Hirdetés
Hirdetés

A kolbászok Moby Dickje: Mitől fehér a bajor kolbász?

2017. november 3.
A bajor kolbász (németül Weißwurst) a kolbászfélék Moby Dickje: jellegzetesen fehér színével erősen kilóg a többnyire vörösesbarnás kolbászmezőnyből. Édes bajor mustárral, sós, foszlós, vajas pereccel és búzasörrel együtt az igazi!
Hirdetés

A Németország déli részén, különösen Münchenben népszerű bajor kolbászra a helybéliek külön intézményként tekintenek. A hűtőszekrény előtti időkben kizárólag a délelőtti órákban ették; a mondás úgy tartja, hogy a bajor kolbász nem várhatja meg a déli harangszót. Bár ma már minden napszakban elérhető, hagyományosan reggeli eledelnek számít, amit München egyik tradicionális sörkertjében ülve, ráérősen illik elfogyasztani.

A főzött bajor kolbászt szigorúan a bőre nélkül eszik, mellé pedig nagy sószemekkel meghintett, vajas bajor perec és édes mustár dukál –

érdekesség, hogy a korai órákban is búzasörrel szokás leöblíteni.

A kolbász jellegzetes szürkésfehér színét egyrészt annak köszönheti, hogy eltérő abálási eljárással készül, másrészt a húst nagyon finomra darálják, illetve nem adnak hozzá paprikát. A mi dominánsan paprikás kolbászaink után ezért első alkalommal ízre és színre is meglepő lehet, sokakban elsőre visszatetszést kelt. A minimum 51% borjúhúsból, valamint szalonnából és sertéshúsból készülő bajor kolbászt petrezselyemmel, borssal, hagymával, citrommal, gyömbérrel, valamint kardamommal fűszerezik.

A berlini currywursttal összehasonlítva a bajor kolbász sokkal inkább egy életfilozófia, mint egy sietősen, papírtányérról behabzsolt gyorskaja. A Berlinbe látogatók sokszor csalódnak, amikor kipróbálják a currywurstot.

Egy falat történelembe harapnának, de a történelem íze nem mindig olyan, mint amilyennek elképzeljük.

A berlini currywurst védelmére legyen mondva, hogy a II. világháború utáni hiánygazdaság terméke. A currys ketchupben úszó, bőröstül vagy anélkül, többnyire egy bódé előtt állva elfogyasztott, alsókategóriás kolbász azonban nem éppen egy világraszóló kulináris élmény.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram