Hirdetés
Hirdetés

Mi az a Q? – a tökéletes állag nyomában

SZERZŐ: DG
2023. november 14.
Mochi, ramen, boba tea – az ázsiai al denté-nek is hívott különleges, ruganyos állagot Q-nak nevezik. A Q azonban több mint egy textúra: a tajvani konyha sarokköve is, minden nap használják különböző ételekhez és italokhoz. De mi pontosan a Q és hogyan lehet elérni a tökéletes állagot? Korábbi cikkünkben utoljára a tajvani konyhában jártas Keve Márton utalt rá a Dining Guide hasábjain – most mi is a nyomába eredünk.
Hirdetés

A Q Tajvanból ered, ahol a ‘Q’ betű kiejtése hasonlóan hangzik, mint a ‘rágós’ szó. Az ázsiai al dentének nevezett, áhított állag egy ruganyos, rágós különleges konzisztenciájú textúrát takar. Valamelyest puha, azonban amikor ráharapunk, az étel mutat némi ellenállást. 

Az ázsiai konyhák előszeretettel használják ezt az állagot, legyen szó egy sós ételekről, tésztáról vagy édességekről.  Leggyakrabban olyan ételekre használják a kifejezést, amelyek valamilyen keményítőt tartalmaznak, mint például a különböző tészták, a tápiókagyöngy, vagy a halgombóc. Ha valami kifejezetten ruganyos állagú, QQ-nak is szokták nevezni. 

Módszerek az állag eléréséhez

A halból készült gombócok vagy a halpaszta rugalmasságához egy pürésített halból készült masszát gyúrnak össze tojással, ezután pedig erősen, körülbelül ötvenszer vágják hozzá az asztallaphoz. A erő és ellenállás következtében érhető el a ragacsos állag, ezután lehet labdákat formálni a masszából. Sokan szimplán keményítőt adnak a masszához a kívánt állag elérésének érdekében, ezzel megspórolva az időt és az energiát. De amellett, hogy ez egy kifejezetten autentikus módszer, amivel elérhető a tökéletes konzisztencia, remek testedzés is. 

A búzából készült tésztaféléknél egy speciális folyadék, a kansui hozzáadásával érik el Q állagot. A kansui tulajdonképpen egy lúgos víz, a Belső-Mongóliában található Kan-tó lúgos, a tésztakészítéshez kiválóan megfelelő nátrium- és kálium-karbonátban gazdag vize után kapta a nevét. Ez sárgás folyadék adja a ramen tészták egyedülálló színét és ruganyos állagát. Ha nem áll kansui a rendelkezésünkre,  szódabikarbónás vízzel lehet helyettesíteni.

Hirdetés

A mochigome nevű ragacsos rizsből készült mochit Japánban a mai napig egy különleges eljárással készítik mozsár szerű edényekben fakalapácsokkal verik és közben kézzel forgatják, amíg massza lesz belőle, és eléri a tökéletes ragacsos állagot.

 

Tudományos magyarázat

A kansui, vagyis lúgos víz növeli a PH értékét, vagyis lúgosít. A lúgosság elősegíti a víz felszívódását,  miközben gyengíti a tészta fehérje tartalmát. A végeredmény egy rugalmas, könnyen nyújtható tészta lesz, ami puha, de nem mállik szét, és rá lehet harapni.

A dobálás és dagasztás hatására a halban lévő fehérjék szerkezete megváltozik, az étel állaga pedig ruganyos és keményebb lesz. Ez a mozdulatsor a levegő buborékokat is eltávolítja, aminek a segítségével masszív, pattogós állag érhető el.

Hirdetés

Forrás: www.guide.michelin.com | www.nytimes.com

Fotó: unsplash.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram