Hirdetés
Hirdetés

Kérjük, hagyja el a fedélzetet! Feketelistás ételek a repülőkön

SZERZŐ: DiningGuide
2019. június 12.
A repülőkre felvihető tárgyaknak szigorú listája van. Aki sokat utazik a világban, tudja, hogy kisollót csak a feladott bőröndbe, laptopot ellenőrzésre külön bemutatva, a kézitáskában folyékony dolgokat limitált mennyiségben szállíthat csak. Léteznek olyan ételek is, melyeket bizonyos légitásaságok feketelistára tettek, együtt utazni velük ugyanis kész bűnhődés elviselhetetlen szaguk miatt.
Hirdetés

A (szag)nagyágyú

A duriant a gyümölcsök királynőjének is nevezik. A kényesebb orrúakat a világból ki lehet üldözni vele, de a teljesen átlagos szaglásúak is pokolinak írják le a durian bukéját. Aki nem ismeri, úgy tudja elképzelni, milyen a szaga, ha egy hagymát beletesz a két hete ki nem mosott tornazoknijába, és hagyja ott megrohadni. Nem érdemes kipróbálni.

Most azt képzeljük el, hogy az egyébként Délkelet-Ázsiában honos gyümöccsel megpakolják egy utasszállító repülőgép rakterét, majd az utasok semmi szín alatt, a pilóta könyörgésére sem hajlandóak beszállni, mert a durian szaga még a szigetelt utastérben is gyilkosan terjeng.

Az eset Dzsakartában történt, a Sriwijaya Air emiatt nem tudott elindulni a menetrend szerinti időben.

A légitársaság végül kipakolta a raktérből a gyümölcsöt, mert látta, hogy az utasok nem viccelnek, és végül egyórás késéssel startot vett a kifutópályáról. A krémes, egyébiránt rendkívül különleges ízű gyümölcs egyetlen óra alatt úgy elintéz komolyabb zárt tereket is, ahogyan egy borz csak egy hét alatt lenne képes. Emiatt nem csak a repülőkről, de egyéb ázsiai közlekedési eszközökről, illetve liftekből is kitiltották.

Thaiföld nem kívánatos kincse

Ha a hal + bűz téma kerül elő, azonnal beugrik a svédek erjesztett hala, a világhíresen bűzös surströmming, de hogy valaki éppen ezzel szállna fedélzetre, annak igen csekély esélyét látjuk. Hasonló a helyzet viszont a thai halszósszal, mint a duriannal. Az ázsiai konyhában használt, nagy jóindulattal intenzív ízűnek és szagúnak nevezhető halszószt komoly nosztalgia övezi azok körében, akiknek a jól ismert hazai ízek, ma divatos szóval élve a comfort foodjaik alapanyaga, így a hazalátogató ázsiaiak és a gasztroajándékokat vásárló turisták időnként becsempészték az Egyesült Államokba.

Egészen addig, amíg egy üveg el nem tört.

Majdnem ki kellett dobni az egész repülőt miatta... Ha tudjuk, hogyan készül, nem is csodálkozunk rajta. A halszószhoz szardellákat pakolnak egymásra, a sorokat sóréteggel elválasztva. Sokszor egy évig rohasztják, bocsánat, divatos kifejezéssel élve fermentálják a halat. Aminek ettől egész pontosan rohadt szaga lesz.

Készül a halszósz!

Sok helyen elfogadott, hogy az utasok a saját ételeiket felvihetik a repülőre. Jó esetben vesznek valami akkurátusan csomagolt szendvicset vagy péksüteményt a reptéri büfékben. Íme, egy lista a nem tiltott, de nem is támogatott élelmiszerekről, amiktől inkább óvjuk meg utastársainkat.

Tűrt, de nem támogatott ételek listája

Ha tonhal – vagy nyugodtan mondhatjuk, hogy jóformán bármilyen hal – van a szendvicsünkben vagy a salátánkban, egyszerűen ne, ne és ne vigyük föl az utastérbe. Gyakorlatilag nem tilos, de ha megtesszük, sanszos, hogy legalább a szomszédos utastársak utálni fognak minket érte.

Utazó partnereink szempontjából különösen inkorrekt választás konzerv halat, kagylót, tőkehalmájat vinni magunkkal úti csemegeként, ha ezek még oly könnyen magunkévá tehető ételek is.

Főtt tojás. Elképzeltük? Igen, arra a kicsit kénes bukéra gondolunk. Jó, akkor ez is az utastéren kívül marad. Egye meg mindenki beszállás előtt. A nyitóképen is szereplő ramenlevesben már más a helyzet (a lé segít a dolgon), de egy jó tojássaláta vagy főtt tojásos szendvics tud büntető lenni.

Hagymakarika. Még ha bundázott is, a hagyma az hagyma. Ahogy kikerül a papírzacskóból, a szaga önálló életre kel, és a többi utas ennek egyáltalán nem fog örülni. Ugyanez a helyzet a salátákba, szendvicsbe kerülő nyers hagymával, uram bocsá' fokhagymával és

nem kell ahhoz pálpusztainak lenni egy sajtnak, hogy illetlenség legyen szoros emberfogásban falatoznunk utazás közben.

Curry. Ez egy szimplán megosztó hozzávaló. Egy currys szendvics vagy papírdobozos tészta jó ötletnek tűnhet repülős étkezés gyanánt, de az indiai étkezdék jellegzetes illata sokak számára egyszerűen büdös. Zárt légtérben illik kevésbé markáns illatú útravalóval készülnünk.

Hirdetés

A repülőn kapott ételek illata szándékosan nem intenzív, és szintén szándékosan nincsenek agyonfűszerezve, -fokhagymázva. A repülős étkezések maradékát továbbá igyekeznek a légiutaskísérők a lehető leghamarabb összeszedni, és a hulladékot zárt helyen tárolni. Élni és lélegezni hagyni, ha már arra a kis vagy sok időre ennyi ember van egy viszonylag kis térbe zárba.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram