A két különböző világnézet, a két ikonikus intézmény két estén, szeptember 20-án és 21-én egyesül, a helyszíne pedig a Déryné rendezvényterme lesz, amely casual nagyvonalúságával, kanapéval, szőnyegekkel, cosy hangulattal várja a vendégeit. És hogy mi a közös nevező a két, látszólag teljesen eltérő stílusú helyben? A válasz egyszerű, mindkét étterem gasztronómiai koncepcióját a szabad gondolkodás, a nagyvilági konyhai felfogás és a komfortételek találkozása határozza meg. Az első látásra különböző világlátású koncepciókban nagyon sok a találkozási pont.
Kovács Kristóf, aki „civilben” a Mór24 törzsvendége, szeretné megmutatni a közönségének is az egyik kedvenc balatoni éttermét, amelyet érzése szerint túl kevesen ismernek a fővárosban, és akik halhattak is róla, azok közül kevesen jutottak el hozzájuk.
Almás Edit és Albrecht Tamás, a Mór24 tulajdonosai a balatoni szezon után szívesen és nagy izgalommal látják vendégül Budapesten, egy teljesen más környezetben is a vendégeiket, és azokat is, akik még nem jártak balatonfüredi éttermükben. Az estén a Déryné csapata adja a hátteret, a Mór24 hozza a letisztult, kipróbált, szerethető tányérjait.
„Nem valami újjal próbálkozunk, hanem két meglévő, működő koncepciót rakunk össze, amiből valami teljesen új keletkezik” – mondja Kovács Kristóf.
A Mór24 elmúlt három évének legsikeresebb 6-10 ételét fogják bemutatni úgy, hogy Tamásék főznek, a Déryné séfcsapata pedig a kezük alá dolgozik. A belbudai kávéház-mulató pedig „technológiáját”, erős pékségét és cukrászatát adja oda erre a két estére, de ez az esemény alapvetően a Mór24 bemutatkozása lesz.
Kovács Kristóf ebben látja az esemény izgalmát:„A Mór24 teljesen más, mint mi, mégis ugyanazt gondoljuk, amikor arról beszélünk, hogy hogyan gondolkodunk egy ételről.”
Igazi freestyle, amit ők hoznak, egyszerre kel életre az étterem étlapján a zsidó, török és portugál, vagy akár ázsiai konyha, de mégsem a klasszikus fúziós értelemben megszokott módon, hanem „csak behozva” mindenhonnan a komfortételeket.
A vacsora tematikájáról Tamás és Edit annyit árult el, hogy a nyitás óta az étlapon lévő klasszikus, legnépszerűbb Móros ételeket hozzák el. Összesen 6-8 fogást mutatnak majd be, köztük az egyik slágert, a szarvasgombás brie-t, ami a nyitáskor szerepelt az étlapon, de miután sűrűn változik a menü, így egy ideje már nem kóstolható. A vacsoraesten viszont feleleveníthetik az emlékeket. Az ételek mellé a Déryné boraiból lehet majd választani a Mór24 natúrbor-koncepcióját követve.
A jövőben még tervez hasonló eseményeket Kovács Kristóf, ugyan nem feltétlen efféle kollaborációkat, de beszéltek Palágyi Eszterrel és Huszár Krisztiánnal is tematikus estről, valamint egy olyan görög vacsoraest is körvonalazódik, ahol a görög szigetek beach-bárjainak top comfort ételeit rakják majd össze és mutatják be a budapesti közönségnek.
Aki mindezt az eredeti környezetében is ki szeretné még próbálni, annak jó hír, hogy a Mór24 a szezon után még karácsonyig rövidített üzemmódban, de biztosan nyitva marad.
Az eseményre a Déryné Facebok oldalán, itt lehet jelentkezni.
Tovább olvasok:
Akiknek a Balatonkör több tízezer kilométer volt: a Mór24 tulajdonospárjával beszélgettünk
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.