Kolostor, palota, sípályaszállás | Válogatás a világ legkülönlegesebb luxusszállodáiból

SZERZŐ: Király Márton
2024. április 21.
a Lounge rovat
támogatója a
Egy szálloda igazi szépsége a szobák berendezésén, belsőépítészi hangulatán, luxustárgyain túl a történetében rejlik. Legyen szó akár egy százéves luxus-síparadicsomról, egy királyi múltú palotáról vagy egy átalakított kolostorról, a szálloda eredete mérhetetlen varázslatot adhat a vendégélményhez.
Hirdetés

Összeszedtünk néhány különleges példát a világból. Olyan szállások ezek, ahol vendégélményhez hozzátartozik az egyedi hangulat, ahol a szobaárak a történelmi különlegességet is tartalmazzák, és ahol a falak mesélni tudnának.

London, Lanesborough, hercegi pompa

Az angol fővárosban található Lanesborough a város egyik legpompásabb, legfényűzőbb szállodája. Különösen erős mezőnyben érdemelte ki ezt a címet, hiszen London bővelkedik a történelmi épületekben, és luxusszállodákkal is meglehetősen jól el van látva.  A Lanesborough esetében e kettő egyesül, hiszen a gyönyörű, patinás épület életének jelenlegi szakaszában éppen luxushotelként üzemel.

Fotó: Facebook / The Lanesborough

Nem volt ez mindig így. A minden túlzás nélkül palotának is nevezhető épület 1719-ben épült, igencsak előkelő telken. Az épület a Buckingham-palotával szemben áll, építészetében pedig megtalálhatjuk mindazt a szépséget, ami a regency-stílust világhírűvé tette.

Ezt a stílust, ezt az építészeti örökséget minden felújítás tiszteletben tartotta és megőrizte. Lanesborough vikomtjának magánrezidenciája 1991-ben alakult át szállodává, 2015-alapos felújításon esett át, melyet a legendás fotóművész, és látnoki belsőépítész, Alberto Pinto vezetett. A művész, akinek fordulatos élettörténete megérdemelne egy külön cikket is luxuslakások, szállodák, jachtok és repülőgépek belső tereit tervezte, és tökéletesen emelte át a régi ragyogást a huszonegyedik századba.

Fotó: Facebook / The Lanesborough

Minden szobához saját komornyik jár, a vendégeket pedig nem csak csodálatos télikert és szivarterem, de elsőosztályú gasztronómia is várja. Az épületben működik a Michelin-csillagos Céleste étterem, melynek élén Eric Frechon áll.

Monastero Santa Rosa, Amalfi, fényűző elszigeteltség

Fotó: Facebook / Monastero Santa Rosa

Amalfi és Positano között, egy sziklafal oldalába épült a Monastero Santa Rosa Hotel & Spa. Az épület lényegében egy elképesztő látványt nyújtó, 17. századi kolostor, amelyet szeretettel és szakértelemmel újítottak fel és alakítottak át.

Mindössze húsz gyönyörű, tengerre néző szobát és lakosztályt alakítottak ki. Az egykori szerzetesi cellák és a refektórium boltíves mennyezetét és boltíves ablakait gondosan megőrizték, világos és tágas tereket hoztak létre. Minden szobát a környékről és magáról a kolostorról készült történelmi fotókkal díszítettek, ami még inkább hozzátesz a különleges hangulathoz.

Fotó: Facebook / Monastero Santa Rosa

A szálloda igazi menedéket nyújt a városi élet elől, és gyönyörűen gondozott, ötszintes mediterrán kerttel, látványos, fűtött medencével és díjnyertes gyógyfürdővel várja vendégeit. A Monastero Santa Rosa a tenger és az ég között lebeg. A tenger fölé nyúlik az Il Refottorio szabadtéri terasza is, ahonnan a vendégek a szabadban étkezhetnek, kilátással a kertre és a tengerre. A Monastero Santa Rosa 90 perces autóútra fekszik a nápolyi nemzetközi repülőtértől és 20 percre az Amalfi kikötőjétől. A vendégek akár helikopterrel is érkezhetnek.

Fotó: Facebook / Monastero Santa Rosa

Ha valaki mégis úgy döntene, hogy a szálloda kényelmes magányát feladva szétnézne a környéken, csodálatos látnivalók közül választhat. Nápoly, a Vezúv, Capri, Ischia, Herculaneum és Pompeji történelmi helyszínei mind csak egy karnyújtásnyira várnak.

Sant Francesc Hotel, Mallorca, elegáns neoklasszicizmus

A Sant Francesc tökéletes kiindulópont Palma de Mallorca macskaköves, kultúrával és történelemmel átszőtt utcáinak felfedezéséhez. De remek bázis a közeli nevezetességek, például a katedrális, a La Almudaina királyi palota, a "La Lonja" vagy az arab fürdők felkereséséhez. A Palma de Mallorca történelmi központjának szívében található ötcsillagos butikhotel egy 1860-ban épült és 2015-ben felújított, neoklasszikus stílusú, egykori mallorcai kastélyban kapott helyet.

Fotó: Facebook / Sant Francesc Hote

Az aprólékos felújítás során számos hagyományos mallorcai jellegzetesség, például eredeti gerendák, kőpadló, fából készült kazettás mennyezet, freskók és falfestmények kelt új életre. Az ingatlan megőrizte nagy bejárati ajtóit és boltíveit, grandiózus lépcsőházát, kövezett belső udvarát, kútját, istállóit és galambdúccal kiegészített őrtornyát is.

Fotó: Facebook / Sant Francesc Hote

A felújítási munkálatokat követően az udvarban edzőtermet, a toronyban egy különleges vendéglakosztályt, az istállóban pedig csúcséttermet alakítottak ki.

Suvretta House, Svájc, fenséges hegycsúcsok

A Suvretta House, melynek neve azt jelenti, "ház az erdő felett," egy festői birtokon található.  A több mint 100 évvel ezelőtt Anton Bon svájci szállodatulajdonos által épített házat eredetileg úgy tervezték, hogy a közeli St. Moritz nyüzsgésének alternatívájaként nyugodt menedéket nyújtson, hiszen a város a 19. század közepén már vonzotta a téli vakációra, hóélményre vágyó előkelőségeket.

Fotó: Facebook / Suvretta House

A téli hónapokra olyan történelmi személyek látogattak ide, mint Evita Peron, Farouk egyiptomi király, de szállt itt már meg a perzsa sah is, így nem csoda, hogy az üdülőhely hamarosan a kozmopolita csillogás, a jet-set életforma szimbóluma lett, és a mai napig Európa egyik legdekadensebb hegyi üdülőhelye.

Fotó: Facebook / Suvretta House

A Bon család negyedik generációjának tulajdonában lévő 181 szobás szálloda saját sífelvonóval rendelkezik, amely kivételesen könnyű hozzáférést biztosít az Engadin-völgy sípályájáihoz, és festői sétaútjaihoz.

Umaid Bhawan palota, Jodhpur, maharadzsák lakosztályai

A Chittar-hegy csúcsán, magasan a sivatagi főváros, Jodhpur fölött, 26 hektáros birtokon áll a 347 szobás, aranyló homokkőből épült, Art Deco stílusú palota. 1942-ben nyitotta meg kapuit a nyilvánosság előtt, de ezzel együtt megmaradt a világ hatodik legnagyobb magánrezidenciájának. A palota ugyanis a mai napig otthona Jodhpur maharadzsájának és családjának, de ma már a palotában békésen megfér egymás mellet a maharadzsa magánrezidenciája, egy helytörténeti múzeum és egy 65 szobából és lakosztályból álló luxusszálloda is.

Fotó: Facebook / Umaid Bhawan

A hotel arra törekszik, hogy igazán királyi élményt nyújtson. Érkezéskor a vendégeket arany sátortető alatt, rózsaszirmok zápora és dobszó közepette a királyi gárda üdvözli. Az Art Deco stílusban berendezett, márvány fürdőszobákkal ellátott szobák és lakosztályok a pazar kertekre és a pompás udvarra néznek, a Jiva Spa pedig a hagyományos ősi indiai gyógymódokat ötvözi a legmodernebb modern technikákkal.

Fotó: Facebook / Umaid Bhawan

Forrásunk volt: insignia.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram