Hirdetés

Valódi ékkő: MI A KŐ – Szerethető éttermek sorozatunk folytatódik

SZERZŐ: DiningGuide
2020. október 7.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Gyakran és nem véletlenül hangoztatott szempont egy étterem értékelésekor, hogy mennyiben felel meg a valós tapasztalatoknak egy adott hely kommunikációja. Ügyes képekkel és szövegekkel olyan képet lehet kialakítani egy étteremről, ami aztán sok esetben felismerhetetlen a valóságban, ezért mindig különértékkel bír, ha egy étterem önazonos tud maradni, pózok és tupírozás nélkül, ha magáról mesél. Szerethető éttermek-sorozatunk új szereplője tökéletes példa erre: a MI A KŐ-ben nem fogunk csalódni. Az ígéret és a valóság szép találkozása Köveskálon.
Hirdetés

Napjainkban éppen a Duna-kanyar, Zebegény és Nagymaros kap akkora hype-ot, mint néhány éve a Káli-medence. Nem érdemtelenül, hiszen csodahely mindkettő, a népszerűség pedig természetszerűen jót tesz bármely tájegységünk infrastruktúrájának is. A Káli-medence láthatóan a helyére került a hazai koordinátarendszerben, hiszen nyáron nem szólt minden második balatoni cikk erről a tájról – viszont elfeledve sem lett az az érték, amelyet a Balaton-felvidék ezen része képvisel. Magabiztosan haladnak tovább az útjukon a környékbeli szállás- és vendéglátóhelyek, a MI A KŐ pedig láthatóan jó kapcsolatot ápol a Káli-medence szállásadóival, mert rengetegen térnek be ide enni-enni úgy is, hogy nem itt alszanak.

Az egyik népszerű szállásfoglaló oldalon közzétett leírás minden elfogultságával együtt hűen adja vissza a kivételes helyszínt:

A Balaton északi partvidékén helyezkedik el a természeti csodának tekinthető Káli medence. Itt megtalálhatók egy helyen a sík terep, a tó, a patak és a medencét körülvevő híres, történelmi, vulkanikus hegyek. Ezek közül a legismertebbek és leghíresebbek a Fekete–hegy, annak ritka jégkorszaki reliktum növényeket tartalmazó tengerszemeivel, valamint a geológiai múzeumot magába foglaló Hegyestű. Ennek a medencének egyik ékköve Köveskál. Az egész medencére jellemző, hogy ellenállva az urbanizációnak, nem jellemző rá az erős iparosodás és a túlcivilizált állapot. Megőrizte természeti szépségét, helyenként érintetlenségét, madárvilága, növényzete egy természeti kincs.

Köveskál és Petőfi találkozása

A MI A KŐ az egyik legszellemesebb hazai étteremelnevezés az Anyukám Mondta óta. Egyszerre népies és humoros, kis irodalmi kultúrgeggel, és ez az identitástudat és lazaság jól jellemzi az egész helyet. Öntudatosan köves és káli – befeszülés nélkül. Erőltetett tájház-életérzés és a regionális konyha felmutatásának kényszeressége nélkül, jókedvvel, jó ízekkel, sok élettel és odafigyeléssel.

A tulajdonos házaspár, a festő- és szobrászművész Trombitás Tamás és felesége maguk vezetik a MI A KŐ-t, ami át is hatja az étterem és a panzió mindennapjait. A helyi borokhoz is van személyes kapcsolódásuk, van saját szőlőjük és boruk. Nem csak kedvetleésből kapcsolódnak a medencéhez, hanem élik is a helyi létet és vendéglátást.

Fotó: MI A KŐ

Olyannyira, hogy nem fordul meg itt vendég, aki ne dicsérné, ne emelné ki a tulajok és a személyzet figyelmességét. Láthatóan úgy gondolják, hogy a kérdezés-érdeklődés csak hozztehet a vendégélményhez és annak szinten tartásához. Mechanikus, fáradt vendéglátásról itt szó nincs. A paraszti miliőhöz komfort társul, a XXI. század elvárásaihoz mérten – egyszerű és kényelmes bútorzattal, wifivel, tökéletes szigeteléssel, fűtéssel; a tárgyi kultúrában őrizve a helyszín és a múlt örökségét. Hasonló mondható el az éttermi kínálatról is: a magyar konyhát képviseli, de nem ortodox módon.

A pacal, körömpörkölt, a vadételek, erdei gombák és a gyöngytyúkleves sokat kifejez a hely szelleméből, de nem tartják magukat görcsösen a falusi ételekhez és alapanyagokhoz, sőt. Ha egy hozzávaló minőségi elvárásai megkövetelik, biztos forrásokból érkeznek. A gorgonzola, borjú és Angus-marha is külföldről érkezik (nyilván), ahol évszázados hagyománya van ezen alapanyagok előállításának, ugyanakkor a fogas, mangalica, libamáj, kecskesajt, zöldségek-gyümölcsök sora magyar termék és termény.

A MI A KŐ kerthelyisége pedig ideális nyugvópont és némi jóllakott filozofálásra alkalmas helyszín: ejj, mi a kő? Kő, nem kő? Kő, Köveskál, vulkáni kőzet, természet és borok, és úgy egyáltalán. Olyan jó nem az új bisztróba és restaurantba beülni, hanem valóban kikapcsolódni. Kő ez olykor mindenkinek.

Közönségkedvenc ételek: terrine-ek és pástétomok, minden, ami gomba, marha és vadhúsok

Mi a Kő

Árak: előételek 2290-3290 Ft, levesek 1290-1590 Ft, főételek 3490-7790 Ft, desszertek 1290-1490 Ft

Köveskál, Fő u. 25, 8274
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Keressék a pezsgőlimonádét is az étterem aktuális ajánlatai között!

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram