"Különleges szín! Hazánkban könyedén termeszthető tavaszi mákfajta, 120cm magas növény, bőtermő fajta" – olvashatjuk hirdetésekben is a fehér mák magjait áruló gazdákat.
Az utóbbi években meglepően hirtelen karriert futott be a chiamag (az azték zsálya magja), biokörökben kifejezetten felkapottnak számít a lenmag fogyasztása, a fenyőmag pedig csak az elmúlt évtizedekben került be a magyar háztartásokba is, elsősorban az olasz konyha közkedveltségének köszönhetően.
A kuriózumokat hajhászó ínyenc konyhák egyelőre nem fedezték fel itthon szélesebb körökben is a fehér mákot, pedig nem csak beszerezhető, hanem könnyen termeszthető is itthon a növény. Nincs mit túlragozni az ízén: mákízre számítsunk, de jóval lágyabban és finomabban érvényesül az aromája, mint a klasszikus fekete társának. Gyakorlatilag pont úgy lehet alkalmazni az ételekben, mint a feketét, viszont jóval drágább is nála, kilónkénti ára 6000 forint körül alakul.
Népszerű tévhit, hogy "mákot szinte csak a magyar konyhában találunk". Ez nem igaz, épp úgy megszórják vele a németek is a pékáruikat, tőlünk keletebbre pedig kifejezetten kedvelt ételalapanyag, Törökországól egészen Indiáig.
Ha olyan péksüteményt vagy édességet készítünk, amin sokkal jobban mutatna a világos színű mák, bátran szórjuk meg vele. Fehérnek ugyan nem fehér, inkább enyhén sárgás, piszkos fehér színű, de jó barátunk lehet a konyhában.

A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.