Hirdetés
Hirdetés

Két ember, két nézőpont, két megközelítés. Számtalan közösen eltöltött óra, sok-sok étteremben, itthon és külföldön, kifőzdében és háromcsillagos helyeken egyaránt. Ezernyi közös éttermi élmény, több év, évtized tapasztalata. Ezzel a múlttal vág neki két figura a városnak. Egy cél hajtja őket: minél jobb reggelizőhelyeket találni.
Sorozatunkban Schiffer Miklós stílustanácsadó és Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója reggelizőhelyeket tesztelnek. Előbbi elsősorban a hely hangulatát, atmoszféráját és stílusát, utóbbi az ételek minőségét veszi górcső alá. Most a bulinegyed közepén leltek kincsre.
Schiffer Miklós:
Amikor a Cirkusz elnevezést meghallottam, egy olyan helyet képzeltem el magamban, ami kicsit buja, összevissza és feltétlenül csiricsáré, mint ahogy a cirkusz-, amit bevallom, sosem szerettem – gyerekkoromból megragadt bennem. Ezzel szemben a bulinegyed kellős közepén, a példásan rendbe hozott Dob utcában található Cirkusz Kávézó meglepően letisztult hely, semmi cirkuszi giccs, ide vagy oda támasztott relikvia, krumpliorr vagy keménykalap, hanem finoman kimunkált és visszafogott színekkel operáló fali grafikák és tágas belső tér. Az asztalok az állatszámok dobogóira emlékeztetnek, a székek kicsit kényelmetlenek (persze ez így volt a cirkuszban is), jobban tettük volna, ha a puha, hosszan elnyúló sarokkanapén foglalunk helyet. A hely első pillantásra barátságos, annak ellenére, hogy kevés otthonos érzést adó kárpit vagy barátságos fafelület venné körül. Egy biztos: a személyzet minden tagja mosolygós, kedves és segítőkész, és mint tudjuk, egy meleg mosoly többet ér bármely bársonynál. A bejáratnál álló megállító tábla azt sejteti, hogy csúcsidőben itt bizony nem egyszerű helyet kapni, a kávézó a külföldi és helyi közönség között is nagy népszerűségnek örvend. Szerencsénk volt a parkolással is ezen a zord novemberi reggelen, de az ide indulóknak, ha autóval jönnek, érdemes az első adandó helyen leparkolni. A pult végére beállított korabeli kávéőrlőgép sejtetni engedi, hogy a kávé minősége itt különösen fontos. Amikor megkaptam a kezdő fehércsészést, rögtön tudtam, hogy csupa jóra számíthatok. A ristretto rövid volt, sűrű és mély, olyan zamatú, amilyet Nápolyban szoktam kortyolgatni. Így, felnőtt fejjel azt hiszem, elkezdhetek járni a Cirkuszba, ahol akár késő délután is reggelizhetek.


Herczeg Zoltán:
Croissant vajjal és barack lekvárral:
Jó minőségű, levegős szerkezetű croissant vékony, de roppanós  kéreggel, francia vajjal és igazán kitűnő minőségű házi baracklekváral, talán az eddigi legjobb.
img_9424
Házi müzli, natúr joghurt, friss gyümölcs:
A hozzáadott cukor nélkül készített müzli friss gyümölcsökkel és joghurttal érkezett. A müzli roppanós és jóízű, az összetevőinek aránya rendben van, nagyon könnyed, frissítő hatású. Összeségében túlmutat a reggeliző helyeken megszokott “átlagos” minőségen.
img_9425
Turkish Eggs
Ez tulajdonképpen fokhagymával ízesített joghurtra tálalt két darab buggyantott tojás, aztán friss kaporral és durvára vágott petrezselyemmel, piros paprikával, cayenne borssal ízesítve és olvasztott vajjal leöntve. A bugyantott tojás készültsége jó, a joghurt fokhagyma tartalma jól beállítva (nem bántó), a zöldfűszerek és fűszerek használata arányos, tényleg egy nagyon különleges ízhatású tojásétel, amelyhez jó fajta teljes őrlésű pirítóst is kínálnak.
img_9429
Egg benedict:
Kiemelkedő minőség! Igazán jó, házi készítésű angol muffin, hozzá éppen csak egy kicsit megpirított serrano sonka, buggyantott tojás és a borecettel készített hollandi hab. Ezt a nagy klasszikus tojásételt a tesztjeink során lehetőség szerint mindig megpróbáljuk. Nagyon sokat elárul a konyha gondolkodásáról. Nagyon egyszerű étel, amelyet összetevőinek minősége és aránya határoz meg, és ezért nagyon sokszor nem tökéletes… de nem itt! A muffin tényleg nagyon szuper, az enyhén sült sonka mélyebb íze és a hollandi hab savai szépen működnek együtt, a tojás sárgájának “olajossága” csak fokozza az összképet.
img_9427
Egg royal spenóttal
Az előzőekben leírt étel házi pácolású lazaccal és spenóttal kiegészített változata, természetesen itt a serrano nélkül. A lazac friss ízű, szaftos, a mellé adott spenót jó arányérzékkel számítva, ez is nagyon rendben van. Szívesen ajánjuk.
img_9426
A Cirkusz saját kávé márkával rendelkezik, helyben pörkölt Bagira kávékat kínál: igazi olasz minőségű espresso, amely olyan jó, hogy megér egy “misét”; úgy döntöttünk, ennek “vizsgálatára” a közeljövőben visszatérünk.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS