Hirdetés
Hirdetés

Mitikus szláv legendák kelnek életre Varsó szívében | Wyraj

2024. március 7.
Wyraj a szláv hiedelem szerint egy mitikus föld, amelyet a szent tölgyfa koronáz meg, a lelkek pedig innen utaznak a túlvilágra. Eköré a legenda köré épül Varsó misztikus hangulatú éttermének koncepciója, ahol kéz a kézben járnak a múlt hagyományai és a jelen innovációi.
Hirdetés

A varsói Wyrajban nem csupán az ősi szláv kultúrából merítenek ihletet, hanem egészen pontosan a túlvilágig mennek inspirációért. Az ő hitük szerint ugyanis a lelkek a halált követően nyugalomra lelnek és fényűző lakomákon vesznek részt – összegyűlve, közösen élvezik a természet adományait, illetve az isteneik társaságát. Wyrajt azonban nem lehet csupán a túlvilággal azonosítani: egy olyan helyről van szó, ahová a madarak elrepülnek télre és ahonnan visszatérnek minden tavasszal megújulva, tele életerővel. Nem véletlen, hogy ez az a mitikus föld, ahonnan a hiedelmek szerint a gólyák is érkeznek az újszülöttekkel. 

Együttműködés a természettel 

A varsói étterem és koktélbár a mitikus legendákban szereplő Wyrajhoz hasonlóan egy olyan hely, ahol újra felfedezik elfeledett őseik örökségét, a hagyományokból merítenek ihletet, a természet legjavát használják fel, folyamatosan megújulva. Ennek megfelelően az étterem konyhája a hagyományos recepteket új megvilágításban mutatja be, miközben mindegyikben tetten érhető a múltban gyökerező egyediség. A koncepció rendkívül fontos része a szezonalitás, hiszen leginkább ennek segítségével lehet együttműködni a természettel. Az étlap két részből áll, egyiken a nappal fogyasztható, a másik részen pedig az esténként rendelhető ételeket találjuk, amelyek között szerepelnek lepények és piték, többféle gomba, különleges sajtok, de hasonlóan fontos alkotóelemek a különféle mézek és gyümölcsök is mind az előételek, mind pedig a főételek esetében. 

Ősi rítusok egy pohárban 

A bárban a helyi italok mellett kifejezetten különleges palackok is találhatóak, amelyek tartalma mind-mind évszázados recepteken alapul. A Wyraj a jelen és a múlt között szeretne hidat építeni és megmutatni azt, hogy miként lehet a mai rohanó világban kicsit lelassulni, közben pedig a hagyományokkal és őseinkkel kapcsolódni, így a koktélok elkészítése és tálalása is leginkább valamilyen ősi rituáléra emlékeztet. 

Érzéseinkre az étlapon és az italkínálaton túl természetesen az enteriőr is ráerősít, amely leghangsúlyosabb részei a faliszőnyegek. Ezeken a „szent ligetben” hajnaltól alkonyatig tartó ünnep története szerepel, így még közelebb kerülhetünk a legendákhoz: egy kellemes vacsora közben kapcsolódhatunk az ősi történethez is. 

Fotók: Wyraj

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram