Hirdetés
Hirdetés

Merre tovább, Tiago? A hazánknak Michelin-csillagot szerző séfet kérdeztük a továbbiakról

2019. november 7.
Az Üzlet rovat
támogatója a
Október végén adtunk hírt Tiago Sabarigo leköszönéséről a Michelin-csillagos étterem, a Costes Downtown éléről. A portugál séf elegánsan hagyta el a konyhafőnöki posztot, kérdéseink egy részére pedig szűkszavúan, de korrekten reagált – kíváncsivá téve a gourmet közönséget, hogy mit is takar a következő projektje. Tiago Sabarigót kérdeztük!
Hirdetés

Tiago Sabarigo pályájának fontosabb momentumai:

  • Nem készült már gyermekkora óta szakácspályára, már huszonéves volt, amikor kitanulta a szakmát.
  • A portugál gyakorlat után három éven át londoni éttermekben dolgozott, többek között Gordon Ramsay legendás egy Michelin-csillagos éttermében, a Pétrusban.
  • 2015-ben a Costes-csoport executive-chefje, Miguel Rocha Vieira felkérésére érkezett Londonból Budapestre
  • Két hónapot töltött a Ráday utcai Michelin-csillagos Costesben
  • 2015 júniusától, vagyis a kezdetektől állt a Costes Downtown élén séfként
  • 2016 márciusában megérkezett a Costes Downtownnak is a Michelin-csillag
  • Konyhai stílusa a klasszikus értelemben vett fine dining
  • Az erősen nemzetközi vonal felől az utóbbi években egyre határozottabban nyúl a klasszikus magyar ételek felé (harcsapaprikás túróscsuszával, vadas, túrógombóc, szilvás gombóc)
  • Eddig is sok külföldi vendégszereplésnek tett eleget, az utóbbi években járt többek között az Egyesült Államookban, Németországban, Spanyolországban
  • 2019 október felmondásával a Costes Downtownban egy új fejezet indul a séf karrierjében

Sokak számára óriási meglepetés volt, hogy úgy döntöttél, megválsz a Costes Downtowntól. Eddig sehol nem beszéltél arról, hogy mi vezetett a döntésedhez. Nagyon örülnénk, ha mesélnél nekünk róla!

Tiago Sabarigo: Ez nem egy olyan döntés, amit egyik napról a másikra hoz meg az ember. Most éreztem azt, hogy eljött a megfelelő pillanat megtenni a következő lépést. 

A jelenlegi változás kapcsán eszedbe jutott, hogy elhagyd az országot? Úgy tudjuk, hogy nagyon megszerettél “minket”, és a magyar feleséged révén is kötődsz ide.

Nem, eszembe sem jutott elköltözni innen. Természetesen itt maradok, Magyarországon.

A neved és a főzési stílusod az évek alatt szervesen összenőtt a Costes Downtownéval. Ugyanakkor néhány éve azt nyilatkoztad, hogy szakmai terved és álmod egy saját étterem nyitása. Ez irányba mutatnak esetleg a terveid?

Igen, a következő nagy lépés a karrieremben megcsinálni a saját éttermemet, ami által még tovább fejleszthetem azt, amit eddig elértem. A Costes Downtown pedig megváltoztatta az életemet. Hálával tartozom Miguel Vieira executive-chefnek, amiért hitt bennem, és elhozott engem Magyarországra. Rengeteg csodálatos élmény ért itt engem a közel öt év alatt, megismerhettem a későbbi feleségemet, elnyertük a Michelin-csillagot, fantasztikus emberekkel ismerkedhettem meg és dolgozhattam együtt.

Egy Costes Downtown fogás

Jövő tavaszig az új étterem előkészítésén kívül másra is jut időd?

Most hirtelen sok időm felszabadult, és lehetőségem van további tapasztalatszerzésekre, november elsején például Szentpétervárra utaztam a Megustro nevű gasztronómiai fesztiválra. Meghívtak, hogy egy séfkihívás keretein belül együtt főzzek egy helyi séffel, egy négykezes vacsorát fogunk adni az étteremben. Nagyon szeretem ebben a szakmában, hogy lehetőséget nyújt az utazásra, világlátásra. Szentpétervár után további gasztroeseményekre fogok még kiutazni, ezek tárgyalás alatt vannak.

Túrógombóc eperrel és bodzával a Costes Downtownból

2016-ban a te konyhafőnökséged alatt érdemelte ki a Michelin-csillagot a Costes Downtown, amit azóta is tart az étterem. Az új helyen is kimondott cél a csillag? Egyáltalán milyen stílusú konyhában gondolkodsz?

Az új projektem alapkoncepciója, hogy a portugál és a magyar konyhára és borokra fogom építeni: a portugál gasztronómiai gyökereimből táplálkozva, az engem ért magyar behatások felhasználásval. Jövő tavasszal tervezem megnyitni a helyet, de ennél többet egyelőre nem szeretnék elárulni róla. A Michelin-csillag kapcsán pedig azt tudom mondani, hogy igen, van ilyen célom vele, de egyáltalán nem vagyok a megszállotja.

Ha egy séf rögeszmésen a csillagra hajt, az nagyon le tudja terhelni a csapatot, és rossz légkört eredményez a konyhában.

A fő célom tehát nem a csillag, hanem kitűnő ételeket főzni, és a legjobbat nyújtani a konyhámmal a magyar és külföldi vendégeknek egyaránt.

Volt csapatával a Costes Downtownban

Te talán kevésbé vagy elfogult a gasztronómiánkkal, mint mi, magyarok. Hogyan látod az itthoni helyzetet?

Nagyon szeretem Magyarországot, és

jól érzem itt magam, szakmailag pedig rengeteg ebben az országban a potenciál.

Megállapíthatjuk, hogy az új éttermek, a feltörekvő séfek és az új Michelin-csillagok is mind ezt bizonyítják. Ez az ország ma egy kiváló hely arra, hogy inspiráló gasztronómiai tapasztalatokat szerezzen az ember. Mindezért keményen és sokat kell dolgozni, de ha tényleg ezt akarod csinálni – főzni és akár séfnek lenni – erre ez egy kiváló helyszín jelenleg. Én személyesen nagyon büszke vagyok rá, hogy a Costes Downtownban dolgozhattam. Mindig van ugyanakkor lehetőség fejlődni, nekünk, séfeknek pedig a felelősségünk és a kötelességünk is egyben, hogy a legjobb minőségű és legfrissebb alapanyagokat használjuk. Azt is egy komoly felelősségünknek tartom, hogy segítsük a helyi termelőket, hogy még jobb minőségű alapanyagokat állíthassanak elő, és megértsék, mire van szüksége a séfeknek és az éttermeknek. Ez egy win-win szituáció mindkét fél számára.

Kíváncsian várjuk a jövő tavaszi fejleményeket!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram