Hirdetés
Hirdetés

Tényleg a Belli di Mammában keresendő Európa egyik legfinomabb pizzája?

SZERZŐ: DG Inspektor
2020. október 8.
Szeptember közepén jött a hír, hogy a VII. kerületi Belli di Mamma helyezést ért el a 50 Top Pizza Europe 2020-as listáján. Negyedik alkalommal hirdetnek ranglistát az olasz élelmiszer-és vendéglátóipari szakemberek, nagy büszkeség, hogy London, Párizs, Berlin, Prága mellett Budapest is szerepel a válogatásban. Eljött hát az idő, hogy másfél év után mi is újrakóstoljuk a kitüntetett olasz ételt.
Hirdetés

A Belli di Mamma 2019 elején érkezett meg a gasztronómiailag fölöttébb diverz Akácfa utcába, ahol hummusz, burger, és curry közül is választhatunk. A valódi pizzéria viszont még hiányzott innen. Részben olasz vezetőséggel indultak, viszont a kezdetekhez képest sokat változtak. Ha az üzlet grafikáit megfigyeljük, saláta és kis garnéla is feltűnik, de 2020-ra leegyszerűsödött a koncepció és úgy tűnik, már nem akarnak szélesebb étlapot és elaprózódó energiákat. Kezdetben szó volt róla, hogy papírtölcsérekben árulnának kisütött "fritti" fogásokat, úgy, mint arancini, aquadella, vagy a divatos popcorn di gamberetti, de vagy én nem találkoztam ezzel a vonallal, vagy ez be sem indult.

Fotó: Belli di Mamma
Vigyázó szemeiket és dolgos kezeiket inkább a pizzákra összpontosították és úgy tűnik megérte, hiszen a Riccardo Bianchi vezette hely 2020-ban az 50 Top Pizza Europe rangsorban a 44. helyig jutott.

Magát a listát négy éve állítják össze és fontos megjegyezni, hogy van egy külön Olaszországra vonatkozó toplista is — szerintem jól döntöttek, hogy nem akarták összemosni a kettőt. Az európain és olaszon felül világszintű tesztelést is végeznek, így Japán, vagy Ausztrália sem marad ki a pizzázásból.

Alapelveiket és tesztelési szabályzatukat elolvasva hiába a 50 Top Pizza Europe megnevezés, kiemelik, hogy ők elsősorban a legjobb pizzériákat keresik, amibe beletartozik maga a pizza, a hangulat, a szerviz, a fennntarthatóság, az italválaszték, a tisztaság és az is, hogy mennyit kell várakozni, hogyan kompenzálják az esetleges megnövekedett várakozási időt.

Fotó: Belli di Mamma Facebook

Ennek tudatában, kicsit az ő szemüvegüket felvéve érkeztem a Belli di Mamma-ba, szerda este, 19:00 körül, foglalás nélkül. Betekintve az utca éttermeibe...nos elég szomorú volt a helyzet, nem különösebben teltek meg, de a pizzériában már kívülről láthatóan nagy volt az élet, kérdéses volt, hogy kapok-e helyet. Szerencsére sikerült, egészen közel férkőzni a mutatós réz Izzo kemencéhez, így láttam a munkálatokat is.

Tudni kell, hogy náluk ebben az elektromos, nem fatüzelésű, de nápolyi fejlesztésű kemencében készülnek a pizzák.
Fotó: Belli di Mamma Facebook

Ez nem ördögtől való, megannyi modern pizzériában használják, szerte a világon. Persze más, mint a fatüzelés, de a benne dolgozó 450 fok körüli hőmérséklet körülbelül egy perc alatt el is készíti a pizzát, szép hólyagokkal és könnyed tésztával, ahogy az a nápolyi stílustól elvárható. Az Associazione Pizzaiuoli Napoletani által is elfogadott konyhatechnológiai eszköz, amit rengeteg pizzéria mellett a Four Seasons hotellánc, a Hilton vagy az Oscar Farinetti által alapított Eataly olasz élelmiszerkereskedelmi lánc is használ.

 

Divola pizza Fotó: Belli di Mamma Facebook

Az Akácfa utcai pizzériában négy kategóriára osztották a választékot: a megszokott, tradicionális nápolyi feltétes pizzák (pl: margherita, marinara...), a klasszikusok (pl: tonno e cipolla, quattro formaggi, diavola...), hét gourmet pizzát is készítenek (pl: mortadella-pisztácia-pesto, szarvasgomba-kecskesajt...) és panuozzo napolettanot, vagyis töltött-hajtott nápolyi különlegességet is sütnek. Kézenfekvő, hogy egy margheritát és egy gourmet változatot is megkóstoltam. Kicsit már bánom, hogy a gourmet is paradicsomos alapú lett, de majd legközelebb jöhet a pesto, a szarvasgombakrém is. Mert lesz legközelebb.

Rendelés után olyan maximum hat perccel már az asztalon gőzölgött a margherita, a legklasszikusabb módon, szép hólyagokkal, könnyű tésztával és jó tészta-feltét aránnyal.
A margherita pizza

Bevallom, a múltban kicsit úgy éreztem, túl bőségesen pakolják meg a pizzáikat — ebben a műfajban ez nem szerencsés, mert nehéz is úgy enni és túldominálhatja a sok feltét a tésztát. Ezt a tésztát szerencsére nem kell elnyomni, olyan, amilyennek lennie kell, a kovásznak köszönhetően könnyed és élményszerű a fogyasztása. A paradicsom szerencsére nem annyira édes, inkább friss ízt hoz. Plusz pont, hogy rendes pizzakést adnak mellé, egyszerű a szeletelés.

A tészta

Az extrább mezőnyből végül az nduja és bufala mozzarella duót választottam: a calabriai kolbászkrém fűszeres, pikáns, éppen elégséges mennyiségben és jó párost alkot a krémes bivalymozzarellával. A nduja annyira nem számít itthon ismert olasz húskészítménynek, mint a pármai sonka vagy a mortadella, az étlapon magyarul meg is magyarázzák az egzotikus nevű csemegét — tetszik, hogy egyszerű "kolbászolás" helyett a csípős krémet használják. Semmi olyat nem tudnék elmondani a pizzákról, ami ne tetszett volna. Abszolút érdemes kipróbálni, akár sietősen is, hiszen még sok vendég esetén is pörög a hely.

Azt nem tudom kijelenteni, hogy fényévekkel jobb a Belli di Mamma pizzája, mint a budapesti nápolyi pizzás mezőny versenyzői, mert ugyanolyan jónak találtam, mint például a Digót. Ha utcán ettem volna, nápolyi módra össze is hajtom, de így maradt az asztali fogyasztás.

Nduja és bufala mozzarella

Említettem, hogy a 50 Top Pizza Europe értékelési szempontjai nem csak magára a pizzára vonatkoznak.

A gyorsaság, kellemes szerviz, széles italválaszték is fontos, ezek pedig mind teljesülnek is, a klassz pizza-élmény mellett.

Az egyedüli, amit hiányoltam, az a hangulat: valahogy hiába igényes és stílusos a kialakítás, steril marad az este. Nem vágytam se olasz dalokra, se hamis "ciao"-zásra, csak egy kicsit több lélekre. Az ételekben és a kiszolgálásban ez abszolút meg is van, ez lehet csak a saját hiányérzetem. Fontos, hogy vállalnak kiszállítást is, ami komoly kompromisszum, hiszen a nápolyi pizzát vétek nem azon melegében fogyasztani. Ők vállalják és az értékelések alapján a vendégek szeretik, hogy minőségi pizza is házhoz megy.

A hipotézisemre a válasz pedig: a Belli di Mamma nápolyi stílusú pizzái nagyon rendben vannak, megállnák a helyüket Krakkóban, Madridban, Amszterdamban is.

A legolcsóbb pizza 1790 forintba kerül, míg a legdrágább gurmé verzió 3990 forint. 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram