Kiemelt kép: fotó: Gündüz Attila
A Párisi Udvar egyike Budapest olyan ikonikus épületeinek, amely újkori szerepével minden ízében képes megidézni a város aranykorának nevezett időszakot. Az ott működő étterem és szálloda mellett a Párisi Udvar champagne bárja, az ÉTOILE, széles kínálattal csábítja a vendégeket. Presztízsét pedig mi sem emelhetné jobban, mint az, hogy a Laurent-Perrier itt tartotta újdonságának, a három évjáratból házasított Grand Siécle Iteration Nº26-nak világszinten is az első bemutatóját, a különleges tétel pedig mától két hétig pohárral is kérhető.
A legtöbb poharazható tétel
Budapest egyetlen champagne bárjában úgy tartják, érdemes a pezsgőfogyasztást közvetlenebbé tenni, és nem kizárólag a különleges alkalmakra korlátozni. Épp ezért tartanak az itallapon 18-20 olyan champagne-t is, amelyek poharas tételként kóstolhatók anélkül, hogy egy teljes palackkal kelljen rendelni belőlük.
Emellett természetesen rozékat vagy vintage, illetve millésime tételeket is lehet választani náluk, nem beszélve a Magnum és Mathusalem palackokról. A hazánkban egyedülálló készletben mintegy 50 féle champagne érhető el, a tradicionális francia buborékos italok mellett pedig különféle koktélokat is kóstolhatnak az odalátogatók, de a bár nem csak kínálatában nyújt elsőrendűt: a hely atmoszférája és kialakítása is méltó a palackban erjesztett champagne eleganciájához.
A Grand Siécle Iteration Nº26
Az 1812-ben alapított Laurent-Perrier stílusát mindig is a frissesség, a kifinomultság és a kreativitás hármasa határozta meg, egyebek mellett ennek is köszönhető, hogy a champagne ház termékeit mintegy 160 országba exportálják.
Virágh Csaba, az ÉTOILE vezető sommelier-je a Dining Guide-nak elmondta, hogy ugyan a pezsgők világában a vintage általában egyet jelent a kiváló Prestige Cuvée-vel, a Laurent-Perrier azonban ezen is túlment, amikor 1959-ben megalkották az első Grande Siecle-t, vagyis a legjobb évjáratok házasítását.
Ennek a 26. kiadása, a mától, az ÉTOILE vendégei számára pohárral is értékesített tétel, amelyet chardonnay és a pinot noir szőlőfajták alkotnak, a kivételes 2012-es, 2008-as és 2007-es évjáratokból.
Ritkaságokra vadászva
A sommelier elárulta, hogy épp ezekben a hetekben dolgoznak az ÉTOILE megújuló champagne lapján. A jövőben kiemelnek a kínálatból néhány tételt, amelyekhez Lutz Lajossal, a Párisi Passage Restaurant executive séfjével, a Bocuse d'Or Akadémia tagjával, alkotnak kreatív falatokat, illetve exkluzív ajánlatként ezután is feltűnik majd néhány különleges champagne is.
„Úgy tapasztaljuk, különösen szeretik a vendégeink a kuriózumokat, így a jövőben még több olyan egyedi tételt szeretnék bemutatni az ÉTOILE Champagne Bar-ban, amelyeket Magyarországon nem tudnak máshol megkóstolni” - mondta Virágh Csaba.
A cikk megjelenését az ÉTOILE Champagne Bar támogatta.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.