Immár több mint egy évtizede annak, hogy egy amerikai pezsgőrajongó, Chris Oggenfuss kitalálta, hogy kellene egy nap, amikor minden a világ egyik legkifinomultabb italáról, a champagne-ról szól. Ez lett a Global Champagne Day, amelyet minden évben október negyedik péntekjén tart meg egyre több és több pezsgőrajongó, szerte a világon.
Palackban erjesztett, tehát methode traditionelle pezsgő korántsem csak Franciaország Champagne régiójában található, de hiába könnyebb egyre inkább kimagasló cavát vagy remek franciacortát találni, egyetlen másik buborékos ital sem ér fel a champagne kifinomultságához.
A legenda szerint a pezsgőt Dom Pierre Pérignon „találta fel” a 17. században, ezzel szemben vannak olyan kutatások, amelyek szerint már évszázadokkal korábban is létezett hasonló ital és a Szent Benedek-rendi szerzetes nevéhez igazából „csak” a methode traditionelle, tehát a palackban történő erjesztéses eljárás köthető.
Négy emlékezetes champagne teszi különlegessé az ünnepet
A Nemzetközi Champagne Nap minden évben remek alkalmat szolgáltat arra, hogy újból és újból felidézzük ennek az italnak az eredetét, a champagne szőlőfajtáit – jelesül a pinot noirt, a pinot menuiert és a chardonnayt – illetve a champagne készítés körülményes, ám épp ezért roppant látványos módszereit, eszközeit.
A pezsgőt pedig hogyan másként lehetne ünnepelni, mint egy palack champagne kibontásával? Budapest egyetlen champagne bárjába, az ÉTOILE Champagne Bar-ba látogatva egyébként minden alkalommal úgy érezheti az ember, hogy a champagne ünnepe van – hiszen a Párisi Udvarban épp az a cél, hogy a pezsgőfogyasztást minél közvetlenebbé tegyék.
A Nemzetközi Champagne Nap tiszteletére, szerdától vasárnapig különleges tételsorral készülnek az alábbiak szerint:
- Nicolas Feuillatte Terroir Premier
- Lanson Le Rosé Brut
- Marc Hebrart Blanc De Blancs Premier Cru
- Laurent-Perrier Grand Siécle
A kóstolócsomag ára 32 900 Ft, mellette pedig természetesen elérhető az ÉTOILE hagyományos kínálata is, azaz mintegy 50 féle champagne, melyekből 18-20 poharas tételként is kérhető.
A cikk megjelenését az ÉTOILE Champagne Bar támogatta.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.