Yin és Yang: Yuru Budapest, ahol a japán izakaya tradíciók és a nyüzsgő belvárosi éjszakák találkoznak

SZERZŐ: Nagy Kamilla
2024. május 13.
A japán izakaya tradíciók és szaké bárkultúra előtt tiszteleg a YURU Budapest, amely a kíváncsi szemek elől elrejtve kínál maradandó ízélményt és egész estés programot a minőségi kikapcsolódást kereső vendégeknek. Az egyedi koncepcióról Szöllősi Mihály társ-alapítót és Mancza Norbert ügyvezető, társ-tulajdonost kérdeztük.

A YURU koncepciója az ázsiai small platek és Budapest nyüzsgő éjszakai életének találkozásában született, hogy különleges umami ízek, izgalmas italok és minőségi zenei program egyedi kombinációját hozza el a vendégek számára. A Zrínyi utca 4. frontjáról láthatatlan izakaya egy olyan rejtett, izgalmas világba vezet, ahol megfér egymás mellett a kiemelkedő gasztronómiai élmények élvezete és az egész estébe nyúló, önfeledt szórakozás. 

“Körülbelül másfél éve gondoltunk először arra, hogy szeretnénk egy, olyan felnőtteknek szóló helyet létrehozni, amiben egyszerre található meg a minőségi bárélmény és a boutique klubokra jellemző éjszakai pezsgés. A DOJO kialakítása ezt hűen tükrözi. A bár részünkön kényelmes kanapékon tudnak a vendégek egyszerre minőségi időt tölteni, élvezni a széles champagne bár kínálatunkat, koktéljainkat, egy szerethető hangerő mellett, míg a klub részünkön olyan zenei és program élményt nyújtunk amely az ide látogató külföldi vendégek szerint is a legjobbak között van a kategóriájában.” – meséli Mancza Norbert, a Dojo ügyvezetője, valamint a Yuru és a Dojo társ-tulajdonosa.  

Szöllősi Mihály társ-alapító szerint “a Yuru és Dojo: előbbi a megérkezés, könnyed esti élmény, gasztro utazás, utóbbi meg a tánc és nagy találkozások helyszíne, ahol mindenki ismer valakit – így emelve az alkalmat egész estés szórakozássá a két brand által. Hasonlóan, mint a Yin és a Yang.” 

Azonban furcsának tűnhet elsőre beülni egy olyan japán étterembe, ahol hiányzik a sushi az étlapról. Ennek a döntésnek jól megfontolt okai voltak és egy hosszú távú stratégia részét képezik. “Szerettük volna a japán gasztronómia másik oldalát is megmutatni amely itthon kevesebbszer fordul elő. Fogalmazhatunk úgy is, hogy egy hiánypótló távol-keleti konyhával kísérletezünk, amely Nyugat-Európa nagyvárosaiban már fellelhető. Más utat járunk be, de egyszer a Yuru pultjában is fog még sushi készülni.” – fogalmazott Szöllősi Mihály. 

A Zrínyi utca 4. frontjáról láthatatlan izakaya egy olyan rejtett, izgalmas világba vezet.

A kis létszámú, fiatal tehetségek alkotta konyhai csapatot Hegedűs Levente vezeti, aki a korábbiakban többek között a 101 Bistro séfjeként bizonyította kiváló érzékét az orientális ízekhez. “Tetszik, hogy ázsiai világot ötvözünk a nordic stílussal, ami szerintem egy nagyon ütős kombináció. Nekem ez a két stílus áll legközelebb a szívemhez.” – árulja el Hegedűs Levente, aki csapatával receptúrában és alapanyagokban a szigetországot követi, viszont technológiában és tálalásban északi stílust ígér. Szöllősi Mihály szerint a párosítás nem véletlen, hiszen japán és a skandináv konyhában számos közös pont van, többek között “az alapanyagok tisztelete – itt gondolok arra, hogy rengeteget tesztelünk és fejlesztjük az ételeinket, hogy a leghatékonyabb módon, a legjobb formájában tudjuk bemutatni őket. A célunk a letisztult egyszerű tányérok, textúrák és színek harmonizálása.” 

Csirke yakitori

A menü ételei között központi szerepet töltenek be a bintochan grillen készült forró yakitori és kushiyaki fogások, melyekhez kiválóan párosulnak a lágy sashimik, füstös zöldségek, halak és szószok. Signature és egyben egyik legnépszerűbb étel a Katsu Sando, mely szaftos marha hátszínnel, fermentált szilvával gazdagított katsu szósszal, japán tejkenyér ölelésében válik tökéletes komfort fogássá. A szenes karfiol a vegetáriánusok és a húsevők számára egyaránt különleges választás, egyediségét a gazdag szezámszósz és pikáns chili olaj adja. 

A Yuru saké bárja, amely belsőépítészeti szempontból is kiemelkedő.

A koncepcióból adódóan az italválasztékban kiemelt helyet töltenek be a sakék, de akár csak a japán sörök, a lehengerlő koktélok is éppúgy megtalálhatóak a menün. Az itallap egyik kiemelkedő tétele a Seitoku Bessen, amely “könnyen iható, de ugyanakkor sokoldalú. Nagyon jól áll a halak mellé, ezért választottuk ezt a tételt a ház sakéjának. Éppen készül az új kínálatunk, 15 különböző fermentált rizsital kerül fel, amely magába foglalja a pezsgő eljárást, érlelt italokat és a  gyümölcsös szakékat is. Emellett érkezik a Shochu válogatás is, amely rizs és más alapanyagok lepárlásával készül.” – avatott be minket a jövőbeli tervekbe Szöllősi Mihály. 

Egy bizonyos: a Yuru lesz az a hely, amely még sok meglepetést tartogathat azok számára, akik nem bízzák a véletlenre az esti program körültekintő megtervezését.

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram