A csillag már április óta a Solo Du étteremé, de csak most, a Világevő blogon olvashattunk róla először. A séf, Fodor Zsolt sokkal szerényebb annál, hogy ezt a hírt nagydobra verje.Bischofswiesennek így ez már a második Michelin-csillagos étterme. A település ezenkívül még két zöld-csillagos étteremmel is büszkélkedhet – ez nem rossz arány egy ekkora városban.
A Solo Du, a legfrissebb csillagos hely Fodor Zsolt séf irányítása alatt működik, ő felel a hotelben található két másik étterem konyhájáért is. A 120 ágyas szálloda, a Kulturhof – Stanggaß mindössze két éve nyitott, és a legnagyobb hangsúlyt a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra helyezi. A szobákban nincs tévé, minibár és klíma sem. Az épület pedig teljes egészében fából készült.
Fodor Zsolt tavaly szeptember óta dolgozik a hotelben, de már 19 éves kora óta külföldön él. Ausztriában, Olaszországban kezdett tanulni, hogy végül Németországban telepedjen le. Miután elvégezte az iskolát, megfordult több Michelin-csillagos étterem konyháján, és az a véleménye, hogy külföldön sokkal nyitottabban fogadják, szívesebben látják akár Michelin-csillagos éttermekben is azokat, akik tanulni szeretnének, mint Magyarországon. Zsolt a mai napig sokat utazik, ha van egy kis ideje, hiszen mindig van mit elsajátítani.
„Nagyon más Michelin-csillagos helyen dolgozni, mint azzal a céllal, hogy saját csillagot érjünk el. Tanulni könnyebb az elismerést kapott helyen, hiszen ott már nem kell a csillag elérésére fókuszálni. Így még több a feladat, és mellette nehéz időt szakítani arra, hogy tovább fejlesszük magunkat” – meséli.
Solo Du és Kulturfhof
A hotelben a Solo Du mellett két másik étterem is működik, a Kulturhof és nyári idényben egy sörkert – mindhárom konyhájáért Fodor Zsolt felel. A Solo Du 16 főt tud fogadni, itt kizárólag degusztációs menüt kínálnak. A nemzetközi konyhát vivő éttermek menüje kéthavonta cserélődik, és Zsolt nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az étlapon mindig legyen egy magyar vonatkozású fogás.
„Mangalicával dolgozunk, amelyet Ausztriában szerzünk be. A többi alapanyagot igyekszünk helyi termelőktől vásárolni, sokan a településen csak nekünk szállítanak. A gourmet étteremben természetesen van, amit nem tudunk a közelből megvásárolni, de ott is törekszünk a lokalitásra. A hotelben pedig van egy kertünk, ahol a fűszernövényeket és a virágokat termesztjük.”
Gratulálunk Fodor Zsoltnak a csillaghoz, és további sikereket kívánunk!
A Solo Du weboldala
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.