Hirdetés
Hirdetés

Sallangok helyett valódi ízek – Koktélra koktélt kértünk a Kollázsban

SZERZŐ: Lami Juli
2018. június 20.
Fenntarthatóság, ízélmény, kifinomultság. Ezekkel a jelzőkkel lehetne röviden jellemezni a Kollázs bárját. Mi most azonban kicsit hosszabban is belemegyünk.
Hirdetés

Jó látni, hogy a csúcsgasztronómiában egyre otthonosabb kifejezések, mint a fenntarthatóság vagy a zero waste egy olyan bárban is egyre kézenfekvőbbek, amely éppúgy kiszolgálja a koktélozni vágyó, utcáról betérő vendégeket, mint a Four Seasons Hotel vacsoravendégeit. A Kollázs bárjában helyben készülnek az italaromák, a parfümök, a bitterek, a tinktúrák, a szirupok és a juice-ok, a bártenderek pedig arra törekszenek, hogy bonyolult sallangok és látványos technológiák helyett inkább ízélményt adjanak. Megkóstoltunk hét koktélt, ezek egy része a ház signature koktélja, míg néhány a szezonális kínálatban szerepel.

Trendi, de nem túlzó

Tavaly és idén is a gintonic bizonyult a bár egyik legnépszerűbb tételének. Az idei verzió kaffirlime levéllel indul, ennek köszönhetően egy kissé virágosabb, citrusosabb az íze, amit a friss alma tesz roppanóssá. Az ízt citromkeserűvel serkentik, a pohárba Broker's gin és Botanical tonic kerül; maga a koktél egy klasszikus szervízelési technikával készül.

Keserédes kedvenc: Aperol Spritz

Ez egy olyan variációja az eredeti, szintén szupertrendi italnak, hogy a likőr maradt benne az Aperol, viszont rozépezsgőt adnak hozzá, ez komplexebb és eredetibb ízt ad neki. Készítenek hozzá egy tea alapú, friss bogyós gyümölcsös szódát, és ugyanezekkel a bogyókkal és grapefruittal díszítjük. Hogy a lehető legtovább pezsegjen, CO2 és N2O buborék is van benne. Annyira könnyed, hogy a bartender reggel 8-tól javasolja. Mi inkább estére írnánk fel, akkor viszont jöhet belőle több is.

Az egészség jegyében: Carbonated Gimlet

A gimlet tulajdonképpen egy gin, lime és cukorszirup keverék, amit a tengerészgyalogosoknál is használtak. Azért készült el maga a NAVY erősségű gin, hogy egyben tartsa a sereget a megpróbáltatások alatt. A Kollázs folytatja ezt a vonalat, de a jázminos ginhez ad egy kis kaffirt, almasavval savanyítja, majd szódagépbe kerül az egész koktél, így még fanyarabb lesz, a buborékoknak köszönhetően. Karbonizált citrusital – igazi ritkaság.

Daiquiri csavarral: Aribanana

Ebben a daiquiri variációban a rum kap egy kis banános ízt, a cukrot tonkabab cukorral helyettesítik, és kakaólikőr kerül az italba. Mivel ez egy olyan ital, ami a leghidegebben a legfinomabb, de általában a legnagyobb melegben isszák, egy helyben kikísérletezett tiszta jéggömb őrzi a hűsségét, amíg el nem fogy. A daiquiri egy gyakran elhibázott koktél, mindössze három összetevője van, de a hibalehetőség rengeteg benne. Az Aribananában viszont hiba nélkül valósul meg az édes és a keserű harmóniája.

Egy elegáns old fashioned

A Genever a gin elődje, de nem olyan tiszta ital. Ebből készül ez az old fashioned koktél, ami már határozottan a vacsorához, sőt, egy fajsúlyos főételhez ajánlott. A geneverhez jön egy articsóka likőr, amit narancshéjjal áztatnak, majd egy szantálfa szirup, és az ízélmény végül a grapefruit aromájával teljesedik ki. Az oldfashioned-öket sokszor férfias italnak tartják, ebben az esetben azonban ilyen kikötést nem kell tennünk. Ha létezik unisex oldfashioned, akkor ez az.

Espresso martini mexikói "felmenőkkel"

Az espresso martinire sokszor az étkezés végeztével kerül sor, ez idáig rendben van. A Kollázs italának azonban egy kávés tequila az alapja, amelybe pici agávé szirupot tesznek, és hogy a textúráján finomítsanak, egy eszpuma kerül a tetejére, a bár logójával meghintva. A pohár kívülről kap egy kis kávés-narancsos borítást, ezzel is sugallva az ízek várható kombinációját.

Slusszpoén ecettel

Mi komolyan vesszük az ecetet, mindig örömmel írunk róla, ha egyedi felhasználásával találkozunk. A Kollázs zárókoktélja egy ecetkoktél, amely málnával készül. Igazi citrusélmény – citrus azonban egyáltalán nincs benne. Hogy azonban összeálljon a kép, a ital harmóniáját a spárgapárlat teszi teljessé.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram