A legtöbbször sertéshólyagban főzött ételek elkészítési módja elsőre szokatlanul hangozhat, de ezzel a különleges eljárással a csirkehúsnak intenzív, karakteres íze lesz, és nem mellesleg, nem is szárad ki. A francia “en vessie’ kifejezés szó szerint azt jelenti: hólyagban.
Az en vessie során a sertés vagy bárányhólyagot megtisztítjuk, a csirkét marináljuk. Az egész csirkét vagy a mellet becsomagoljuk a hólyagba. A hólyagot vízben vagy húslevesben lassan főzzük. A folyamat során a húsban lévő ízek intenzívvé válnak, ráadásul a csirkehús nem veszít a puhaságából és nedvességéből sem. Gyakran ízesítik szarvasgombával, foie gras-t és fehér bort fogyasztanak mellé.
Az en vessie lépései csirkemellből
(A Bresse-i csirkét kizárólag egészben szabad elkészíteni, de egyes helyeken csirkemellből készítik a receptet)
1. Tisztítsuk meg, majd áztassuk be a hólyagot hideg vízbe, hogy visszanyerje a rugalmasságát.
2. Fűszerezzük meg a csirkemellet a bőre alatt, majd tegyük marinádba négy órára.
3. Marinálás után tegyük a csirkét a hólyagba. Szorosan kössük össze. Gyöngyöző levesben, zöldségekkel együtt főzzük körülbelül negyven percig. Ne lepődjünk meg amikor a hólyag felfújódik és kiemelkedik a levesből az eljárás során.
4. Bontsuk ki a hólyagot, és vágjuk ki a mellhúst a bőrből.
5. Foie gras szósszal tálaljuk.
Forrás: guide.michelin.com
Borítókép: flickr.com
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.