Hirdetés
Hirdetés

Majdnem 100 éves tejüzem állt át növényi "tejre"

SZERZŐ: DiningGuide
2017. szeptember 1.
Az Elmhurst Dairy nevű amerikai tejüzem több, mint kilencven évig kizárólag tehéntej előállításával foglalkozott. A cég csaknem százéves fennállása alatt kis családi vállalkozásból lett az USA keleti partjának egyik vezető tejtermelője. Tavaly az üzletpolitikájuk azonban 180 fokos fordulatot vett. Az üzemet teljesen átalakították, tehéntej helyett pedig kizárólag növényi alapanyagokból sajtolt tejek gyártásával kezdtek el foglalkozni. […]
Hirdetés

Az Elmhurst Dairy nevű amerikai tejüzem több, mint kilencven évig kizárólag tehéntej előállításával foglalkozott.
A cég csaknem százéves fennállása alatt kis családi vállalkozásból lett az USA keleti partjának egyik vezető tejtermelője. Tavaly az üzletpolitikájuk azonban 180 fokos fordulatot vett. Az üzemet teljesen átalakították, tehéntej helyett pedig kizárólag növényi alapanyagokból sajtolt tejek gyártásával kezdtek el foglalkozni. A négy fő nyersanyagot - kesudiót, mandulát, diót és mogyorót – hidegen sajtolják tejjé, hogy minél kevesebbet veszítsen a tápértékéből.

elmhurst1925.com


Mi bírta rá a bejáratott márka tulajdonosait a profilváltásra? A döntésben fontos szerepet játszott, hogy a cég vezetője, Henry Schwarz maga sem fogyaszt állati eredetű termékeket, de az sem titok, hogy ráébredt, micsoda potenciál rejlik a növényi alapú tejek gyártásában. Az Egyesült Államokban a tehéntej iránti kereslet évek óta csökken. A hetvenes évek óta 37%-kal esett vissza a fogyasztás. Ezzel szemben a növényi alapú tejek iránti érdeklődés rohamléptekben nő. Míg Európában a szója az egyes számú tejhelyettesítő, a tengerentúlon már a mandulatej a legnépszerűbb.
Kaliforniában, az amerikai mandulatermesztés központjában már számtalan tejtermelő cserélte le a tehénfarmját mandulaültetvényekre. Az még azonban kérdéses, hogy az utóbbi években hihetetlenül felpörgő mandulatermesztés mennyire lesz fenntartható a szárazságtól gyakorta sújtott régióban.
A Foodrepublic és a Onegreenplanet cikke alapján.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram