, bárok, klubok, akik már sosem fognak kinyitni. Remélem, hogy a korlátozások mellett az egyre nagyobb átoltottság lesz a kulcs, és hamarosan visszatérünk a normális életünkhöz” — mondta Riccardo Bianchi, a Belli di Mamma egyik tulajdonosa. Néhány nappal látogatásunk előtt mesélt nekünk egy kicsit a pizzéria jelenéről.
Öröm volt látni, hogy a szombati napon egymásnak adják a kilincset a futárok, és többek azért parkolnak biciklijükkel, vagy autójukkal a környéken, mert épp a pizzájukat várják. Mi is így tettünk, pár sarokkal odébb ráérősen leparkoltunk, és a motorháztetőre dobva fogyasztottuk el a két gourmet verziót. Na, ez valóban street food. A robogók zaja és a kávéillat ugyan hiányzott, de ez egy abszolút olaszos ebéd lett.
Mivel csak 1-2 percig pihent a papírdobozban a pizza, semmiféle minőségromlás nem történt — éppen ezért választottuk az elviteles megoldást. Egyszerűen nagyon nehéz ezt a műfajt házhoz vinni. Már 10-15 perces várakozást is meg lehet érezni a tésztán és a sajton is. Nem véletlen, hogy például DIY otthon elkészíthető pizzákat és prémium mirelit változatokat is hozott a járványhelyzet.
Nduja e Bufala, illetve a Tartufo verziókat rendeltünk, hogy mindkét alappal készülő pizzából kóstoljunk. Előbbit elég nehéz volt kulturáltan elfogyasztani, ugyanis a fűszeres-pikáns calabriai kolbászkrém nem akaródzott a helyén maradni: mentségére szóljon, hogy gazdagon került rá mind a bivalymozzarella, mind az nduja. Jól harmonizált az édeskés-friss paradicsomszósz és a fűszeres hús, a krémes és lágy sajttal. A tészta pedig remek nápolyi, levegős, hólyagos, nem lehet belekötni.
A Tartufo egy szarvasgombakrémmel, kecskesajttal, alamint dióval és néhány csepp mézzel készülő változat. Az Nduja e Bufala után jóval szárazabb és utcán is egyszerűbben ehetőbb variáns. Nem ordított róla a mindent elnyomó szarvasgombaolaj, és a sajtot sem túlozták el, tetszett a tészta-feltét arány, és az időnként feltűnő, simogató méz is. A dió is jól működött a ropogósságával — az egyetlen kritika, hogy talán egy picit kisebb töretekben szerencsésebb lett volna rászórni.
A desszerteket otthon fogyasztottuk el: klasszius tiramisú és szicíliai cannolo a ház két kedvence, ezért belőlük rendeltünk. Hozták a házias olaszos ízeket, krémesen, nem túl gejl formában. Látszólag és az ízeket tekintve minden ugyanolyan flottul megy, mint amikor az étterem békeidőben üzemel. Riccardo és a Belli di Mamma dolgozói próbálkoznak és a jövőbe tekintenek.
"Tényleg csak előre tudok nézni, és nem hátra, amikor nem a kiszállítós rendelésekkel foglalkozunk, akkor folyamatosan fejlesztünk és ötletelünk, akár alapanyagok szintjén, akár a gépesítést tekintve. Éppen a napokban érkezett hozzánk egy új, csúcskategóriás dagasztógép is, amivel sokat hozzátehetünk a munkafolyamatokhoz és a minőséghez is.“
Belli di Mamma a Dining Guide Á la carte & Home kínálatában
Olvassa el októberi tesztünket is!
Tényleg a Belli di Mammában keresendő Európa egyik legfinomabb pizzája?
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.