Nincs olyan év – és nem is volt soha –, amelyben előre ki lehetett volna számítani az időjárást és a terméshozamot.
A dijoni mustár őshazájában, Franciaországban már készlethiány jelentkezett a szupermarketekben dijoni mustárból. A mustárok kínálatában mindig is magasabban árazott, barna és/vagy fekete mustármagból készülő francia mustár készítőire most nehéz idők járnak. A The Guardian beszámolója szerint a francia mustártermelők közlése szerint a 2021-es mennyiségekhez képest 50%-kal csökkent a termés, amit véleményük szerint a változásban lévő éghajlat okoz Franciaország Burgundia régiójában. Nincsenek jobb helyzetben a kanadai mezőgazdászok sem, márpedig az észak-amerikai állam a világ második legnagyobb termelője.
A Haszon magazin is foglalkozott a The Guardian írásával, idézve Luc Vandermaesent, az egyik legnagyobb mustártermelő, a Reine de Dijon cégcsoport vezérigazgatóját, aki a 2021 tavaszi burgundiai extrém hidegekre hivatkozott, mely következtében a várt termés csupán a 48 százalékát takaríthatták be. Kanadában pedig ugyanebben az évben júliusban pusztított olyan szárazság, ami tönkretette a termés jelentős hányadát.
Mindehhez hozzáadódnak az ukrán és orosz termelés és import nehézségei (ellehetetlenülése), így ha nem rohanunk a legközelebbi boltba mustárt tankolni, jól becsüljük meg tehát készleteinket.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.