Hirdetés
Hirdetés

Indiai hét a Buddha Bárban

SZERZŐ: Steel
2014. március 17.
A Buddha az első „Pacific Rim” étterem Pesten, ahol a választék indiai, japán, maláj és thai ételeket is tartalmaz. Most egy különleges indiai menüvel rukkoltak elő. Persze nem a mezei, bivalyerős, szaftos, sarki indiaira kell gondolni, hanem a Buddha Bár által finomított, szofisztikált verziójára.
Hirdetés

A Buddha az első „Pacific Rim” étterem Pesten, ahol a választék indiai, japán, maláj és thai ételeket is tartalmaz. Most egy különleges indiai menüvel rukkoltak elő. Persze nem a mezei, bivalyerős, szaftos, sarki indiaira kell gondolni, hanem a Buddha Bár által finomított, szofisztikált verziójára.

Indiai hét a Buddha Bárban

Indiai hét a Buddha Bárban


Minden a bárban kezdődött… Persze hol máshol? Természetesen itt a bár a lelke mindennek, az étel csak másodlagos tényező, kiegészítő elem. Az üdvözlő koktél, amit a menühöz kínáltak aznap este egy igen különleges indiai single malt whiskyt tartalmazott. Az Amrut névre hallgató párlaton kívül volt benne feketebors, kömény, koriander és mentapüré, lime és mangó. Mindezt a mixer rálocsolta másfél kiló jégkására majd boldogan szürcsölgettük a pikáns pürét.
000016230_scs_1378.jpg
Az indiai konyha tobzódik az előételekben, mártogatós fogásokban. Rajong a papadumért, a hagyományos tandoor kemencében sütött ropogós lepénykéért, a vajjal locsolt puha naanért, és a hozzátartozó pikáns, csípős selymes erős öntetekért. Egy jó vacsora gyakorlatilag ezeken a fogásokon áll vagy bukik. Stílszerű kezdésként ezekből kapunk ízelítőt banánlevélen tálalva.
000016235_scs_1406.jpg
Van itt uborkás, joghurtos hűsítő raita, amit általában goai vindaloo ételek mellé fogyasztunk, hogy kicsit „oltsa a tüzet”. Emellett találunk egy kellemes sárgabarackos, gyümölcs csatnit, egy sűrű, mentás, korianderes, almás mártást, illetve egy paradicsomos, pikáns csatnit. Varázslatos ahogy a sok édes, pikáns, savanyú íz megfér egymás mellett és kiegészül az indiai fűszerekkel, úgyis mint garam masala, római kömény és koriander. Sokban hasonít az asztal egy közel keleti mezzéhez, hiszen tényleg csak kézbe kell vennünk a sima vagy köményes papadumot, vagy a lágy, kecskesajtos naant és tunkolni, kenegetni, ízlelgetni egyik mártást a másik után, amíg bele nem fáradunk.
000016231_scs_1385.jpg
000016233_scs_1397.jpg
A főételek is úgy érkeznek, hogy mindenki bele tudjon kóstolni keveset a kenyerével, tovább folytatódik a mezze kóstoló program (ahogy azt egy szíriai szakácstól, Osamától el is várhatjuk). Mindenből kapunk egy kis tálkát magunk elé: garam masalás pirított királyrákot salátával, dahlt csirke tikkával, fűszeres báránybordát biryani rizzsel, valamint bundázott zöldségeket, amolyan indiai tempurát. A sztár számomra egyértelműen a dahl, avagy indiai lencsefőzelék, ami ezúttal sárgaborsóból és csicseriborsóból készült.
Ahány ház annyi dahl, illetve ahány régió annyi babféle. Lehet sűrű, gyömbéres, barna, vöröslencsés, lóbabos, de persze előfordul ilyen sárgás, kurkumás csicseriborsós is. A curry levelekkel és kurkumával pirított és színezett lencse a rajta fekvő kicsit szenesre prirított, belül vajpuha csirke tikka darabokkal csodálatosak. A bárányhús kicsit feszes, de a mellé tálalt sokfűszeres biryani rizs is megmutatja az indiai konyha elképesztő változatosságát. Végül a garam masalás, pirosra pirult királyrákokat kóstoljuk. A garam masala egy édeskésebb verziója az indiai fűszerkeverékeknek, hiszen szegfűszeget, kardamomot, fahájat és nyomokban szerecsendiót is tartalmaz, remekül áll a sült rákoknak.
000016234_scs_1404.jpg
Desszertként fűszeres chai creme bruleét kapunk kardamomos habbal. A cukros máz alatt izgalmas „chai masala”-val kevert vaníliás krém lapul, amiben decensen bújnak meg az eddig feltárt fűszerek – a kardamom, a fahéj és a szegfűszeg. Az indiaiak ezt tea formájában isszák előszeretettel: a fűszeres lével felforralják a tejet, majd cukrozzák és hagyják kihűlni. Itt most desszertként dolgozta fel a szakács.
000016236_scs_1413.jpg
Aki jobban elmélyülne ebben az izgalmas, fűszeres, érzéki konyhában, annak a Buddha Bárban a helye. Siessen, mert csak ezen a héten kapható a speciális indiai menü!
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram