Hozzávalók (70 db-hoz)
Alaptészta
- 500 gr liszt
- 25 gr áttört hideg burgonya
- 2 db. tojás
- 1 csipet só
- víz (ha szükséges)
Töltelék
- 250 gr juhtúró
- 125 gr kész burgonyapüré
- tojás fehérje a tészta megkenéséhez
Tálalás
- 2 ek. tejföl személyenként
- 1 csipet füstölt szalonna pörc
- kevés vaj olvasztva, majd visszahűtve szobahőmérsékletűre
Elkészítés
Az összetevőkből egynemű, kemény tésztát készítünk, amit tésztagéppel vagy kézzel kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtunk. Nagyméretű pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle. A kész burgonyapürét elkeverjük a juhtúróval, s egy teáskanál segítségével apró kupacokat helyezünk a tésztakörök közepére. Óvatosan félbe hajtjuk a tésztákat, s tojásfehérjével óvatosan megkenve, összeragasztjuk őket és kicsit összenyomjuk a széleket. A derelyéket a la minute főzzük 5 percig, lobogó vízben.
Tálaláskor az egyneműre kikevert tejföllel szabályos köröket terítünk a tányér közepére, ebbe szórjuk a szalonna pörcöt. 3 derelyét ennek a közepébe helyezünk. A tetejét levajazzuk olvasztott, majd visszahűtött vajjal.