Hirdetés
Hirdetés

Megkérdeztük a Michelin főszerkesztőjét

SZERZŐ: DiningGuide
2016. március 10.
Március 9-én meglett az ötödik Michelin-csillaga Budapestnek, köszönhetően a Costes Downtownnak. Elértük Rebecca Burrt, a Main Cities of Europe kiadvány főszerkesztője, akitől vidék felől is érdeklődtünk. 
Hirdetés

A szakács iskolát is végzett, korábban privát séfként is dolgozó Rebecca Burr 1999 óta hivatásos Michelines és, ahogy az évek haladtak előre, ő is egyre lépegetett feljebb és feljebb a vörös ranglétrán. A Londonhoz közeli Watfordban él, amely saját elmondása szerint nem az éttermek Mekkája. A net számára arctalan hölgynek nincsen gyermeke, csak egy nagyon megértő partnere, ami nem is csoda, hiszen a tesztelők az év 365 napjából 160-at biztos, hogy hotelekben töltenek, és kb. 250-szer fogyasztanak étteremben. Az ennél azért „karcsúbban étkező” Rebecca Burr ráadásul nem csak egy ”szimpla” inspektor, az általunk többször is megszólaltatott (itt és itt) Derek Bulmertől vette át a stafétabotot, jelenleg ő a Main Cities of Europe kiadvány főszerkesztője. És ha még csak ez lenne, 2011 óta ő felel a nagy-britanniai és ír kalauzért, a Londoniért és a pubokat tallózóért. A Michelin angliai „leágazásának” 104 éves történetében ő az első nő, akire ezeket a megtisztelő feladatokat bízzák. De jól ismeri a magyarországi éttermeket is, amióta a Michelinnek dolgozik volt lehetősége tesztelni őket.
Hány inspektor járja a közép-európai térséget?
Erre vonatkozóan nincsenek előirányozva számok, de a kelet-európai régió nagyon fontos, így sok-sok, különböző nemzetiségű tesztelő vizsgálja az éttermeket.
Magyarországra hány tesztelőt küldenek és milyen időközönként?

Fontosnak látjuk, hogy különböző periódusait válasszuk ki az évnek és ahányszor csak szükséges, kérdések merülnek fel, ismét asztalhoz üljünk. Rotáljuk az embereket, évente mások jönnek.
Mitől függ, hogy visszalátogatnak egy étterembe vagy sem?

Ez változó, több minden befolyásolhatja, például az olvasóink véleménye, akiktől naponta számtalan levelet kapunk, a személyes tapasztalataink és az egykori inspektorok benyomásai is lényegesek.
Mikor és hogyan történik, amikor egy tesztelő felfedi magát? Erről előzetesen egyeztetnie kell vagy szabad kezet kap?

Erről sosem egyezetünk előre. Olyan persze előfordulhat, hogy az étkezés után tesztelőnk felfedi magát, de ezt semmiképpen sem a mindennapi gyakorlat.
Ha valaki inspektor szeretne lenni, milyen rostán kell átmennie?

Értelemszerűen általában olyanokat keresünk, akiknek ehhez a területhez passzoló szakmai végzettségük van, nem idegen tőlük a szállodaipar, és nyilván a vendéglátás sem és hosszabb időt el is töltöttek e pályák valamelyikén.
Van arra kapacitás, hogy Magyarország tekintetében vidéki éttermeket is meglátogassanak?

Természetesen igen, de jelen pillanatban nem tekinthető olyan nagy gasztronómiai potenciállal rendelkező területnek, hogy megérje vizsgálni. Amennyiben fejlődés tapasztalható itt is, arról a Michelin is tudósítani fog. Nagyon várjuk mi magunk is.
Hogyan tájékozódnak a tesztelendő éttermekről? Kik döntik el, hova küldjenek tesztelőt?

Vannak állandó olvasóink, akik aktuális információkat küldenek és az éttermeknek is megvan a lehetőségük, hogy írjanak nekünk, sőt bátorítjuk is őket erre. Ezen kívül mi magunk is előtanulmányokat végzünk az adott országról.
Magyarország az utóbbi években erősödött meg a Michelin, legalábbis, ha a csillagokat vesszük. Általánosságban hogyan látja, ami itthon zajlik?

23 éve, 1992 óta teszteljük a magyar fővárost, az első csillag a Costes neve mellé került, ennek is immár hat éve. Budapest hosszú utat tett meg idáig és nagyszerű látni azt a változást, ami az utóbbi évekre jellemző.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram