Ez az idő is eljött végre: újraindíthatjuk a Szerethető éttermek rovatunkat. Itt a szezon, Magyarország közönségkedvenc teraszaival-kerthelyiségeivel folytatjuk a sorozatot. Tavaly ilyenkor már túl voltunk az első karanténon, de fel sem merült senkiben sem, hogy a teraszozásnak miféle plusz jelentősége lehet hamarosan. Az oltással, védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők egyelőre az éttermek kültéri vendégszeretét élvezik, a jelenlegi zimankóban pedig jócskán felértékelődnek a székekre kihelyezett takarók.
Szép jubileumot ünnepel jövőre a balatonszemesi Kistücsök: az étterem fennállásának 30. évfordulóját köszönti Csapody Balázs és családja. Valódi családi vállalkozásról van szó, az étteremben dolgozik a felesége; Jahni László séf és az ő felesége, Csapody Kati is családtag, és a gyermekeik is vendéglátást tanultak. Az ő személyes jelenlétük, vendégszeretetük egy olyan pluszt ad a Kistücsöknek, ami egyetlen iskolában sem tanítható. Csapody Balázs fizimiskája, jellegzetes kockás ingjei és még jellegzetesebb mosolya azt a szívből jövő vendéglátást eleveníti meg, ami korábban szinte teljesen kikopott a balatoni éttermek világából – és örömteli látni a visszaépülés napjainkban zajló folyamatát a büféforradalamtól a valóban színvonalas éttermekig.
Csapody Balázs már sok helyütt elmondta, hogy mennyire szereti a vendéglős, sőt a kocsmáros szót is. A bisztró, gastropub, „restaurant" elnevezések erdejében számára a vendéglő megnevezés nemhogy lealacsonyító, hanem sokkal kifejezőbb és igazibb. Kockásabroszosként indult a Kistücsök is, és ma már „kocka" ugyan nincs az étterem asztalterítőin, de itt harminc éve nem ciki (sőt!) olyan ételeket főzni és asztalra rakni, mint az egyszerű, hétköznapi ételként ismert zöldborsóleves csipetkével, a paradicsomos káposzta, a töltött tök, rántott csirke krumplipürével vagy éppen a káposztás cvekedli.
Persze nem azért jár a népes rajongótábor a Kistücsökbe, mert pont úgy készítik a népi kedvenceket, mint otthon. Sőt. Ez valahol még izgalmasabb kihívás, hiszen ha elvont fogásokat alkot egy séf egzotikus alapanyagokból, az mindenképpen az újdonság erejével hat. Amikor viszont egy ételhez ezer emlék, családi receptek kötődnek, úgy talán még inkább megmérettetik a végeredmény. A Kistücsök márpedig magabiztosan indul ebben a kategóriában is: meggyleves, rántott csirke, csirkepaprikás mely családi asztalon ne lenne ismerős? A profi séfek trükkjei, a kis furfangok és persze a válogatott alapanyagok azonban elemelik a Kistücsök adta élményt a hétköznapokból.
Ne feledjük el, hogy az egyik legelső étterem volt a Kistücsök országosan(!), ahol megjelent a helyi, szezonális és gondosan válogatott alapanyagok iránti igény a konyha részéről – és mindehhez a támogatás a tulajdonosi részről. Igazi Kistücsök-alapanyagnak számít már a balatonszemesi zöldspárga, a kisasszondi sajtok és a lellei tógazdaságukból származó balatoni halak. A tányérok főszereplőin kívül a kisebb komponensekre is odafigyelnek, legyen az nemesvámosi tökmagolaj vagy a Vas megyében termett hajdina.
A Kistücsök közel három évtized működés után képes igazi meglepetést is okozni. Vegán ételek, sőt komplett vegán degusztációs menü jelent meg az étlapon. Természetesen nem kell ahhoz vegánnak lenni, hogy a csupa zöldségből-gyümölcsből-gabonafélékből álló ételsornak szavazzunk bizalmat – a vegánok pedig nincsenek Magyarországon, különösen vidéken elkényeztetve. Számukra több mint izgalmas lehet egy neves étterem neves séfjének növényi alapú ételsora, hiszen a Balaton környékén is egyelőre az a jellemző, hogy ehetnek sült krumplit öntet nélküli salátával az állati eredetű élelmiszereket kerülő vendégek.
Kiemelnénk egyúttal, hogy a négyfogásos Régiónk ízei, valamint a Régiónk vegán ízei menüt igen kedvező áron kínálják, tíz-, illetve kilencezer forintért. Az pedig nem húsevés kérdése, hogy a Kistücsökben vétek kihagyni a bort az ételek mellé. Mintegy 350 tételt számlál az étterem borlapja, könnyű, de annál élvezetesebb elveszni benne...
Közönségkedvenc ételek: kovászosuborka-leves; szász húsleves; kacsacomb káposztás cvekedlivel; vaddisznóhúsos házi szélesmetélt, erdei gombákkal; szarvas vadas mártással, burgonyafánkkal; ropogós csülök szalonnás hagymákkal és sült burgonyával
Árak: degusztációs menüsorok 8990-9990 Ft, előételek-levesek 790-2690 Ft, főételek 2690-6590 Ft, desszertek 1890-2990 Ft
Kistücsök Étterem
Cím: Balatonszemes 8636, Bajcsy-Zsilinszky u. 25.
Nyitvatartás: minden nap 11:00-23:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala