Hirdetés
Hirdetés

Magyar filmes fagylaltvideója nyerte meg a nemzetközi Food Photographer verseny mozgóképes szekcióját

2022. április 27.
A brit Independent napilap a szakma legnagyobb presztízsű díjának nevezte a Pink Lady® Food Photographer of the Yeart. A versenyen egyetlen filmes szekciót indítottak az ételfotók mellett, amelyet egy magyar videós nyert meg! Gratulálunk Terei Miklósnak, akit az eredményhirdetés után meg is szólaltattunk.
Hirdetés

Terei Miklós neve ismerősen cseng gasztronómiai körökben, 2018-ban például a STAND-nak készített imázsfilmet operatőrként, rendezőként és vágóként egy személyben, a konyhai zajokból írt "kortárs szimfóniáról" írtunk is akkor.

Most egy szakmai körökben magasan jegyzett nemzetközi versenyen, a Pink Lady® Food Photographer of the Year videós kategóriájának győztese lett, amelyben egy nagykanizsai cukrászda, a DaCrema fagylaltjainak megszületését örökítették meg művészi igénnyel. Terei Miklóst (E-motion Pictures) kérdeztük.

Gratulálunk az eredményhez! Minek köszönhető, hogy éppen a nagykanizsai DaCrema fagylaltjairól készült videó? Ez egy korábbi reklámfilm-megbízásod volt, amelyet végül beneveztél a versenyre?

Terei Miklós: Dáviddal és Virággal Fekete Antonio (DesignFood) hozott össze, ő dolgozott a DaCrema brandjén, és nagyon ügyesen átlátta, hogy mi egymást keressük. Ez így is történt, rögtön megértettük egymást. Eredetileg öt darab olyan rövid, egy perc körüli videót szerettek volna az öt legkelendőbb fagylaltjukról, amelyek a pultok felett kihelyezett TV-ken futnak körbe-körbe és a sorban állóknak megmutatja, hogy mi meló, odaadás és minőségi alapanyag szükséges ahhoz, hogy ezek a kézműves nyalánkságok elkészüljenek. Tehát kettős cél volt, a nyálelválasztás beindítása vásárlás előtt, illetve némi edukáció és brandépítés. Erre találtuk ki azt, hogy ha már forgatunk 5 ízről 5 videót, akkor ezekből gyúrjunk össze egy ütős imázsfilmet is. Végül ez lett a "hírvivő" alkotás, az 5 másik videó pedig a pult fölött azóta is teszi a "dolgát".
Csak a versenyre készíteni egy ilyen alkotást igen nagy luxus lenne, a mozgókép jóval költségesebb a fotózásnál, de lehet, hogy készültek már ilyen céllal készült pályázatok is.

Terei Miklós / Fotó: E-motion Pictures

Mi a legszebb és mi a legnehezebb része egy ilyen igényességű food video elkészítésének?

Sok mindennek kell egyszerre megfelelni, legalábbis én személy szerint erre törekszem. Egyidejűleg kell a célcsoportnak és a megrendelő céljainak megfelelő filmet készíteni, ehhez meg kell találni az ehhez illő koncepciót, formanyelvet és mindezt a rendelkezésre álló költségkereteken belül kell tudni kivitelezni.

Munkáimban mindig arra törekszem, hogy amit alkotunk, az ne legyen se öncélú, se megúszós.

A szépen tálalt ételek önmagukban is jó témát biztosítanak, ezért viszonylag egyszerű egy esztétikus felvételekből álló halmazt alkotni food videó címén. De olyat, ami egyedi, hatásos, emlékezetes is, ahol a nézőt leköti elejétől a végéig egy épülő történet és mindeközben teljes mértékben a megrendelő brandjét képviseli, ennél több tervezést és odafigyelést igényel.

A DaCrema fagylaltjai / Fotó: E-motion Pictures

Én ezt tartom a legnehezebb részének. Ennél a projektnél pedig extrém kihívást jelentett, hogy a költségvetés nem engedhette meg azt a luxust, hogy kibéreljünk egy kényelmes stúdiót, és oda az összes, a fagylaltkészítéshez szükséges gépet és berendezést is ellogisztikázzuk. Így Mohamed megy a hegyhez alapon a DaCrema 10 négyzetméteres műhelyében forgott a film, amit teljesen le kellett feketítenünk a kívánt hatás eléréséhez.

A sok állványtól, eszköztől moccanni sem lehetett, ezt toltuk két hosszú napon keresztül a srácokkal, dübörgő Covid-járvány idején, maszkban.

Ezúton is külön köszönet Tokodi Gábor és Schäffer Gábor kollégáimnak, hogy ezt hiszti nélkül végigcsinálták velem.
A legszebb része pedig egyértelműen az, amikor egy elképzelt jelenet összeáll, sikerül és a monitort bámulva mindenki mindenféle furcsa hangokkal, kurjongatásokkal és általában nem szalonképes kifejezésekkel jelzi lelkesedését és tetszését. (Mosolyogva.) No és persze a kóstolások, azok a legjobb pillanatok. Egyébként is Dávidék díjnyertes fagyiját mindenkinek kóstolnia kéne, brutális!

Milyen projekten dolgozol jelenleg?

Jelenleg egy igen dinamikus, sportos témán dolgozom. Dubajban és Ománban volt szerencsém egy tengeri kajaktúráról – pontos nevén surfski – forgatni, ennek a promóciós filmjét vágom éppen. De lesznek idén is gasztrós projektek!

Nézze meg a nyertes videót is!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram