Hirdetés
Hirdetés

Mi lehet A magyar street food?

SZERZŐ: Mester Zoltán
2013. augusztus 11.
Belgáknak sült krumpli, németeknek kolbász, olaszoknak pizza. Magyarországnak is van jellegzetes street foodja, de messze nem annyira egységes és megbízható a kínálat, mint külföldön. Elkötelezett street foodozókat és szakembereket kérdeztünk arról, mi lehetne az emblematikus magyar street food, és egyáltalán, szükség lenne rá?
Hirdetés

Belgáknak sült krumpli, németeknek kolbász, olaszoknak pizza. Magyarországnak is van jellegzetes street foodja, de messze nem annyira egységes és megbízható a kínálat, mint külföldön. Elkötelezett street foodozókat és szakembereket kérdeztünk arról, mi lehetne az emblematikus magyar street food, és egyáltalán, szükség lenne rá?
Kulka János | Pintér Árpád - Pixeltaster

Kulka János, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész
Imádok az utcán enni, hazafelé a színházból nemegyszer megállok egy gyrosért, viszem haza magammal vagy megeszem séta közben. Mindenki szereti ezt a műfajt, és fel kell ezt vállalni, ha gyorsan és finomat akarsz enni.
Magyar street foodra lenne kereslet, szerintem a megfelelő kínálat hiányzik. Budapesten azért több próbálkozás van, vidékein is érdemes szétnézni, de lényegében a Balaton partján vagy a Vörösmarty téren, az adventi vásáron is mindenki street foodozik. Még nem találkoztam igazán kiforrott ötlettel, ami széles körben elterjedt volna. Kis kreativitás kellene, hiszen sok a betöltetlen rés.

A cikk eredetileg a Toplista Gasztronómia 2013 magazinban jelent meg, ahol nem csak a magyar street food legjavát vettük sorra, de a legizgalmasabb külföldi utcai kajáról, bizarr és ínycsiklandó gasztrokalandokról is olvashat!

Személy szerint lázasan foglalkoztat a kérdés, mi lehetne egy emblematikus magyar utcai étel. Mindenképpen tipikust, jól azonosíthatót kellene választani. A sűrűbb babgulyás, a rizses hús, a tarhonyás lecsó vagy a paprikás csirke megfelelő lenne, csak a tálalás problémáját kell megoldani, hogy ne csöpögjön, ne folyjon szét. Egy hordozható pohár kellene egy iszonyú jó, letisztult megjelenéssel, például fehér alapon matyó hímzés, ami könnyen értelmezhető és azonosítható. Mellé egy frappáns név: street goulash.
De népszerű lehetne a fesztiválokon egyébként is kedvelt lepény, házi bukta vagy pirog, és működhet akár egy jó fasírt is friss zsemlében.


Aczél László, Young & Rubicam Budapest, ügyvezető igazgató

Először is valahogy dűlőre kéne jutnunk abban, hogy mi a magyar konyha alapja, melyek a meghatározó ételek, és ezeket kellene jó minőségben elkövetni.
Az alap szerintem valami tágan értelmezett szendvicsféleség, ami tartalmaz egy darab pitát, kenyeret, bucit vagy ciabattát, lehetőleg porhanyós, húsos, meleg betétet és feltétet mártásokkal és zöldekkel. Bármilyen jó kolbász, fejhús, disznósajt, valami egyedi savanyúval, pikáns szósszal egy cipóban máris jó lenne magyar street foodnak. Sajnálatos, hogy itthon nem alakult ki egy szendvicskultúra sem, ebben a stílusban nagyon kéne valami hazai és könnyű ebéd. Bár a Delibaba Szendvicsműhely tesz erőfeszítéseket.
Idővel biztosan kinőné magát néhány olyan fogás, amit street foodként is lehetne árulni, legyen az lángos, a fentebb említett fejhúsos, mangalicatarjás szendvics vagy az Újházi-tyúkleves papírpohárban. Nem kerülhet többe egy ezresnél (megközelítőleg 3 euró) egy adag, de inkább 800 forint körül látom az ideális határt.
Fördős Zé, a Szárnyas Ízvadász blog szerzője
A street food műfaj alapvetően városi sztori, és ennek megfelelően az ott pörgő emberek igényeit kell kielégítenie. Olcsón, gyorsan, kényelmesen akarunk enni, és lehetőleg nem olyan dolgot, amitől utána két órán át fáj a hasunk.
Szerintem az itthoni közönség nem feltétlenül arra vágyik, hogy klasszikus magyar ételek legyenek átformálva street fooddá. Alkalomszerűen persze más a helyzet, én is készítettem már lilakáposztás-hagymalekváros libaburgert, aminek hatalmas sikere volt egy rendezvényen. De nem vagyok biztos benne, hogy ez az étel feltétlenül kiállná a szürke hétköznapok próbáját is. Mint ahogy nem igazán tudott street fooddá válni a lángos és a rétes sem, pedig többen is próbálkoztak vele.
És hogy akkor milyen lehet a magyar street food jövője? Szerintem jó példát nyomnak a levesbárok, mi magyarok ugyanis tényleg nagyon szeretünk – főleg ebédidőben – levest enni. Ezek a srácok annyit csináltak, hogy a porceláncsészét lecserélték elvihető papírpohárra, amiből kényelmesen, akár sétálva is lehet kanalazni, az emberek pedig imádják ezt. A mai magyar közönség elég nyitott ahhoz, hogy bármilyen jó ötletet gyorsan magáévá tegyen, azok lesznek a nyerők, akik mernek új színt, új formát és új ízeket vinni ebbe a történetbe. A magyar street food a következő években a progresszivitásról és a vagányságról fog szólni. Ha pedig végre enyhülne kicsit a vendéglátással kapcsolatos hatósági szigor, Budapest a kocsmák után a street food világtérképre is simán felkerülne, ebben biztos vagyok.
Pataky Péter, a debreceni IKON séfje
Amikor megnyitottuk a teraszunkat tudatosan készültünk olyan ételekkel, amelyek beleillenek a „magyar street food” kategóriába. A debreceni közönség nagyon jól fogadta, és bár az IKON nem egy street food-hely, mégis öröm látni a teraszunkon fesztelenül falatozókat, nekünk pedig érdekes szórakozás kísérletezni ezekkel az egyszerű fogásokkal.
Az alapot a kézműves magyar mangalicatermékek jelentik. A hús alapú magyar street food lehet a mangalicaszendvics. Friss, ropogós kenyérben, füstölt tarjával, szalámival, sonkával, házi tormás krémsajttal, zsenge zöldségekkel van nálunk megpakolva. Így a hamburgerhez hasonló népszerű ételeket is tudunk magyarosítani. Mangalica-burgerünket száz százalék mangalicából készítjük, rukkolával, salátával, érett paradicsommal, almás-tormás szósszal, savanyú uborkával adjuk.
Magyar street food a lángos is, ami jól elkészítve, normális sajttal, házi tejföllel teljesen vállalható. Annyi hátránya van, hogy bár nincs benne hús, combos dolog, a meleg, olajban sült kelt tészta megterheli a gyomrodat. Aztán ott van például a házi debreceni, a mi ropogós kenyerünkkel, magos mustárral tökéletes street food. Debrecenben házi debrecenit alig lehet kapni.
Ahhoz, hogy a magyar street food populáris, divatos legyen, el kell érnie a fogyasztók táborának egy kritikus tömeget, s miután átfordul a holtponton, népszerű lesz.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram