A döntés előzménye az a tragikus kimenetelű eset, mely során ez év januárjában Újpesten egy hétéves kisfiú életét veszítette. Iskolatársa (egyénileg, nem a menza által kínált) mogyorós születésnapi tortájából evett a kisdiák, aki – mint később kiderült – súlyos mogyoróallergiája következtében még aznap anafilaxiás sokk következtében elhunyt, az azonnal érkező segítségnyújtás ellenére.
A nagy visszhangot kapó eset után a 24.hu-nak februárban így nyilatkozott egy az ételallergia problémájában érintett édesanya: „Nem menni fog a hasa, ha eszik belőle, hanem meghal – drámai felütéssel érzékelteti Kiss Anikó, mi a különbség az ételintolerancia és a súlyos ételallergia között. Az édesanya 7 éves kisfia, Dénes, dió, mogyoró, mandula, pisztácia, brazildió, törökmogyoró, paradió, pekándió, kesudió és kókuszdió allergiás."
Az AllerGéniusz Egyesület az ételallergiás gyermekekért és felnőttekért kezdeményezésére a gyakori allergénnek számító csonthéjas terméseket, a dióféléket, földimogyorót és szezámmagot is kivonja élelmiszer-alapanyagai közül a Hungast.
Kérdés azonban, hogy a lakosság nagy része számára nemhogy ártalmatlan, hanem kifejezetten egészségesnek tartott magvak megvonása valóban megfelelő döntés-e. Különös tekintettel arra, hogy a januári tragédiát is nem a közétkeztetésben elfogyasztott allergén okozta, hanem egy szülinapi zsúron felszolgált torta.
A Telex híradása szerint az AllerGéniusz Egyesület továbbá azt is javasolta, hogy a vészhelyzetben fellépő allergiás rohamok kezelésére „minden oktatási intézményben legyen elérhető legalább két injekció, és a tanárok, illetve más dolgozók is ismerjék ezek helyes használatát, amit egy legalább évente ismétlődő oktatással biztosítanának."
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.