Hirdetés
Hirdetés

Legjobb food truckok az USA-ban

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2015. május 25.
a TOP100 rovat
támogatója
Bimbo, a kirúgott pék állandóan berúgott haverjával vesz egy büfékocsit, mely végtelen szerencsétlenkedésük ellenére a dubliniak kedvence lesz. Foci, nagycsalád, sör és a végén egy bepanírozott, használt pelenka. Megvan A furgon című régi, ír komédia? Mára a büfékocsik világszerte elterjedtek, és egyre népszerűbbek, főleg „őshazájukban”, az USA-ban.
Maximus Minimus

Maximus Minimus

Hirdetés
Buttermilk truckLos Angeles
A város új kedvence, reggeliző helynek indult, de a reggelire szánt szendvicseket, palacsintát és fánkot egész nap szívesen eszik a vásárlók. Az írósvajas szendvicszsömléjükbe almafán füstölt bacon, cheddar sajt és tükörtojás kerül. Esküvői ebédet is vállalnak, ha megelégszik a násznép a palacsintával és fánkkal. Legkülönösebb fogásuk a rántott csirke fahéjas-szirupos gofrival.
[tw-divider][/tw-divider]Venice Beachen, a kaliforniai nyaralóhelyen minden hó első péntekén büfékocsik okoznak fesztiválhangulatot, forgalmi dugót és parkolási mizériát. Elfoglalják az Abbot Kinney utcát és mindenki főz, és csak főz és főz. Rengeteg ember, rengeteg kaja, zene, programok, random galériák, mutatványosok: igazi közösségi program, mert tudjuk, az evés összehoz. Ha nem figyelünk oda, összevissza-zabálás lesz a vége, mert az árak elfogadhatóak, a választék azt az érzést kelti bennünk, hogy ezt, csak még ezt nem lehet kihagyni... Venice Beach a testépítők Mekkája is, harmatos ifjúkorában itt gyúrt Schwarzenegger, a parti sétány kocogókkal van tele – a kalóriákat azonnal le lehet mozogni.[tw-divider][/tw-divider]

Buttermilk

Buttermilk


Solber Pupusas - Brooklyn, NY
A tulajdonosok kölcsönpénzből kezdték, egy ócskavasban, mint Bimbo. Mára a street food Oscarjának, a Vendy Kupának a birtokosai. A kis, latin-amerikai töltött tésztájukat, mely a nevüket adta, Martha Stewart műsorában is megfőzték.
Del Popolo - San Francisco

A kerekekre rakott hajókonténerben egy hagyományos, fatüzeléses kemencében lobog a tűz. Nápolyi pizza sül, látványosan, sonkával vagy éppen vadisznószalámival. A konténer üvegfalán át minden látszik, az illatot pedig érzi az egész utca. Jönnek is, sokan.

[tw-divider][/tw-divider]New York Cityben önmagában több mint húszezer utcai árus van, beleértve a street foodot is. Az évente megrendezett Vendy Award az ő tiszteletükre jött létre. Szeptemberben már kilencedik alkalommal ítélik oda a Vendy Kupát a legjobb food truck szakácsának. Az eseményre furgonokkal érkeznek, majd mindenki megfőzi a pályaművét, a közönség pedig eszik és szavaz. Nagy népünnepély szokott lenni, zenével, előadásokkal és kiváló ételekkel. Támogatást és önkéntesek jelentkezését elfogadják, ha fizetség nincs is, de legalább kóstolni remek dolgokat lehet.[tw-divider][/tw-divider]
CoolHaus - Los Angeles

A kocsi annyira apró, hogy a két filigrán csaj épp csak belefér. Natasa és Freya cookie szendvicsei közt van néhány egészen különleges: igen, létezik szalonnás és olívás-rozmaringos fagyival töltött is. Tudnak valamit, mert már kilenc autójuk rója az utakat, az ország öt városában.

Hirdetés
666 Burger - New York

Tökéletes hamburgerek, kissé zord kiszolgálással. Pont jó fűszerezés, pont jól átsütve – nem szeretnek hibázni a fiúk. Rajongói táboruk viharos sebességgel nő.

Del Popolo - fotó: Eric Zepeda

Del Popolo - fotó: Eric Zepeda


Maximus Minimus - Seattle
A Disznófejű Nagyúr kiváló szendvicseket és burgereket árul, a címadó Minimust keleties fűszerekkel, tamarinddal bolondítva. De nem csak a kaja finom. Ahol megjelennek, ott kis időre megáll a forgalom.
Fojol Bros - Washington

Nagy szerepe van a látványnak: ki másnak jutna eszébe a szakácsainak műbajuszt ragasztani, mint a kezdetektől avantgárd Fojol srácoknak? A cirkuszi mutatványos kocsira és az ex-Monty Pythonos Terry Gilliam agymenéseire emlékeztető külső komoly tartalmat takar: a konyha thai jellegű, az alapanyagok pedig szigorúan minőségiek és válogatottak.

Fojol - fotó: Marian McLaughlin

Fojol - fotó: Marian McLaughlin


Good Karma -Texas
A lelkiismeretünkre apelláló food truck kiváló vega, vegán és – az új őrület – gluténmentes ételeket kínál. Annyiban különböznek a nálunk kapható egészséges menüktől, hogy egyáltalán nem néznek ki rondán.

A bangkoki származású Nong ámulatban tartja egész Portlandet, elképesztő kis helyen főz elképesztő finomat. A kínálata egyetlen fogás, ehhez a csirkét tényleg tanyáról szerzi be. A hely egyszerűbb nem lehet, mégis fogalommá vált a városban.
[tw-divider][/tw-divider]Meglepő, de New York mellett Portland a második, street foodban legerősebb város. Míg Los Angelesben a taco jut eszünkbe, ha büfékocsit látunk, addig Portlandben valamilyen ismeretlen történelmi oknál fogva mindennél színesebb és gazdagabb a street food palettája, a hely egy nagy, terített asztalhoz hasonlít, ahol az egyszerű fagyitól a négyfogásos gourmet étkezésig mindenhez hozzá lehet jutni úgy, hogy tartósan távol maradunk az éttermektől. Abban is egyedit alkotott a város, hogy a food truckok mellett ülőhelyeket, padokat és asztalokat is biztosít, kimondottan amiatt, hogy pár percre leülve élvezhessük azt, amit eszünk.[tw-divider][/tw-divider]

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram