Hirdetés
Hirdetés

„Mi ez a fanyalgás? Erre várunk november óta" – A terasznyitásról kérdeztünk hazai vendéglátókat

SZERZŐ: Pákozdi Nóra
2021. április 22.
A múlt héten még szerda és csütörtök környékére saccolták a 3,5 milliomodik oltás beadását, ám a felhasznált vakcinák száma pénteken éri el a kitűzöttet. Ennek köszönhetően a biztos nyitás április 24-e, szombat. A kijárási korlátozás is ennek megfelelően változik: a helyek 21:30-kor kötelesek beszedni a teraszt és bezárni, a kijárási korlátozás kezdete 23 órára módosul. Néhány étteremtulajdonost mi is megkérdeztünk a közelgő nyitásról.
Hirdetés

Már a 20 óra helyetti 22 órai kijárási korlátozás is sokat segített a bezártságtól már pattanásig feszült idegeknek, nem csupán lélektanilag, de praktikai szempontokból is változtak a mindennapjaink. Az üzletek nyitvatartásának meghosszabbításával végre megszabadulhattunk a fenyegető határidőktől, már 20 órakor sincs késő a bevásárlással, ez pedig sok háztartásban nagy segítség.

A múlt héten ugyan még hét közepére saccolták a 3,5 millió vakcina beadásával elérkező terasznyitást, azonban végül a szombat a biztos időpont. A hazai vendéglátás a novemberi teljes lezárások óta várja a korlátozások lazítását, mely várható volt, hogy kétlépcsős lesz, a 2020-as helyzethez hasonlóan.

Hirdetés

"Amint lehet, mindkét éttermünkkel nyitunk. A Stand25-nél van terasz, a Standban nincs, ezért néhány hét elválasztja majd a két nyitást. 25-30 főt le tudunk majd ültetni, a szokásos teraszunkon. Azért tartottuk meg a személyzetünket, és azért csináltuk eddig a házhoz szállítást – ami nagyon távol áll tőlünk –, hogy amint lehet, visszatérhessünk a valós profilunkhoz. Olvastam sok olyan véleményt, hogy két hét átfutás kell a nyitáshoz, és nagyobb kárral jár egy ilyen beindítás, mint haszonnal és örömmel, de én ezt nem értem. Mi ez a fanyalgás? Legalább egy hétre előre tudtuk, hogy körülbelül mikor indulhatunk, és erre várunk november óta" — mesélte Hamvas Zoltán, a Stand25, a Stand éttermek tulajdonosa és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

A Stand25 terasza tavalyról / Fotó: Stand25

Gerendai Károlyt is kérdeztük a napokban, aki a munkaerő elszipkázása mellett saját cégcsoportjának szereplőiről is mesélt: az étteremtulajdonos-üzletember egyedül egy egységével, a belvárosi Nudlival tud teraszt nyitni, a fine dining éttermei még zárva maradnak, ahogy az említett Stand is. Ez esetükben nem kifejezetten a közterület-használati engedély miatt van így, hanem a műfaji kötöttségek miatt is. Ugyanígy áll hozzá a SALT Budapest is, Boldizsár Máté tulajdonos, étteremvezető szavaival élve:

"Amit a SALT képvisel, azt nem tudjuk ugyanúgy megjeleníteni egy teraszon, ezért mi még várunk a teljes nyitásra. De a háttérben gőzerővel dolgozunk az ú jételeken, a szervízen. Amint lehet, természetesen megkezdjük a rendes működést, visszatérnek a Salt vacsoráink, melyek hosszú ideje privát vacsorák formájában éltek tovább. A teljes nyitásig továbbra is vállalunk még privát vacsorákat. Nagyon örülünk, hogy bizonyos időszakokban akár hetente négy ilyen különleges alkalmat bonyolítottunk le, hálásak vagyunk a törzsvendégeinknek. A delitől a héten búcsúzunk, elengedjük, hogy teljes erőbedobással a nyitásra készülhessünk, illetve azt elárulhatom, hogy odafent is lesznek meglepetések: az egykori Toprum átalakul."

Boldizsár Máté és Tóth Szilárd / Fotó: Horpáczi Dávid

Érdekes helyzettel találkozunk a 101Bistro kapcsán. A Széll Kálmán tér új ázsiai helye még sosem üzemelhetett normál állapotban, hiszen a pandémia közepén nyitottak meg. Ennek ellenére belemennek a teraszozásba:

"A teljes tervezett menüt, amit a valós nyitásra tervezünk, még nem tudjuk bevezetni, de néhány étellel már elindulunk a teraszon. Miért is ne? Az biztos, hogy párhuzamosan megy majd a házhoz szállítás és a terasz is, mert még nem tudhatjuk, hogy alakul a forgalom. Az elvitel/házhoz szállítás pedig már bejáratott modellünk" — mesélte Keve Márton, a 101Bistro séfje.

Saláta a 101Bistróból / Fotó: 101 Bistro

Buda egyik legnagyobb kerthelyisége a Haris Park és a hozzá tartozó Bobo Restaurant, Haris Gergő mesélt kicsit az őket érintő kérdésekben:

"A személyzetet sikerült egyben tartani, volt időnk tervezni, tréningeztük a csapatot, bővítjük a teraszt, felszereltünk négy darab 3200W-os kerámia fűtőpanelt (ami csinos és hatékony is), úgyhogy részünkről nincs akadálya a nyitásnak! Fokozatosan sok újdonsággal fogunk jelentkezni. Természetesen mi is ügyelünk majd a távolságtartásra, a maszkviselésre, csinálunk QR kódos (érintésmentes) étlapot, és nálunk tényleg minimális a fertőzésveszély, hiszen a mosdóink is a kertben vannak, nem kell külön bemenni a főépületbe emiatt. Legfontosabb a biztonság, és ez a mi kerthelyiségünkben nem lehet kérdéses."

Fotó: Bobo – Haris Park

Más a helyzet az Olimpia Vendéglővel pédául, ahol egyelőre nincs hír a teraszról, viszont kreatívan mégis a szabad ég alá "költöznek" legalább hétvégére. Az egész csapat a DP BBQ-ban vendégeskedik majd, hogy Sajben Csabával együtt tépetthúsos tacot, bbq pecsenye kacsamellet, cédrusfán sült lazacot készítsenek.

Mikor Fülepi Kálmánnal beszéltünk, még úgy gondolták, a Kami Kisvendéglőjében ezen a hétvégén még utóljára elvitelre főznek, csak jövő héten indulhat a szezon újpest határában. Végül engedtek a törzsvendégek nyomásának,  mindkét opciót megtartják a hétvégére:

"Így jár az, aki közvetlen kapcsolatban van a vendégeivel: nagyon sokan kerestek, hogy miért nem nyitunk még ki, ők már szeretnének jönni hozzánk. Mi csak elvitelre terveztünk, ők pedig már nagyon vendéglőznének, így főzünk dobozba és végre tálalunk is a megszépült kerthelyiségben."

Minden ami Kami, még otthoni környezetben

Encsen, az Anyukám mondtában óvatosak még:

"Április 29-e lesz az első nap, amikor teraszozunk Encsen, rövidített nyitva tartással. Ez azt jelenti, hogy 12:00-18:00-ig lehet majd a teraszon enni nálunk. Miskolcon, a Pizza, Kávé, Világbékében viszont már most a hétvégén elindulunk, végre helyszínen fogyaszthatnak a vendégeink. Debrecenre még kicsit várni kell" — mesélte Dudás Szabolcs.

Mi pedig várjuk a következő bejelentést, hiszen a hetekben számíthatunk rá, hogy az éttermek belső terei sem maradnak már sokáig üresen.

A részleges nyitással kapcsolatos összefoglalónkatt itt olvashatja:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram