Hirdetés
Hirdetés

Koreai BBQ: amikor az alkalom szüli a szakácsot 

SZERZŐ: Nagy Kamilla
2024. március 27.
Egy jó hangulatú sütögetésről minden bizonnyal először a tavaszi kerti partik jutnak eszünkbe. A dél-koreaiak azonban úgy gondolják, hogy erre az alkalmat bárhol és bármikor megteremthetjük, hiszen kedvenc közösségi étkezésükhöz, a koreai BBQ-hoz elegendő egy forró, sistergő felület, néhány szelet hús, szósz, zöldség, valamint némi vállalkozó kedv.
Hirdetés

Ázsia országaiban a közösségi élmények és a jóleső étkezések kéz a kézben járnak. A Kínában és világszerte méltán népszerű hot pot után azonban vétek lenne nem megemlíteni Dél-Korea - a szórakoztatóipar után - talán második legnagyobb vonzerejét, a gasztronómiáját.  

Dél-Korea konyhaművészetét az ország történelmének alakulása során nagyban befolyásolták a mongol, a kínai - azon belül is leginkább a mandzsúriai - és a japán étkezési szokások. Ennek köszönhetően egy színes, ízekben és fűszerekben gazdag és változatos konyha alakult ki. A legtöbb étel alapja a rizs, valamint a fogások legtöbbje a pácolt és fűszeres, chili pasztával ízesített, olykor csípős húsok és a zöldségek köré épül. Az étkezések mellé szinte mindig kimchit fogyasztanak, amely a világon az egyik legismertebb fermentált fogások közé tartozik. Az ételeket legfőként szezámolaj, szójaszósz, fekete bab paszta, gyömbér, fokhagyma és fermentált chili paszta segítségével ízesítik. 

A koreai barbecue elnevezése beszédes, hiszen nevének jelentése a gogi-gui (고기구이) amely szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy “megsütni, megpörkölni”

“Főzni bárki tud!” 

A koreai barbecue elnevezése beszédes, hiszen nevének jelentése a gogi-gui (고기구이) amely szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy “megsütni, megpörkölni”. A középpontban egy forró sütő áll az asztal közepén - vagy az asztalba süllyesztve - amelyen forró szén, vagy pedig gázláng segítségével lehet sütögetni. A közösségi élmény így tehát nem csak a jó hangulatú beszélgetésben, hanem a közös tevékenységben és a főzésben is kiteljesedik. 

A koreai bbq-hoz elegendő egy forró, sistergő felület, néhány szelet hús, szósz, zöldség, valamint némi vállalkozó kedv

A koreai BBQ alkalmával az alábbi hozzávalókból csemegézhetünk: 

  • Húsok: Az étkezés egyik központi eleme a hús, legyen az csirke, marha vagy disznóhús. A legismertebb változatok között tartják számon a vékony marhahússzeleteket (jellemzően bélszín) azaz a bulgogit, amelyet sütés előtt egy fűszeres pácba áztatnak be. A pác tartalmaz többek között szójaszószt, fekete borsot, cukrot, valamint különböző hagyma-és gombaféléket. Abban az esetben, ha sertést ennénk, akkor a bulgogihoz hasonlóan választhatjuk a dwaeji bulgogi-t, amely szintén fűszeres pácba forgatott disznóhúst tartalmaz. Továbbá népszerű még a hasonlóan pikáns pácba beleforgatott dak galbi is, amely csirkéből készül.   megsütni kívánt húsok között azonban létezik olyan verzió is, ahol a húsokat önmagukban, pác nélkül szokás elkészíteni. 
  • Szószok: A koreai barbecue egyik elfogyasztási módja szerint a húst és a szószt - azaz más néven a ssamjang-ot - bele tekerhetjük salátalevélbe is az elfogyasztás előtt. A ssamjang szójabab és chili paszta keverékéből áll, melyet pörkölt szezámmaggal, szezámolajjal, fokhagymával, gyömbérrel és mogyoróhagymával ízesítenek.  
  • Köretek: A koreai konyhában nagy hangsúly helyeződik a húsok mellé fogyasztott köretekre is, amelyet összefoglaló néven banchannak hívnak. Ide tartozik többek között a már korábban említett kimchi, valamint a namul, amely szójaszószban, szezámolajban, fokhagymában és szárított chili paprikában párolt vagy marinált zöldségeket jelent. Különösen ízletes fogás többek között a gyeran jjim, amely párolt tojást jelent. Elkészítéséhez a tojásokat egy szitán áttörik, majd a vízzel addig keverik, amíg a keverék teljesen krémszerű állagúvá nem válik, végül egy forró agyag mázas edényben, a hagyományos ttukbaegi-ben tálalják. 
  • További kísérő ételek: Abban az esetben, ha a barbecue mellé ki szeretnénk próbálni a koreai specialitásokat is, akkor érdemes megosztozni egy tál bibimbap-on, amely egy ízletes és laktató egytálétel. A rizs mellett található benne többféle zöldség, így répa és uborka, valamint sült hús (marha vagy csirke), illetve egy darab nyers tojás és chili paszta az ízesítéshez. Hasonlóan különleges a tteokbokki, amely édes chili szószban sült rizs tortákat jelent. 

Népszerű étel Koreában a pörkölt helyi változata a jjigae, amely általában húst, tenger gyümölcseit és zöldségeket tartalmaz csípős chili paprika, erjesztett miso, szójapaszta vagy sózott erjesztett garnélarák felhasználásával. 

Banchan, avagy a főételekhez fogyasztott köretek

Alkalom szüli a szakácsot – avagy a koreai BBQ etikett 

Nem kell elveszettnek érezni magunkat akkor sem, ha először járunk koreai étteremben, hiszen a sütögetés közben végzett tevékenység általában adja magát:

  1. Még az étkezés megkezdése előtt kihozzák a köretként szánt fogásokat, amelyekből, amíg a hús megsül, már el is kezdhetünk falatozni. 
  2. Az általunk választott hússzeleteket helyezzük a grillre, majd ízlés szerinti mértékben süssük át őket. 
  3. Ha a hússzeletek túlságosan méretesnek bizonyulnak, bátran használjuk a rendelkezésünkre álló eszközöket így a fém csipeszeket és az ollót is, amelynek segítségével a húst fel tudjuk darabolni sütés közben vagy után. 
  4. Figyeljünk arra, hogy mindenki számára egyenlő mértékben jusson mindenből. Ne csak a saját részünkre süssünk adagokat, hanem a már elkészült hozzávalókat osszuk szét a társaság tagjai között. 
  5. Amit csak lehet, pálcikával fogjunk meg - kivéve, ha a hússzeleteket és a szószt be szeretnénk göngyölni a salátalevélbe.

Ha az étkezést valamilyen ital párosítással tennénk még izgalmasabbá, akkor választhatjuk a vacsora mellé a dél-koreaiak egyik legkedveltebb röviditalát a soju-t, amely egy rizsből készült, égetett szeszesital. Számos, gyümölcsös ízesítésben elérhető és a bátrabbak sörrel kiegészítve is fogyaszthatják. 

Ha a hússzeletek túlságosan méretesnek bizonyulnak, bátran használjuk a rendelkezésünkre álló eszközöket így a fém csipeszeket és az ollót is

A dél-koreai ételeket és a koreai BBQ-t a város több pontján is ki lehet próbálni Budapesten: 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram