Hirdetés
Hirdetés

Két kincs Kékkúton

SZERZŐ: DiningGuide
2016. augusztus 15.
A Balaton-felvidéket járva számtalan olyan kincsre bukkanhatunk, ahol jó dolgokat lehet venni és enni. Most két kékkúti helyet mutatunk be.
Hirdetés

Nem csak levendula
Ha Zánka felől érkezünk, rögtön a jól ismert forrás és a kékkúti falutábla után található a Levendula Porta. Félreértés ne essék, itt nem minden a levenduláról szól, bár kétségtelen, hogy a hely hű marad a nevéhez, főleg vasárnap reggelente, amikor friss levendulás kalács várja az érkezőket. A családias hangulatú udvar elsősorban talán azoknak ideális, akik szeretnek ráérősen reggelizni, és azt is szeretik, ha nagy bögre tejeskávéjuk vagy kakaójuk termelői tejből készül, ami kb. 10 méterrel távolabbról származik. Szombaton és vasárnap frissen sült péksütemények is készülnek, szombaton túrós batyu, vasárnap pedig a már említett levendulás kalács. A konyha egyik falát eladó szörpök borítják, ezek közül kiemelkedő a citromfű szörp. Szintén haza lehet vinni a friss tehéntejet, és persze lekvárokat, befőtteket és zseléket is.
A nyitvatartásról friss infók a Facebookon találhatók.


Káptalantóti vagy Kővári kecskefarm
Szinte észrevehetetlen a bejárata ennek a mindenféle földi jóval bővelkedő farmnak. A lényeg, hogy ha Kékkút felől megyünk, a falut elhagyva Tapolca felé kell továbbmenni, és a Káptalantótiba vezető úton, egy ósdi kilométerkőnél (amin az áll: 14), kell bekanyarodni balra. Ez a farm a kulináris élvezetek nélkül is megérne egy kitérőt, főleg városi családok számára, hiszen a "hagyományos" magyar haszonállatokon kívül olyan extrák is láthatók, mint az emu vagy az alpaka. Sőt, ormányos medvék is mászkálnak egy ketrecben a bolt bejáratánál. Mert azért itt is a bolt a lényeg, ahol a következő dolgok kaphatók (a teljesség igénye nélkül): friss kecsketej, kecskesajt, mangalicaszalonna, mangalicakolbász (mindenféle elkészítései módban), mangalica tepertő (SAJNOS nem mindig van) és csülök. Az idillt talán egyetlen apróság töri meg: a személyzet nem a legközlékenyebb.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram