Hirdetés
Hirdetés

Luxuscikké válhat a kedvenc ínyenc alapanyag: a francia szupermarketek polcain már most ritkább a dijoni mustár

SZERZŐ: DiningGuide
2022. május 26.
Találják ki, hogy mely két ország a mustármagok legnagyobb exportőre. A válasz Ukrajna és Oroszország. De ez csak a probléma egyik fele.
Hirdetés

Nincs olyan év – és nem is volt soha –, amelyben előre ki lehetett volna számítani az időjárást és a terméshozamot.

A dijoni mustár őshazájában, Franciaországban már készlethiány jelentkezett a szupermarketekben dijoni mustárból. A mustárok kínálatában mindig is magasabban árazott, barna és/vagy fekete mustármagból készülő francia mustár készítőire most nehéz idők járnak. A The Guardian beszámolója szerint a francia mustártermelők közlése szerint a 2021-es mennyiségekhez képest 50%-kal csökkent a termés, amit véleményük szerint a változásban lévő éghajlat okoz Franciaország Burgundia régiójában. Nincsenek jobb helyzetben a kanadai mezőgazdászok sem, márpedig az észak-amerikai állam a világ második legnagyobb termelője.

A Haszon magazin is foglalkozott a The Guardian írásával, idézve Luc Vandermaesent, az egyik legnagyobb mustártermelő, a Reine de Dijon cégcsoport vezérigazgatóját, aki a 2021 tavaszi burgundiai extrém hidegekre hivatkozott, mely következtében a várt termés csupán a 48 százalékát takaríthatták be. Kanadában pedig ugyanebben az évben júliusban pusztított olyan szárazság, ami tönkretette a termés jelentős hányadát.

Mindehhez hozzáadódnak az ukrán és orosz termelés és import nehézségei (ellehetetlenülése), így ha nem rohanunk a legközelebbi boltba mustárt tankolni, jól becsüljük meg tehát készleteinket.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram