Hirdetés
Hirdetés

Megújult a Lánchíd és a Spoon is – új stílus, paprikás csirke és ázsiai, francia ízek a hajón

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. október 19.
Fine bistro stílussal indítja az őszt a Spoon hajó étlapja, amelyre a hagyományos, a kortárs magyar és a nemzetközi konyha kínálatának finom összhangja jellemző.
Hirdetés

Az áprilisban újranyitott és a la carte étteremként működő Spoon the Boat immáron teljes gőzzel üzemel. Idén ősztől új séf, a két Michelin-csillagos tatai Platán Gourmet Restaurantból is ismert Fekete Tibor felel a koncepcióért, amely nem tér el gyökeresen az előzőtől, inkább a fogások finom- és összehangolására törekszik. Paprikás csirke mellett ázsiai és francia ízeket is kóstolhatunk, és ha szeretjük a small plate koncepciót, akkor a barfoodok kínálatára érdemes odafigyelni. A fine bistro ötvözi a hagyományos bisztrókonyha elemeit kortárs technikákkal és látvánnyal. Alapanyag-választékban a szabadság jellemzi, jelen vannak különféle konyhák, de szó sincs fúzióról, csak könnyed városi étkezésről.

A Spoon lokációjából adódóan a külföldi vendégek száma még mindig jóval magasabb, de a hosszú távú cél, hogy a magyar közönség is a hajó éttermét válassza, akár egy vacsora vagy egy hétvégi ebéd helyszínéül. A több mint harminc éves Eventrend cégcsoporthoz tartozó Spoon hajó 1600 négyzetméteres vendégtere két belső teremből, egy télikertből, két panorámás teraszból áll, ezeken kívül négy bárpult gondoskodik a vendégekről. 

Fontos szívügyek 

Fekete Tibor executive séf mentorának Pesti Istvánt, a két Michelin-csillagos tatai Platán Gourmet Restaurant séfjét tekinti. “Pesti Istvánnal - kisebb megszakításokkal – több mint tíz évig dolgoztunk együtt, tőle tanultam a gasztronómia iránti alázatomat is. Dolgoztam a Bábelben, Miguel Vieira-val a Costesben, Huszár Krisztiánnal a Zónában. A Tanti sous-séfje voltam, amikor az étterem megkapta a Michelin-csillagot, valamint konyhafőnökként dolgoztam az Elysée Bistróban, a Centrál Kávéházban és a Callasban.” - mesélt Fekete Tibor szakmai múltjáról. 

Rákóczi túrógombóc, fahéjas barack sorbet

„A Platán mindig a szívemhez a legközelebb állt, amikor tehettem, egy évben néhány hónapot mindig dolgoztam ott. Legutoljára a bisztróban segítettem Mogyorósi Donátnak, akit nagyon régóta ismerek” – mondta a séf. 

A mostani céljairól szólva kiemelte, hogy arra törekszik, hogy mélyebben megértse a gasztronómia folyamatait. 

Grillezett kacsamell, polentakrém, puy lencseragu, édeskömény

"Mindennapi munkámban a szakmai alázatot, a türelmet és a precizitást tartom igazán fontosnak. Minden pillanat számít."

Kísérletező, kreatív embernek tartom magam, ez a hozzáállás kísér végi a pályám során. Megőrizhetem és újra felfedezhetem az elfeledett tradíciókat, miközben egyfajta tájékozódási pontként is szolgálhatok a csapatomnak.

“Izgalmasnak tartom a magyar hagyományos és polgári konyhát és a francia gasztronómiát, amelynek fúziója több tányéromban visszaköszön majd. A polgári, a francia konyhát nemzetközi elemekkel ötvözöm. Én ugyan sosem vettem észre, hogy a francia konyha irányvonalát követném, ezt mindig mások tették szóvá, és rá kellett jönnöm, hogy ez a valóság. Itt, a Spoonon szerethető konyhát szeretnék létrehozni. Egyelőre kicsit még tapogatózunk, de a szándék az, hogy a lehető legszélesebb réteg találja meg a saját ízlésének való fogásokat. Olyan helyet szeretnénk, ami egybecseng a Spoon mottójával: szerelembe esni Budapesttel. ” 

A vendégek ízlése alakítja az étlapot

Fekete Tibor koncepciója az, hogy a vendégek ízlése alapján, szép fokozatosan formálná a kínálatot.

„A jövőképem az, hogy szép szakaszosan változtatunk, frissítünk. Új a csapat, különböző helyekről érkeztünk, ez most picit az összeszokás időszaka is. De a cél az, hogy aki hozzánk jön, a vendégélményhez kapja meg a hozzá illő comfortfood ételeket. Szeretném, hogy vendégek alakítsák az étlapot. Idegenkedem attól, amit már nagyon sok séfnél láttam, hogy önmegvalósításba kezdenek, ezt én szeretném elkerülni.”

Tovább olvasok:

Erő és tapasztalat van az Eventrend optimizmusa mögött – A szeptember és az október lett az új december a rendezvénypiacon

Hirdetés

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram