Hirdetés
Hirdetés

Konyhaművészet a fa alatt – 10 hasznos és inspiráló gasztronómiával foglalkozó könyv, amelyek ajándékként is megállják a helyüket

2023. december 13.
Koktél, zöldség, hús, csokoládé, irodalom, receptek, séfek, történetek: magyar és külföldi gasztronómiával foglalkozó könyveket ajánlunk a karácsonyfa alá. Gyűjtésünkben a gin-tonic koktélok titkairól, a hentes mesterségről, innovatív szállodákról, mesterszakácsokról és tökéletességre fejlesztett csokoládé desszertekről is találhatók különleges kiadványok. Nem csak impozáns küllemükkel tűnnek ki a gasztronómiával foglalkozó könyvek listájából: egytől-egyig a konyhaművészetet ünneplik és diskurzusra invitálnak. A magyar és angol nyelvű kiadványokat szeretettel ajánljuk a gasztronómia rajongóinak, kezdőknek, profiknak és minden korosztálynak.
Hirdetés

Ultimate Guide to Gin - Gin&Tonik és egyéb koktélok

A pesti Boutiq’Bar Budapest kiemelkedő koktélfelhozatalával és szakértelmével nem véletlenül került fel korábban a világ ötven legjobb bárját felsorakoztató listára. Kocsis Lilla és Nagy Zoltán, a Boutiq’Bar alapítói nem először kápráztatják el olvasóikat koktélkölteményeikkel, a “Keverd, rázd, öntsd!” című könyvük után pedig a gin-tonic világába kalauzolnak minket. A gin-tonic térhódítása hatalmas méreteket öltött az elmúlt években és az ital népszerűsége a mai napig töretlen. Az Ultimate Guide to Gin-ben nem csak remek koktélrecepteket találhatunk, hanem megismerhetjük a gin-tonic évszázadokra visszanyúló történetét is. Nem csak az ital rajongóinak ajánljuk!

A könyv megrendelhető a BOOOK Kiadónál, valamint Líra és Libri könyvesboltokban is megvásárolható.


Noma 2.0 – Vegetable, Forest, Ocean

A három Michelin-csillagos, koppenhágai Noma időről időre kis pihenőre tér, hogy tesztkonyhájukban kísérletezzék ki a következő felállás receptjeit. Egy ilyen időszak után jelentette meg az étterem a “Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean” című könyvet, ami dokumentálta a mintegy kétszáz étel készülését, a Noma kísérleteit és receptjeit. A Noma a folyamatos inspirálódásban és fejlődésben hisz, céljuk, hogy serkentsék olvasóik kreativitását, hogy megihlessék és motiválják őket az alkotásra. A könyv tartalmaz egy QR kódot is, aminek a segítségével az étterem honlapján hozzáférhetünk további exkluzív tartalomhoz és a Noma részletes receptjeihez. Ajánljuk mindenkinek, aki érdeklődik és lelkesedik a művészeti szintre fejlesztett gasztronómia iránt és azoknak, akik inspirációs forrást keresnek a munkájukhoz. A Noma 2024 végén egy időre bezárja kapuit, de a csapat egy új felállásban még vissza fog térni a csúcsgasztronómia világába. 

A könyv megvásárolható a Cookbooks.hu oldalán.


 

A hentesmesterség nagykönyve 

Nem csak henteseknek ajánljuk “A hentesmesterség nagykönyvét”, amit három elismert francia hentes és szakács, Nicolas Arnaud, Fabien Pairon és Christian Segui állított össze. A könyv hetven kihagyhatatlan húsos receptet tartalmaz: paték, kolbászok, foie gras és egyéb ínyencségek mesterfokú elkészítéséhez nyújtanak segítséget. A könyvben számos olyan francia terméket megtalálunk, amelyek a mai napig a hentes szakma alappillérei. A hentesmesterség nagykönyve nem csak szakkönyvként állja meg a helyét: ajánljuk a húsételek iránt érdeklődőknek és azoknak is, akik szívesen forgatják a szakma nagyjai által megosztott recepteket. 

“A hentesmesterség nagykönyve” megvásárolható a Cookbooks.hu oldalán.


 

Labi és Áfonya kalandos utazása – Édes és sós receptek Európából

Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi a pék és Trogmayer Éva nem először állnak össze, hogy Labi és Áfonya kalandjaival szórakoztassák gyermek és felnőtt olvasóikat. Az ünnepi időszak előtt megjelent legújabb könyvük Európa különböző tájaira kalauzol minket, ahol Labi és Áfonya a nászútjukat töltik. Eközben a pékségben is tartania kell valakinek a frontot: Mátyás, a medve több kevesebb sikerrel kezeli a bonyodalmakat. A varázslatos és szórakoztató mese édes és sós finomságokkal ismertet meg minket Európa konyháiból, a pihekönnyű madeleine-től kezdve a csokoládéba mártott churros-on át a fenséges olasz maritozzi-ig. 

Megvásárolható a Libri és Líra Könyvesboltokban, illetve a HVG Könyvek oldalon is. 


Főzőskönyv - Írások főzésről és evésről

Dragomán György írásai nemzetközi szinten népszerűek. A magyar író nem először jelentet meg gasztronómiával foglalkozó könyvet, bevallása szerint az írás mellett a második legnagyobb szenvedélye a főzés. Legújabb könyvében újabb élénk és személyes gasztronómiai beszámolókkal érkezik. A Főzőskönyv praktikus és roppant élvezetes társ a konyhában a reggelitől az ebéden át a vacsorákig, és közben mindenféle hasznos és haszontalan dolgot is megtanulhatunk a zajló folyamatokról. Dragomán György mindezeket családi történetekbe ágyazva, vicces és komoly novellákkal, érzékletes regényrészletekkel körítve rakja elénk, hogy boldog órákat szerezzen az ínyenc olvasónak.” – olvasható a könyv fülszövegében. Irodalom és történet rajongóknak kiemelten ajánljuk! 

Dragomán György legújabb könyve megvásárolható többek között a Libri és Líra könyvesboltokban. 


Taste and Place - The Design Hotels Book

A Taste and Place különleges utazásra invitál minket a Design Hotels szállodáiba. Írók, fotósok, séfek és gasztronómiai szakemberek gyűjtötték össze gondolataikat a világ különböző helyeiről, eldugott pontjairól és kincseiről, segítve abban, hogy utazásainkat egy-egy helyszín konyhaművészetének felfedezése köré építhessük.  A Taste and Place többek között az ősi Kréta, a svájci és japán hegyek és a karibi térség kincseit kutatja, diskurzusra invitál bennünket a környezettudatos utazás, illetve a fenntartható szálloda működtetéssel kapcsolatban. Az impozáns fotókon tájak, építészet és gasztronómia kapcsolódik össze, hiánypótló kiadványt alkotva.

A könyv megvásárolható a Cookbooks.hu oldalán.


The Rice Book

A rizs az egyik legfontosabb, leggyakrabban használt alapanyag, és a világ több mint felének alapvető élelmiszere. Sri Owen körbeutazta a világot, hogy felkutassa és dokumentálja ennek a sokoldalú alapanyagnak a használatát, autentikus recepteket gyűjtve Indonéziából, Thaiföldről, Japánból, Koreából, Brazíliából és a világ sok más országából. A “The Rice” sikere megjelenése óta töretlen, séfek, gasztronómiai szakemberek szakkönyvként forgatják, a gasztronómia iránt érdeklődők pedig széleskörű ismereteket szerezhetnek a témában. Sri Owen 160 receptet oszt meg az olvasókkal a világ minden tájáról, az ételfotókkal illusztrált könyvben.

A könyv megvásárolható a Cookbooks.hu oldalán.


Best of Hungary

Még éppen időben jelent meg, hogy a karácsonyfa alá kerülhessen a magyar gasztronómia sikereit ünneplő “Best of Hungary” című könyv a Bocuse d’Or gondozásában. A könyvben minden magyar Michelin-csillagos étterem séfje bemutat két receptet, amelynek fő alapanyaga az elmúlt évek Bocuse d’Or versenyeinek valamelyik kötelező alapanyaga. A kiadványban szerepelnek Dalnoki Bence és a magyar csapat receptjei is, amelyek egyrészt fontos tudást adnak át a magyar szakácsoknak, illetve inspirálhatják a jövő generációit a szakácsmesterség választására. A könyvet Fekete Antonio ételfotói illusztrálják. 

A könyv megvásárolható a Bocuse d'Or oldalán.


 

Sárközi Ákos: Így lettem séf

„A főzés a világ legegyszerűbb dolga, ha valóban merünk játszani!” – szól a Textúra és a Michelin-csillagos Borkonyha séfjének mottója. Sárközi Ákos idén megjelent könyve a tőle megszokott közvetlen hangvételben meséli el életútját kőbányai gyerekkorától kezdve egészen napjainkig. Sárközi Ákos nemcsak motiváló élettörténetét osztja meg, hanem bepillantást enged a konyhája falai közé is. Közel 50 fine dining fogás receptjét mutatja be nekünk, amelyekkel máshol nem találkozhatunk. Az inspiráló Így lettem séf-et ajánljuk mindenkinek, aki a konyhaművészettel szeretne foglalkozni és azoknak, akik szívesen betekintenének egy fine dining étterem kulisszái mögé.

Sárközi Ákos könyve megrendelhető HVG Könyvek oldalán, megvásárolható a Líra és Libri könyvesboltokban is.


The Chocolate Spoon

Mousse, parfait, torták, sütemények, csokoládés italok. A  “Silver Spoon” könyvek immár nemcsak Olaszország konyhaművészetét ünneplik. A világ egyik legjobbjaként számon tartott szakácskönyv kistestvére, a “The Chocolate Spoon” körbejárja a csokoládé témáját, részletesen kitérve a tej, ét, ruby és fehér csokoládé történetére, az alapanyagok bemutatására, összetételére, típusaira. Száz különböző nehézségű csokoládés recepten keresztül olyan technikák elsajátításában ad útmutatást, mint a temperálás vagy a csokoládé formázás, így a “The Chocolate Spoon” egy igazi csokoládé mesterkurzusként is tekinthető.

A könyv megvásárolható a Cookbooks.hu oldalán.

 

Képek forrása: Noma, Bocuse d’Or, Cookbooks.hu, Dragomán György oldala

 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram