Magánszentély a Mennydörgő Gőzoszlop lábainál - Royal Chundu Lodge, Zambia

SZERZŐ: Király Márton
2023. április 23.
a Château rovat
támogatója a
Mosi-oa-Tunya. Mennydörgő Gőzoszlop, avagy Robajló Füst. Így emlegették a megélhetésükben kulcsszerepet játszó Zambézi folyam ékkövét. A folyam pedig még ma is sokak számára jelenti az életet, a jelent és a jövőt Afrikának ezen a vidékén.
Hirdetés

Az angol királynő és a Robajló Füst

Zambia és Zimbabwe határán omlik a mélybe a világ legszélesebb vízesése. A Viktória-vízesés majdnem két kilométer széles, a lefolyó víz százméteres zuhanás után hullik a vissza a zuhatagot tápláló Zambézi folyam medrébe. A zuhatag világszerte ismert nevét egy szintén világhírű tudóstól kapta.

A híres Afrika-kutató, a skót David Livingstone 1855. november 17-én pillantotta meg először a vízesést, és a látvány -érthető módon- nagy hatással volt rá. Naplójába a következőket jegyezte fel róla: „Olyan gyönyörű, hogy még az angyalok is elámulnának, ha felette elrepülve megpillantanák.”

A nagyszerű kutató ekkorra már több hónapja úton volt, és a Kalahári sivatag és az Egyenlítőt övező sűrű, sötét őserdő után a gyönyörű vízesés látványának elemi ereje érthető. A skót felfedező meg is ragadta az alkalmat, és a Zambézi vízesését elnevezte Viktória-vízesésnek, mintegy fejet hajtva az akkor uralkodó Viktória királynő előtt.

Az ismert világ nagyrészét ekkoriban uralma alatt tudó királynő neve talán méltó választás egy skót felfedező részéről, azonban a környéken élő makolokó törzsnek már megvolt a saját, sokkal régebbi és sokkal találóbb elnevezése, amivel a zuhatagra hivatkoztak.

Mosi-oa-Tunya. Mennydörgő Gőzoszlop, avagy Robajló Füst. Így emlegették a megélhetésükben kulcsszerepet játszó Zambézi folyam ékkövét. A folyam pedig még ma is sokak számára jelenti az életet, a jelent és a jövőt Afrikának ezen a vidékén.

Fotó: facebook.com / Royal Chundu Lodge

Royal Chundu Lodge

Ez utóbbira az egyik legszebb példa a zambiai Royal Chundu Lodge luxusszálláshely története. Egy helyi közösség néhány befektetővel összefogva úgy döntött, hogy megmutatják a világnak azt a csodát, amiben nap mint nap részük van.

Fotó: facebook.com / Royal Chundu Lodge

A Royal Chundu Lodge két, őserdőbe épített faépítményére leginkább a „magánszentély” elnevezés illik. Ahogyan a név is mutatja, a szálláshely a legmagasabb igényű, királyi vendégeknek is megfelelő színvonalon működik és valóban az egyik legegyedibb szereplője Château rovatunknak.

A helyszín

Ennek több oka is van. Ahogyan több, rovatunkban bemutatott helyszín esetében, úgy most is a környezettel kell kezdenünk. A Viktória-vízesést, és a Zambézi folyam környező szakaszát, a partmenti erdőkkel egyetemben a Világörökség részének nyilvánították, de előtte már Zimbabwe és Zambia is nemzeti parkká nyilvánította a határain fekvő területet.

Ennek köszönhető, hogy a környék szinte elképzelhetetlen érintetlenségben őrződött meg. Egyre fogynak a Föld felfedezetlen zabolátlan sarkai, de a zambiai őserdőnek ez a kis szelete még olyan állapotban van, ahogyan azt Livingstone is láthatta majdnem kétszáz évvel ezelőtt.

A Royal Chundu épületeit éppen ezért a legnagyobb gonddal, a környezetre nagyon odafigyelve húzták fel. A tájba simuló, faszerkezetes kabinok belseje azonban a legmagasabb fokú kényelemmel van felszerelve, de a helyszín majdhogynem teljesen rejtett. Ha nem is titkos, a megközelítés mindenképpen trükkös. Két repülőtér is van a közelben, az egyik Zambiában, a Livingstone-ról elnevezett terminál, a másik a szomszédos Botswanában, mintegy negyven kilométerre található.

Fotó: facebook.com / Royal Chundu Lodge

A szálláshely autói mindkét reptérről egészen  a Lodge küszöbéig viszik az érkezőt, de addig a sűrű erdőn keresztül, nehezen járható földutakon kell utazni. A nemzeti park területén nagyon szigorúan ellenőriznek minden járműmozgást, de a fárasztó autózást megkoronázza az érkezés élménye.

A szobák

A Royal Chundu Lodge területén két szálláshely várja a vendégeket. A River Lodge a Zambézi partján áll és tíz lakosztály várja itt folyami kilátással az érkezőket.

Fotó: facebook.com / Royal Chundu Lodge

Az Island Lodge még rejtettebb, Katombora szigetére, a folyó közepén épült, és csak a szálloda csónakjaival, hajóival közelíthető meg. A Lodge körül baobabfák és kétezer éves ébenfák magasodnak. Itt tíz lakosztály fogadja a vendégeket.

Fotó: facebook.com / Royal Chundu Lodge

Ahogyan a szálláshely kapuján begördült, vendégeket hozó terepjárók motorjait lekapcsolják, a Zambézi partjára leszáll a csend. A némaságot csak a folyó távoli csobogása és néhány madár esti éneke töri meg. Így érdemes megérkezni valahová. A lemenő nap fénye még átsüt a baobabfák ágain, de a távolban fellobbantak már az esti tűz lángjai is. A Chundu Lodge területének központjában ugyanis hatalmas, szabad tér közepén áll a tűzrakó hely, és minden este szertartás, műsor, tánc zárja az afrikai napot.

Fotó: facebook.com / Royal Chundu Lodge

A vendégeket a szobákban a helyi törzsek népművészeti elemeinek felhasználásával készült otthonos dekoráció várja. A Lodge minden lakosztálya visszarepít egy rég letűnt Afrikába, az érintetlen erdők, törzsi legendák és úttörő felfedezők korába. A lakosztályok békés izolációt kínálnak a vendégeknek és a szobák igazi menedékként fogadják az egésznapos kalandokról visszatérő felfedezőket.

Fotó: facebook.com / Royal Chundu Lodge

A kaland

Kalandokból pedig akad bőven. Ez az ami valóban egyedivé teszi a Zambézi partján álló luxustábort. Hiszen a luxus exportálható és kellő ügyességgel a legzordabb körülmények közé is elvihető, de kevés olyan táj létezik a bolygón, mely ennyi szépséget és izgalmat rejteget.

Az első, és talán legfontosabb látnivaló a bevezetőben is bemutatott Viktória-vízesés. Alig néhány kilométernyire dübörög a Chundu Lodge területétől, és a szálloda személyzete változatos módokon juttatja el ide az érdeklődő vendégeket. Apró csónakon, gyalogtúrán, helikopterrel is felkereshetik és minden módszer új arcát mutatja a fenséges vízesésnek.

Fotó: facebook.com / Royal Chundu Lodge

A szálloda helikopterével pedig nem csak a vízesést lehet felülről megtekinteni, de sétarepülésre is van lehetőség, melynek során madártávlatból tárul a látogatók elé a Kalahári- medence, az Okawango-delta és a Zambézi fenségessége.

Afrika negyedik legnagyobb folyamának a partjára lóháton is kilátogathatnak a vendégek, a szálláshely területén legalább tíz olyan helyszín található, ami tökéletesen alkalmas egy szabadtéri ebédhez, piknikhez.

Aki természetközeli kalandokra vágyik, az előtt nyitva áll a folyó és az erdő kínálta számos lehetőség. Műlegyes horgászat és madárlesrer, vadmegfigyelésre és evezésre, éjszakai dzsungeltúrára mind van lehetőség.

Aki a békésebb kikapcsolódást keresi, azt egy tizennyolc lyukból álló golfpálya várja.

Fotó: facebook.com / Royal Chundu Lodge

A wellness

A kimerítő napok után a lazítást a Royal Chundu Spaban találják meg a vendégek. A welness-részleg a folyóparton kapott helyet, aminél békésebb és ideálisabb helyszín kevés létezik, de az igazi kikapcsolódást, és mentális feltöltődést a szálláshely által kínált négynapos, jógával töltött erdei elvonulások jelentik.

Fotó: facebook.com / Royal Chundu Lodge

A konyha

A Royal Chundu Lodge konyhája rendkívül szigorú elveket követ. George Nalisa séf csak a kétmérföldes körzeten belülről érkező alapanyagokat engedi be a konyhába, a megalkotott kóstolómenü pedig hagyományos afrikai alapanyagokat és technikákat modern csavarral ötvöző fine dining stílusban készül. A különleges hozzávalókat afrikai borpárosítás kíséri. Az étkezésre két helyszín van, mindkettő különleges a maga nemében.

Fotó: facebook.com / Royal Chundu Lodge

A „hétköznapi” vacsorahelyszín a Zambézi fölé épített terasz, ahol gyertyafény és vízcsobogás kíséri a menüt.

A másik, ünnepi helyszín a központi tűztér körül található. Amikor érkezik a boma, az ünnep, akkor a középen lobogó hatalmas tábortűz lángjai festik alá a vacsoraélményt.

Fotó: facebook.com / Royal Chundu Lodge

A közösség

Van azonban még valami, ami egészen egyedivé teszi a Royal Chundu Lodge szállást. Amikor a vállalkozás elindult, a személyzet és a tulajdonosok, akik mind a környező falvakból származnak, úgy döntöttek, hogy a fenntarthatóság lesz a mottó, ami köré a szálloda épül. Ez alatt nem csak a nemzeti park szabályainak szigorú betartását, az újrahasznosítás magas szintű gyakorlását, a környékbeli termelőkkel való szoros együttműködést jelenti, hanem ennél sokkal többet.

A Royal Chundu megnyitásakor a dolgozók gyermekeinek külön iskolát hoztak létre. Az eredetileg ötvenfős iskola mára több száz személlyel bővült, és ide járnak a környező falvak gyerekei is. A Lodge munkalehetőséget, továbbképzést, oktatást biztosít a makalokó törzs tagjainak, akik így biztosították, hogy még generációk múlva is részei lehetnek a Zambézi történetének.

Forrásaink voltak:

1 2

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram