Hirdetés
Hirdetés

Mezcal szeszfőzdéből impozáns rezidencia épült Mexikóváros legsikkesebb negyedében – a Casa Mezcal újjáéledése

2024. február 11.
A neves, amszterdami belsőépítész iroda, a Barde vanVoltt egy régi mezcal bár és kóstoló épületét alakította lakóházzá. A Mexikóváros La Condesa negyedében található épület szerkezetileg stabil volt, de omladozott, amikor a tervezők megkezdték a munkát. A tiszta agavéból készült mezcal Mexikó egyik védjegye, kultúrája évszázadokra nyúlik vissza. A tervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy az épületet úgy újítsák fel, hogy közben megőrizzék a szeszfőzde jellegzetes vonásait. Nem véletlen, hogy az épület az átalakítás után is a Casa Mezcal nevet viseli.
Hirdetés

A Barde vanVoltt iroda régóta dolgozik mexikói, illetve Mexikóban élő holland ügyfelekkel. Ezúttal egy 400 négyzetméteres rossz állapotban lévő, historikus épületet alakítottak át modern rezidenciává, tiszteletben tartva az épület eredeti struktúráját és örökségét.  Az épület korábban mezcal gyár, bár és kóstoló helyszín volt, ami arra inspirálta a Barte vanVoltt tervezőit, hogy egy bár helyiséget is létesítsenek az épület belső udvarában.

“Ahogy sétáltunk ebben a gyönyörű, régi épületben, azonnal szerelmesek lettünk”

– nyilatkozták a stúdió alapítói, Bart van Seggelen és Valérie Boerma. “Annak ellenére, hogy a ház omladozott, és rettenetes állapotban volt, éreztük a szellemét, ami pedig nagyon is élt.”

A belsőépítész duó a ház eredeti funkciójából indult ki, amikor az újjáépítést tervezte. A cél az volt, hogy egy “vibráló oázist” alakítsanak ki a városon belül, és hogy a háznak szoros kapcsolata legyen a külső terekkel, a természettel. Ezt udvarok, teraszok, félig zárt folyosók láncolatának segítségével érték el. 

A cél az volt, hogy egy “vibráló oázist” alakítsanak ki a városon belül

“Az Aldaba Jardines-sszel és egy ottani tájtervezővel dolgoztunk együtt.

Az ő segítségükkel született meg a belső és külső terek közötti harmonikus kapcsolat” nyilatkozta a stúdió.

A középső belső udvar kialakításakor a tetőt eltávolították az épület ezen részéről, és nyitható üveg panelekre cserélték, hogy még több fényt juttassanak az épület belsejébe. Ezt a teret a tervezők egy mezcal bárrá alakították, hogy így tisztelegjenek az épület múltja előtt. A lekerekített bárpultot keskeny terrakotta lapokkal burkolták, félköríves rézpanelek tartják az italos üvegeket a polcokon. Az udvarra egy öt méter magas guayabo fát is ültettek, amely árnyékot vet a környező falakra.

A központi térből nyitott boltívek vezetnek különböző helyiségekbe

Ebből a központi térből nyitott boltívek vezetnek különböző helyiségekbe, beleértve a konyhát és a nappalit, ahol sötét szekrények, nyitott polcok és egy nagy, méretre szabott fa étkezőasztal találhatóak.

A francia ajtókat feltárva beléphetünk a hátsó udvarba, ami egy szabadtéri társalgó szerepét tölti be, ezen keresztül egy home office-ként funkcionáló helyiségig jutunk el. Hogy megőrizzék az épület egyedi karakterjegyeit, az építészek újra kreálták az eredeti öntöttvasból készült Art Deco ablakokat és a spanyol stílusú korlátokat.

A minimalista, természetes tónusú dekor folytatódik a földszint három hálószobájában is. A tervezők itt is igyekeztek a helyiségek eredeti kiosztását is megtartani, a lehető legkevesebb falat helyezték át. A tetőteraszon merülőmedence, szabadtéri zuhanyzó, nyugágyak és beépített ülések találhatóak.

Az épület külsejét egy különleges vakolat borítja, ami Mexikó jellegzetes és elterjedt beton építészetére utal, míg melegebb földtónusok díszítik a minimalista belső tereket.

A mohazöld kanapéhuzatok és ágyneműk vizuálisan kapcsolódnak a kinti növényekhez, a fa, terrakotta és egyéb fehér árnyalatok segítségével teljes harmónia képződik a ház és a természet között. 

“Szeretjük a természetességet, amit ezek a színkombinációk eredményeznek”

“Szeretjük a természetességet, amit ezek a színkombinációk eredményeznek”  mondják a tervezők. “A szín pszichológia szerint a természet által inspirált árnyalatok a legalkalmasabbak a belső terek kialakításánál, mert megnyugtató és élénkítő a hatásuk.”

A lépcsők, a fürdőszobák és a kültéri területek padlóját a Tata Mosaicos kézzel készített téglája burkolja, amely Mexikó különböző régióiból származó tömörített földből készül.

A világítás szintén az épület különleges hangulatára szabva készült. A mexikói kultúra a berendezési tárgyakat is átjárja, a szőnyekek, textilek és festmények egytől egyig mexikói művészek és alkotók munkái. 

Forrás: https://www.dezeen.com

Fotók: Alejandro Ramírez Orozco Barde vanVoltt

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram