Hirdetés
Hirdetés

Mit jelent az en vessie?

2024. április 7.
Paul Bocuse egyik híres fogása a Bresse-i csirke hólyagban, vagy franciául: Volaille de Bresse en Vessie. A francia konyhában gyakran alkalmazott technika lényege, hogy főzés előtt a húst sertéshólyagba csomagolják, ami gondoskodik arról, hogy az étel megőrizze a nedvességét és kellőképp átjárják az ízek.
Hirdetés

A legtöbbször sertéshólyagban főzött ételek elkészítési módja elsőre szokatlanul hangozhat, de ezzel a különleges eljárással a csirkehúsnak intenzív, karakteres íze lesz, és nem mellesleg, nem is szárad ki. A francia “en vessie’ kifejezés szó szerint azt jelenti: hólyagban. 

Az en vessie során a sertés vagy bárányhólyagot megtisztítjuk, a csirkét marináljuk.  Az egész csirkét vagy a mellet becsomagoljuk a hólyagba. A hólyagot vízben vagy húslevesben lassan főzzük. A folyamat során a húsban lévő ízek intenzívvé válnak, ráadásul a csirkehús nem veszít a puhaságából és nedvességéből sem. Gyakran ízesítik szarvasgombával, foie gras-t és fehér bort fogyasztanak mellé.

Az en vessie lépései csirkemellből

(A Bresse-i csirkét kizárólag egészben szabad elkészíteni, de egyes helyeken csirkemellből készítik a receptet)

1. Tisztítsuk meg, majd áztassuk be a hólyagot hideg vízbe, hogy visszanyerje a rugalmasságát. 

2. Fűszerezzük meg a csirkemellet a bőre alatt, majd tegyük marinádba négy órára. 

3. Marinálás után tegyük a csirkét a hólyagba. Szorosan kössük össze. Gyöngyöző levesben, zöldségekkel együtt főzzük körülbelül negyven percig. Ne lepődjünk meg amikor a hólyag felfújódik és kiemelkedik a levesből az eljárás során.

4. Bontsuk ki a hólyagot, és vágjuk ki a mellhúst a bőrből. 

5. Foie gras szósszal tálaljuk. 

Forrás: guide.michelin.com

Borítókép: flickr.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram