Hirdetés
Hirdetés

A kávégyümölcs húsa: Cascara

SZERZŐ: DiningGuide
2018. január 5.
A kávét, mint reggeli ébresztő italt sokan ismerik. Azt valószínűleg már kevesebben tudják, hogy a kávécseresznye megpörkölt és leőrölt magjából készül az ital. A kávécseresznye egyéb részét is felhasználják, ez pedig a magot körülvevő gyümölcshús, azaz cascara, ezt szárítják és teaként értékesítik. Ez egy spanyol eredetű szó, a jelentése héj vagy maghéj. A szinte fekete színű szárított gyümölcsből vörös színű tea készül.
Hirdetés

Korábban az elválasztott gyümölcshúst talajjavítóként vagy komposztként használták fel magas ásványianyag-tartalma miatt. Az utóbbi néhány évben azonban felfedezték, hogy minőségi szemlélettel ezek a szárított vagy aszalt gyümölcstermések rendkívül ízletesek, így egy részét kiszárítják, és teaként értékesítik.

akcesoriabaristy.pl / Instagram

A szupergyümölcs

Koffeintartalmával valahol a hagyományos teák és kávék között helyezkedik el, viszont igen gazdag természetes cukrokban, savakban, növényi olajokban, antioxidáns hatása pedig kiugróan magas. Kijelenthetjük tehát, hogy a cascara ezen vonatkozásban egy igazi “szupergyümölcs”.
A mostanában a dietetikában oly nagyra tartott klorogénsav-tartalma is jelentős. Tudományos kutatások egész sora támasztja alá pozitív hatásait, többek között San Diego, Sevilla, Guadalajara, Mexikóváros egyetemein vizsgálták. Bebizonyították, hogy hatékony antioxidáns, gyulladáscsökkentő, májvédő, köhögéscsillapító, alkalmazzák elhízás ellen, illetve bizonyos rákos megbetegedések kiegészítő kezelésében is használatos. A cascara tea fogyasztása segít a bélrendszeri betegségek enyhítésében (pl.: vastagbélgyulladás, IBS vagy Crohn betegség).
Koffeintartalma miatt terhesség mellett nem ajánlatos a fogyasztása.

xmaetz / Instagram

Cascara a pohárban

Az elkészítését illetően külföldi sztárbaristák receptjeire támaszkodva: nagyjából 6 gramm (kb. púpozott evőkanányi) cascara 2 dl forrásban lévő vízzel leöntve, legalább 4 percen keresztül áztatva, majd leszűrve fogyasztható. Ha tovább áztatjuk, akár a második felöntést is bírja, de ilyenkor lényegesen hosszabb ideig kell a vízben hagyni. Elkészíthető Aeropress-szel is.

Íze határozottan gyümölcsös, üde, savanykás: visszaköszön benne a csipkebogyó, a hibiszkusz, a ribiszke.

Nem kell megijedni, mert a jó kávégyümölcsben a határozott savakat szépen ellensúlyozza a természetes édesség, finom hársmézes utóízzel.
Nem csak teaként használják. Készítenek belőle lattét, szirupokat, sört, csokoládét, sőt létezik olyan recept is, ahol chemexben víz helyett cascara teával készítik el a kávét. Szódás szifonba töltve isteni gyöngyöző, frissítő teát lehet készíteni belőle. Vodkát is ízesítenek vele.
Néhány évvel ezelőtt kezdték el forgalmazni a cascarát, de sajnos 2016-ban beszüntették az értékesítését, mert az EU-s élelmiszeri jogszabályok szerint mezőgazdasági melléktermékként kell kezelni. Ez remélhetőleg meg fog változni, de ez biztosan időbe telik.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram