Hirdetés
Hirdetés

„Jó érzés volt látni, hogy működik, amit elterveztem” – Hamar megszerették a miskolciak az Il Baffo 11-től 15.45-ig tartó ebédidejét

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. május 24.
A tavaly nyár végén nyílt, magát formabontó étteremként aposztrofáló miskolci Il Baffo egészen új irányt mutatott az irodai étkeztetésben, aminek hamar meg is lett az eredménye: nem csak óriási sikert aratott, hanem a 2023-as Audi-Dining Guide Év Étterme Gálán az Év Alternatív Vendéglátóhelye díjat kapta.
Hirdetés

Kiemelt kép: Fotó: Schumy Csaba

 Bajusz Gergely, a miskolci Avalon Park gasztronómiai igazgatója úgy érzi, elért az üzenet a vendégekhez, az Il Baffoban feszengés nélkül lehet egyszerre kicsit lelassulni és közben jót enni, hétköznap is. Említette, hogy amikor megnyitottak, többen is megkeresték a csapatot, kíváncsiak voltak az első tapasztalatokra és arra, hogyan működik a kora reggeltől délutánig nyitva tartó vendéglátóhely.

Il Baffo / Fotó: Facebook

Első naptól kezdve jól működött a nappali vendéglátás koncepciója, és az történt, amire számítottam, illetve, amit terveztünk. Reggel a finom kávé illata összecsapott a friss szendvicsek és pékáruk illatával. Nagyon jó érzés volt látni, hogy működik, amit elterveztem. Kisebb létszámban ugyan, de megérkeztek azok, akikre számítottunk, főleg a korán reggel munkába induló miskolciak, és akik esetleg messzebbre utaztak és előtte beugrottak reggelizni.

Aztán kialakult a Baffo napi rutinja, a 11 órai ebédindulásra már fel is állt minden pálya, és érkeztek is szép számmal a vendégek. És egyszer csak 15:45-lett, amikor lecsengett minden, és vége lett az ebédnek. 16:00-kor pedig hazaindult minden kolléga. Minden úgy sikerült, ahogy terveztük, és azóta is ezt tartjuk. 

Hartyányi Orsolya a Wolt értékesítési vezetője és Bajusz Gergely / Fotó: Schumy Csaba

Hogyan érdemes ma egy magyar városban irodai éttermet indítani: meg kell figyelni mit és hol esznek az emberek a környéken, mennyi időt szánnak erre, vagy a gyorsaság és az egyedi koncepció a legfontosabb?

Nagyon is érdemes szétnézni és mindenképpen más városokat is meg kell figyelni. Nekünk a helyszín adott volt, és emiatt is esett a választás valami másra, valami újra, olyanra, amilyennel még nem találkoztak. Megnézni azt, hogy mit esznek, fontos, de a miért és a hogyan talán még fontosabb.

Mindenki nagyon szereti a húsleves-rántott hús első, illetve második fogást, de ha arra 10-20 percet kell várni, akkor lehet az bármilyen finom étel, az ebédidő fele már elment.

A közvetlen, nem fizetős parkolási lehetőség volt talán az első legfontosabb gondolatom, amit nélkülözhetetlennek tartottam. Azzal is sok időt lehet veszíteni, ha az ember nem talál parkolót ott, ahová éppen ebédelni indul.

Il Baffo by Avalon / Fotó: Facebook

Jó néhány hónap eltelt az Il Baffo indulása óta, milyen új benyomásokkal találkoztak?

Sok benyomás ért minket, és ezeket folyamatosan kamatoztattuk is, és változtattunk bizonyos dolgokon, finomítottunk a koncepción. Rájöttünk, hogy a pizza al tagliót, azaz a római tepsis pizzát ebédre a magyar ember valószínűleg soha nem fogja annyira szeretni, mint bármelyik olasz. De hamar megtaláltuk azt a forrást, ahol nagyon is szeretik és nagy rá az igény! Pizzaszeleteinket – félkészre sütve – gimnáziumok és középiskolai büfék rendelik, ahol készre sütve értékesítik tovább, mint Il Baffo-pizzaszelet. Így a pizzafogyás tekintetében sem vagyunk elkeseredve. A 86 fős belső terünk télen a hideg hónapokban ebédidőben kevésnek bizonyult, ezért egy fedett télikertet építettünk kora tavaszra. Így jelen pillanatban már 144 vendéget tudunk leültetni egyszerre. 

Új benyomás az is, hogy rengeteg rendezvénymegkeresésünk van, amit szívesen csinálunk. Egyre többen gondolnak úgy ránk, mint akár céges, akár baráti-családi események helyszíne.  De az is egyre gyakrabban fordul elő, hogy a mindig frissen elkészített ételeket a helyszínre szállítjuk és ott szervírozzuk. 

Fotó: Il Baffo

Jellemzően gyorsan és a vendégek előtt látványosan elkészíthető ételeket kínálnak. Mi az oda járó vendégek kedvence?

Fiatal korom nagy kedvence volt, amikor éjszaki olasz pubokban éhesen egy meccs után penne vodkát ettünk. Nagy sláger ez Olaszországban még most is az északi fiatalos, lendületes helyeken. Gondoltam, miért ne kínálhatnánk ezt a fogást mi is? Nem sokszor láttam itthon olasz éttermek étlapján, ezért gondoltam, ez lehet úgymond egy „újdonság”, amivel szintén felállhatunk a többi pasta mellé. Nagyon bejött! Fél Miskolc imádja. (Nevet)

Ezen kívül a Bajusz Gergő-féle lazacos tagliatelle is nagy kedvenc. Aztán megemlíthetem a jó kis grillcsirkét egészben, vagy az óriás bécsi szeletet, de a legnagyobb kedvenc, ami most már évek óta Miskolc „új” ikonikus desszertje, az Avalon krémes, ami talán a penne vodkát is megveri.

Fotó: Il Baffo

Olasz hagyományokat hoznak a miskolci ételkultúrába – olvasható az étterem honlapján . Van-e olyan étel, ami Miskolcon népszerűbb, mint máshol? 

Lehet, ezért is vagyunk alternatív vendéglátóhely, mert nem ragaszkodunk mindenáron és kizárólag az olasz vonalhoz. Szerencsések vagyunk, mert imádja mindenki, amit csinálunk, és ennek köszönhetően, ha valamelyik napon – gondolunk egyet – és készítünk egy igazi jó töltött káposztát vagy miskolci kocsonyát,  akkor azt is imádja mindenki és kéri. Tehát nem félünk olykor-olykor változtatni, mert a kedves vendégeink is rugalmasak és nyitottak a változatosságra. 

Mi az, amit most másképp csinálna? Van egyáltalán ilyen?

Semmit, komolyan! Én annyira szeretem ezt, úgy ahogyan van.

Úgy érzem, erre születtem, és maximálisan a helyemen vagyok, hiszen mindennap azt csinálhatom, amit szeretek. Csak így lehet valamit igazán szenvedéllyel és profin csinálni! A legnagyobb boldogság számomra látni a vendégeink szemében az örömöt, amit a finom fogásainkkal tudunk elérni.

Sokszor mondják rám, vagy ránk, hogy olasz, meg nem olasz, meg, hogy „kamu olasz” vagyok, de igazából én csak Bajusz Gergő vagyok, és a vendéglátás a mindenem.

Mit mond egy ilyen étterem sikere a vidéki gasztrokultúráról? 

A kérdést azzal tudnám megválaszolni, ami a tegnap este eredménye, az Év Étterme Tatán van, az Év Alternatív Vendéglátóhelye pedig Miskolcon! Azt hiszem, meg is válaszoltam mindent. A vidék szárnyal.

Mik a további terveik, hogyan tudnak és szeretnének fejlődni?

Tervek mindig vannak a fiókban, amiket az évek alatt összeraktunk. Van, amelyik esetleg ott is marad, de mindig jön hozzá egy másik, egy új… A fejlődés az más. Arra mindig szükség van, és mindig keressük a kollégáknak például a megfelelő és kifejezetten szakmai és személyiségfejlesztő képzéseket. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram