Hát, ha valami nagy és biztos, hogy nem tapossák agyon az embert, akkor az a bécsi Labstelle a maga megközelítőleg 300 négyzetméterével. Az enteriőr - ami egy 70 fős étteremből és 45 férőhelyes bárból áll - kialakításáért Hans J. Wegner, ismert dán bútortervező a felelős, nem lepődünk hát meg, hogy a hely különleges dizájnnal operál. A minimum 6 főre kialakított boxokban a teríték nagy része természetes alapanyagokból készül - fa, bőr és terrakotta -, a terítő szélét pedig egy, az asztalba vágott vékony csík rejti. Ezt a meleg, földes természetességet a belső tér krémes fehértől a capuccino barnáig terjedő színvilága is követi, melyet merészen világítanak meg a legkülönbözőbb alakzatot magukra öltő lámpák. Ezzel ellentétben, a terasz vidám, a szivárvány minden színében játszó tányérokat és terítőket helyeztek az asztalokra. Inda-függöny csüng alá mindenhonnan. Az éppen átfutó nyári zápor miatt mi a belső részt választjuk.
- fotó: facebook.com/labstelle
- fotó: facebook.com/labstelle
- fotó: facebook.com/labstelle
- fotó: facebook.com/labstelle
- fotó: facebook.com/labstelle
- fotó: facebook.com/labstelle
- fotó: facebook.com/labstelle
A személyzet barátságos, amint leülünk, máris beszélgetésbe elegyednek velünk. Megtudjuk, a séf a fiatal és agilis Kristijan Bacvanin, aki már gyerekkora óta szoros barátságot ápol a szalonnákkal, kolbászokkal. Pincérünk persze azonnal hozzáteszi, hogy a zöldségektől, halaktól sem ódzkodik, sőt, még a kávékhoz is kiválóan ért. A legjobb helyi alapanyagokkal dolgozik a konyha. Ezt mondaniuk sem kellett volna. A hal Franz Hengl-től (Wagram) érkezik, míg a zöldséget a Bach Wien-ről szerzi be. A kecskesajt a bécsi erdő mélyéről, Helwin Hinketől származik, a tojás pedig Stájerországból.
Az étlap szűk. 5 kóstoló falatból, 6 előételből, 2 levesből, 8 főételből és 6 desszertből áll.
Atlanti ezüstös oldalú hallal (atlantic silverside) kezdünk bögrében, sült fokhagymás aiolival. Ropogtatunk a meleg, nyári esten, miközben tördeljük a falatokhoz a masszív, ropogós héjú házi fehér és barna kenyeret. Következhet a rántott kacsamáj tartármártással. A roppanós panír alatt krémes, omlós a kacsamáj, natúr ízű, jól hangsúlyozva ezzel a máj saját ízét. A méret is pont megfelelő. A sort vinaigrette-s borjúnyelvvel zárjuk házi gyógynövényekkel. A nyelv állaga kiváló, remekül passzol hozzá a növények és a vinaigrette egyedi ízkombinációja.

Következhet egy kis nyúlláb és hát raviolival, sárgarépapürével, párolt zöldségekkel és laskagomba valamint gyöngyhagyma keretben. A tálalás ebben az esetben is egyszerű, mégis látványos. Színes, illatos fogás, a kompozíció közepén az ideális állagú nyúlháttal, enyhén „ragacsos” jus-vel leöntve. A zöldségek roppanósak, mégsem nyersek. A répapüré selymes ízvilágát aláhúzza az enyhén füstös, párolt sárgarépa szelet.
A sort sous-vide-olt borjúval folytatjuk pot-au-feu babbal. Kellemes állagú a hús, emlékezetes hozzá a babköret. Végül csirkecombot és mellett kapunk pattogatott kukorica polentával, fiatal, sült kukoricával fehérrépa és póréhagyma ágyon. A csirke omlós, roppanós a bőr. A polenta lágy, ízében pedig kellemesen visszacseng a pattogatott kukorica íze. A sült kukorica valóban fiatal, édes ízével szaftosan roppan az ember szájában.
Az egész menüsor zárásaként Tarte Zitrone-t kérünk. A kifogástalan tálalás egy laza és egyben roppanós tésztakosárba zárt, kissé talán édes citromkrémet tartogat. Mellette egy kellemesen krémes citromfagyi és málnasorbet.
Bár az árak nem a legalacsonyabbak, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Labstelle Bécs legelitebb helyén található. Ehhez képest viszont megfizethető, mondhatni, a stílus és az ár találkozása adja a hely hitelességét. Mindettől függetlenül nem kell félni a dress code-tól, senki nem várja el az öltönyt és nyakkendőt.
Warning: Undefined array key 0 in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Undefined variable $sponsor_data in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17
Warning: Attempt to read property "description" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17