Hirdetés

Múlhatatlan francia sikk: Két Szerecsen Bisztró

SZERZŐ: DiningGuide
2019. augusztus 2.
Részünkről el tudnánk képzelni egy olyan Nagymező utcát, ahol egymást érik a Két Szerecsen Bisztró stílusú helyek. Mennyivel élettel telibb lenne a “pesti Broadway”, nem igaz?
Hirdetés

Az elmúlt évtizedben, jócskán félreértett módon meglovagolva egy hullámot (pontosabban jóformán csak egy szót), bisztró bisztró hátán nyílt itthon. Hiszen a bisztró nem újkeletű műfaj, nem trendi újítás, hanem évszázados hagyomány, amit Franciaországból eredeztetünk. Itthon ezzel szemben felejthető kis éttermek, kifőzdék, sőt szimplán melegszendvicset-kávét-üdítőt áruló helyek nevezték magukat bisztrónak, ezzel teljesen megfosztva eredeti jelentésétől ezt az éttermi kategóriát. Mindehhez hozzáadódik az a kellemetlen tényező is, hogy a bisztró szót a szocializmus évtizedeiben – mondjuk ki – vállalhatatlan vendéglátóegységekre használták. Ahogyan arra a Wikiszótár is rámutat, elsősorban italkimérésekre alkalmazva a szót.

Két Szerecsen Bisztró és Kávéház Facebook

Nahát innen szép nyerni, ahogy azt mondani szokás. A több mint húsz éve működő Két Szerecsen Bisztró és Kávéház éppen erre tett kísérletet. Mondhatni nagy sikerrel: az étterembe foglalás nélkül beülni majdhogynem lehetetlen, gyakorlatilag folyamatos teltházzal üzemelnek. Nem kis szó ez egy olyan piacon, ahol egyre-másra nyílnak (és zárnak) a trendi helyek.

Két Szerecsen Bisztró és Kávéház Facebook

A Két Szerecsen titka talán éppen az, hogy nem akar trendi lenni. Amire hihetetlen jó érzékkel tapintott rá a családi üzemeltetésű étterem – Rapkai Renáta üzletvezető odaadó munkájával –, hogy a francia bisztró hangulatot ágyazta be a magyar éttermi közegbe. A Két Szerecsen akár Párizsban is lehetne, mind hangulatában, mind pedig a tulajdonosi hozzáállásban. Az autentikus francia bisztrók egyik védjegye, hogy nem "menedzseri szellemben" üzemeltetik, hanem sajátként. Jelzi a családiasságot a jelen, felfordult vendéglátós helyzetben fixnek mondható csapat is, és a szívélyes fogadtatás.

Két Szerecsen Bisztró és Kávéház Facebook

A Két Szerecsenről az az ember benyomása, mintha sosem tartana zárva. Reggeltől éjfélig nyitva tart, olyan bőséges reggelikínálattal, amivel a "hivatalos" reggelizőhelyek között is teljes jogú szereplő a belvárosban. Nem véletlen a nevében a kávéház szó sem: ide csak egy kávéra vagy italra beülni is ér. Aki pedig élvezi, ha egy híres színész ül a szomszédos asztalnál, a legjobb helyen jár.

Két Szerecsen Bisztró és Kávéház Facebook

Korrekt, kiszámítható konyha, közérthető-közkedvelt, nem túlgondolt ételek jellemzik az étlapot, az ebédmenüben olyan felvállaltan egyszerű magyar kedvencekkel, mint a tökfőzelék vagy a rántott hús krumplipürével. A "nagyétlapon" széles merítésben találunk hazai és nemzetközi ízeket, bátran elkalandozva a spanyol tapasok, olasz klasszikusok, francia vagy éppen thai fogások világába is. Az étterem kedvelt fogásainak receptgyűjetményét tavaly egy szép kiadású könyvben jelentették meg, a Két Szerecsen húszéves fennállása alkalmából kiadott, Két Szerecsen – A mi bisztrónk című kötetben (176 oldalon magánkiadásban jelent meg 2018-ban).

Itt a penne, penne, de a lecsót vagy a báránylapockát is egészen biztosan felismerhető módon készítve és tálalva fogjuk megkapni, fine dining allűrök nélkül. A bisztróhagyományokhoz illően nem jellemzi ha kell, ha nem kísérletezés a konyhát, és nem is előretolt szerepben feltűnő, netán exhibicionista séfben gondolkodnak. A fővárosi éttermi kínálat egyik legmegbízhatóbb választása.

Két Szerecsen Bisztró
Cím: Budapest VI. kerület, Nagymező utca 14.
Nyitvatartás: H-P: 08:00-00:00, Szo-V: 09:00-00:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram