A Hungexpón, október 26-án megrendezett eseményt hatalmas érdeklődés és páratlan hangulat kísérte, miközben a séfek commis-jaik, illetve a számukra kisorsolt második commis-k segítségével elkészítették tányérjaikat két különböző témában, amelyek ezúttal a lazac és a tengeri herkentyűk voltak. A fő elemek mellett céklát, almát, zellert, valamint egyfajta kagylót és egyfajta rákot is kötelezően kellett használni. Hamvas Zoltán, a magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmondása szerint az alapanyagokkal szerettek volna olyan feladatot adni, amellyel már a jövő évi, trondheimi döntőre készülhetnek a versenyzők.
A megmérettetésen a Kelemen Roland (Hunguest Sóstó, Nyíregyháza) és commis-ja, Fodor Noel teljesítménye nyűgözte le leginkább a zsűrit, ezzel maga mögé utasítva Balogh Szabolcs (Almavirág Étterem), commis: Takács László; Hack Barnabás (Costes Group), commis: Márfi Dominik; valamint Molnár Bence (Essencia), commis: Kaiser Botond csapatát.
A nyertes, Kelemen Roland ételei
„Sóstói” zöldalgás lazacgerinc zeller köntösben, tokaji borecettel marinált őszi cékla, fűszeres póréhagyma, marinált petrezselymes karalábé, brokkoli, csicsóka ropogós, kapros tejszínes osztriga velouté, füstölt burgonyahab, krémes tojás, vargányás derelye, hegyi sült sajt.
Fésűkagylóba göngyölt homár „Hortobágyi” barna vajjal glasszírozva, zellerkehely, marinált zöldalma, grillezett kapros osztriga, zsenge sárgacékla croissant, torma, citrus, kapros osztrigamajonéz.
A verseny lebonyolításában és szakmai felügyeletében a legkiválóbb hazai szakemberek vettek részt, a kóstoló zsűriben szinte az összes hazai Michelin-csillagos étterem séfje képviseltette magát. Az elnöki pozíciót a két magyarországi két Michelin-csillagos étterem, a Stand és a Platán séfjei, azaz Szulló Szabina, Széll Tamás és Pesti István foglalta el. Ugyancsak kóstolt és pontozott Koppány Levente (Costes *), Barna Ádám (42 Restaurant *), Tóth Szilárd (Salt *), Tiago Sabarigo (Essência Restaurant Tiago & Éva *), Kaszás Kornél (Babel*), Rácz Jenő (Rumour*), valamint Breitenbach Attila, Pohner Ádám és Molnár Márk, akiket egy-egy versenyző delegált a zsűribe.
A magyar döntőn a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a hagyományokhoz hűen életműdíjat is átadott. Idén a két Michelin-csillagos Platán Gourmet séfje, Pesti István vehette át az elismerést.
Fotók: Fekete Antonio
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.