Nem győzzük mondani, hogy nagyon fontos most a reziliencia. Az általunk ismert világban még sosem kellett egész iparágaknak ennyi találékonyságot és rugalmasságot tanúsítaniuk. Vállalkozások alakulnak át egyik napról a másikra, így lehet most a felszínen maradni.
A Wine Story névre keresztelt borszaküzletben és gourmet boltban beszélgetünk Harsányi Gáborral, aki hosszú évek óta dolgozik a vendéglátásban. Minden az Aperollal kezdődött — a vibráló narancsszín nagyon olasz aperitív szeretete sarkallta őket, hogy belevágjanak a Citroën HY veterán furgonok átalakításába és a fesztiválozásba. A három Aperol-tematikájú mozgó bárt kedvelte a közönség, és igazán jól jött a hűsítő spritzek perfect serve kivitelezése a főleg fröccsökre és sörre centralizálódott kültéri bulikon, rendezvényeken.
A következő lépés egy szintén erre a topikra támaszkodó hely lett, a 2017-ben a Gozsdu Udvarban nyitott Spritz Bar. A bár kedvelt találkozóhellyé vált, magyar törzsközönséggel is, mellette pedig maradtak a Citroën furgonos kitelepülések.
Gábor és üzlettársai 2019-ben tettek még egy lépést a VII. kerületi emeltebb bárélet felé, amikor átvették az egykori legendás helyet, a Kispipát. Igen, azt az Akácfa utcai helyet, ami az ‘50-es években indult meg a világhír felé.
Budapest belvárosának emblematikus bárja/kisvendéglője volt, ahol megfordult Louis Armstrong, Marcello Mastroianni is, csak hogy megkóstolják a házias ízeket és meghallgassák Seress Rezső zongorajátékát.
A tragikus sorsú zenész nem kevésbé tragikus Szomorú vasárnap című dala az egész világon ismert, több mint 100 nyelvre fordították le, játszotta a Portishead és Björk is, de itt, a Kispipában mutatkozott be.
Az apró termetű zongorista-zeneszerző tehetsége vonzotta ide a jó zenét kedvelő hírességeket, de a mai napig is fotózkodnak itt amerikai turisták, akik a New York-i Blue Note jazzbár 30 éves történelme mellett régi legendákra vadásznak. A Kispipától pár háztömbnyire lakó Seress emlékét nemcsak a 2019-ben installált Kolodko Mihály miniszobor őrzi, hanem a falak is, amelyek az elmúlt néhány évtizedben többször teltek meg élettel — hol hosszabb, hol rövidebb időre.
A konyhát a ‘80-as évek végéig például Rosenstein Tibor vezette, ekkoriban is egy legendás korszakot tudhatott magáénak.
Az elmúlt 10 évben leginkább tipikus étlappal, egyáltalán nem csalogató étteremként, kézműves sörfőzde taproomjaként és gasztrokocsmaként is üzemelt, 2019-ben pedig új gazdákra talált, hogy újra emlékezetes ételekkel, színvonalas bárélettel, programokkal idézzék meg a hely legjobb éráit — persze teljesen a korra hangolva, kortárs enteriőrrel, széles italszelekcióval, jó konyhával.
Még egy retró 1964-es étlapot is újragyúrtak: rántott velőrózsákkal, rántott gombákkal, persze modern köntösben. Minden elkészült, de egyelőre hiába. A világjárvány jött, és Gáborék kispipás álmait is tovapöccintette. A nyár egészen máshogy alakult a bulinegyedben, ráadásul teraszt helyhiány miatt nem tudnak üzemeltetni. Szeptemberben már egy nyugodtabb és reménytelibb hangulatban tudtak megnyitni, de ez csak novemberig tarthatott. Bezárt mind a Spritz Bár, mind a Kispipa.
2021 márciusának elején viszont megérkezett a Wine Story családi vállalkozásként. Az üzlet a Rózsadomb Center középső szintjén kapott helyet: impozáns kirakata azonnal kitűnik a kisebb bevásárlóközpont üzletei közül. Távolról még csak a boros és pezsgőspalackok látszanak, beljebb lépve viszont a csemegetermékekkel teli hűtő, a prémium édességekkel megpakolt asztalok és a delikát polc is.
A borok és pezsgők között találunk kötelezőket is, de komoly olasz és francia szelekciót tartanak, nagyon sok olyan tétellel, amit máshonnan egykönnyen nem lehet beszerezni. Abszolút rugalmasak a választékot illetően, és örömmel ajánlanak. Champagne-ból és pezsgőből is, mert ezen a téren sincs szégyenkeznivalójuk: Taittinger, Pol Roger, Louis Roederer, Charles Heidsieck, Dom Perignon, Cristal, Comtes de Champagne palackok sorakoznak elegáns sorokban, időnként díszdobozokban, limitált vagy évjáratos (vintage) kiadásokkal is.
Spiritek tekintetében a ginek felé mentek, melyekhez ízesített tonikvariációkat is árulnak.
A delikát sarokban prémium olívaolajokat, lekvárokat, tésztákat, szószokat, chutney-kat találunk, de például Maldon-sóért vagy a húsvétkor kedvelt olasz süteményért, a colombáért is be lehet ugrani. Aperol persze itt is van, és rengetegféle prosecco is választható hozzá. A Wine Storyban az otthon töltött csendesebb estékre könnyedén beszerezhetjük a nyalánkságokat és a pohárbavalót is.