Hirdetés
Hirdetés

Meglepetés a croissant világából

SZERZŐ: DiningGuide
2016. július 29.
Hol is lehetne máshol egy croissant-nak szentelt múzeum, mint Franciaországban, ahol ez a vajas kiflicske gyakorlatilag a reggeli szinonímája? – gondolja az ember, ha nem tudja, hogy a croissant valójában Ausztriából származik, és az eredete valószínűleg egészen a 13. századig nyúlik vissza. De ha ezt tudjuk, sőt azzal is tisztában vagyunk, hogy sok országban megvan […]
Hirdetés

Hol is lehetne máshol egy croissant-nak szentelt múzeum, mint Franciaországban, ahol ez a vajas kiflicske gyakorlatilag a reggeli szinonímája? – gondolja az ember, ha nem tudja, hogy a croissant valójában Ausztriából származik, és az eredete valószínűleg egészen a 13. századig nyúlik vissza. De ha ezt tudjuk, sőt azzal is tisztában vagyunk, hogy sok országban megvan a croissant helyi változata – Svájcban a gipfeli, Olaszországban a cornetto, Ausztriában a kipferl –, még akkor sem biztos, hogy kitaláljuk, hogy a múzeum éppen Lengyelországban van, egész pontosan Poznanban. Van a poznaniaknak ugyanis egy specialitásuk, a Szent Márton croissant, ami ma már az Európai Unió által védett termék, azaz kizárólag Lengyelország közép-nyugati részén, a Wielkopolska területén, az eredeti recept szerint készített ilyenfajta édességet lehet Szt. Márton croissant-nak hívni. A cukormázzal lekent kiflit mákkal töltik, a tetejére pedig manduladarabokat szórnak.
A múzeumban poznani lokálpatrióták tartanak vezetéseket, amelyek során a vendégek megismerkedhetnek a lengyel croissant történetével, kóstolót kapnak belőle, és az elkészítésében is részt vehetnek.
Ha arra jártunkban kedvünk támad meglátogatni a múzeumot, ezt a honlapot keressük fel előtte: rogalowemuzeum.pl
 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram